przestrajany generator syganlu sinusoidalnego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Gwiazdunia
-
Posty: 16
Rejestracja: 02 cze 2006, 14:45
Lokalizacja: Bąbrowa

przestrajany generator syganlu sinusoidalnego

Post autor: Gwiazdunia » 02 cze 2006, 14:53

witam
dostalam na zaliczenie z elektroniki temat: "przestrajany generator sygnalu sinusoidalnego od 10Hz do 10kHz"
musze miec caly schemat i symulacje w Pspice,opis jak to dziala i co za co odpowiada oraz wszystkie obliczenia w pliku word.
bardzo prosze o pomoc...
musze miec to jak najszybciej a sama sobie z tym nie poradze:(

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 02 cze 2006, 15:45

Gwiazdunia pisze:a sama sobie z tym nie poradze
a chociaż spróbowałaś...? hę?

:arrow: http://home.agh.edu.pl/~jackolo/nue/doc/instr_mFM.pdf (VCO)
a może taki?
:arrow: http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt18.htm
narysuj schematy w PSpice i pobaw się...cały weekend masz

o, a to już było przerabiane - pliki dla symulatora w załącznikach
:arrow: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=15500#15500
można w/w potraktować jako punkt wyjścia do dalszych modyfikacji...


tasza

Gwiazdunia
-
Posty: 16
Rejestracja: 02 cze 2006, 14:45
Lokalizacja: Bąbrowa

Post autor: Gwiazdunia » 02 cze 2006, 16:46

a mozesz mnie pokierowac krok po kroku?? bylabym bardzo wdzieczna...
nie mam zielonego pojecia... jestem z zaocznych i nawetnie chodzilam na zajecia i to byl chyba blad:(

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 02 cze 2006, 16:50

no to był błąd, ale co teraz...?
nie mogę Ci nic obiecać, ponieważ weekend mam dość sztywno ustawiony...
odezwę się jak coś...

pa,
tasza

Gwiazdunia
-
Posty: 16
Rejestracja: 02 cze 2006, 14:45
Lokalizacja: Bąbrowa

Post autor: Gwiazdunia » 02 cze 2006, 17:08

a moze jest juz gdzies narysowany ten schemat?? moze tez sprobuje ztym powalczyc

agharwoj
-
Posty: 18
Rejestracja: 31 maja 2006, 11:15
Lokalizacja: Ulm

Post autor: agharwoj » 02 cze 2006, 19:28

Nie wiem co dokładnie dała ci Tasza w tych linkach, ale spróbuj może tak - Weź poczytaj sobie w internecie o generatorach - proponuję wziąć taki z mostkiem Wiena, bo łatwo zrozumiec i policzyć. Do tego jest bardzo jasne, które elementy są za co odpowiedzialna. W pętli z elementami RC zapewniasz sobie warunek fazy, pozostałe dwa rezystorki zastąp tranzystorkami polowymi - mają one taką przedziwną właściwość, że z zależności od przyłożonego napięcia bramki mają różną rezystancję. Zmieniając tą wartość wpływasz znacząco na częstotliwość generowanych drgań.

Innym fajnym rozwiązaniem jest standard - bierzesz generatorek Collpitsa, albo Pierce'a. Wiadomo - dzielona pojemność. Jeden z kondensatorów zastąp diodą pojemnościową - działa tak jak kondensator o pojemności zmienianej napięciem.

Nie chcę ci dawać całych i gotowych schematów, bo w ten sposób niczego się nie nauczysz, a dobrze by było, żebyś jednak jakiś wkład w ten projekt miała. Poza tym, musiałbym też spędzić kilka godzin by to zrobić - jeśli mimo wskazówek nie będziesz umiała dalej tego ruszyć. to spróbuję coś zasymulować. Tak czy owak - powodzenia. (a napisz jeszce kto ci dał ten projekt, bo jakieś wieki temu robiłem podobny na PWR :grin: ).

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 02 cze 2006, 19:44

agharwoj pisze:Nie wiem co dokładnie dała ci Tasza w tych linkach
linki to linki...(masło maślane) wystarczy klinkąć aby się dowiedzieć :)
agharwoj pisze:Jeden z kondensatorów zastąp diodą pojemnościową - działa tak jak kondensator o pojemności zmienianej napięciem
popatrz na zadany zakres częstotliwości....10Hz - 10kHz :idea:
z warikapem to na MHz...no może setki kHz....
no chyba że dwa takie generatory i wynikową f. osiągniesz na zasadzie zdudnienia sygnałów :idea:
a z mostkiem Wiena też kolorowe kredki - aby go przestrajać należy równolegle
zmieniać R w dwóch gałęziach - niby się da (podwójny potencjometr) ale...

ja steruję w kierunku generatora przebiegu trójkątnego i potem aproksymacja
sinusa posklejanymi kawałkami ch-ki diody (złącza p-n)...
no ale to się okaże, jak zacznę coś klecić..
Gwiazdunia pisze:a moze jest juz gdzies narysowany ten schemat?? moze tez sprobuje ztym powalczyc
łał, chwała Ci waleczna kobieto za szczere chęci ale poczekaj chwilkę, ok?
ja po całym dniu już nie wiem jak się nazywam....(i kogo to obchodzi, nie?)

agharwoj
-
Posty: 18
Rejestracja: 31 maja 2006, 11:15
Lokalizacja: Ulm

Post autor: agharwoj » 02 cze 2006, 19:44

Sorry - przejrzałem (dopiero teraz :oops: ) linki, które podała Tasza. Pierwszy generator - dioda pojemnościowa. Drugi to z Mostkiem wiena. Wydaje mi się, że drugi będzie ci łatwiej zrobić (można go trochę uprościć). Ważne by c1 i c1 oraz r1 i r2 były równe a stosunek r4 do r3 musi wynosić 3 (zgadnij dlaczego). Czyli własciwie, po tym co napisała Tasza, to moje wywodu nie są ci już potrzebne.

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 31 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: pim » 02 cze 2006, 19:47

agharwoj pisze:Innym fajnym rozwiązaniem jest standard - bierzesz generatorek Collpitsa, albo Pierce'a. Wiadomo - dzielona pojemność. Jeden z kondensatorów zastąp diodą pojemnościową - działa tak jak kondensator o pojemności zmienianej napięciem.
taki generator to będzie działał na częstotliwość 10Hz :?:

agharwoj
-
Posty: 18
Rejestracja: 31 maja 2006, 11:15
Lokalizacja: Ulm

Post autor: agharwoj » 02 cze 2006, 19:52

pim pisze:taki generator to będzie działał na częstotliwość 10Hz :?:
Faktycznie - przeoczyłem ten szczegół.

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 02 cze 2006, 19:56

agharwoj pisze:..musi wynosić 3 (zgadnij dlaczego). Czyli własciwie, po tym co napisała Tasza, to moje wywodu nie są ci już potrzebne.
ha, wyjaśnienie czemu 3 to jest w poście dla Agi :)
a Twoje wywody się przydadzą, jak będzie kawałek schematu i trzeba się będzie
nad nim poznęcać... :idea:
więc się nie żegnam....

tasza

Gwiazdunia
-
Posty: 16
Rejestracja: 02 cze 2006, 14:45
Lokalizacja: Bąbrowa

Post autor: Gwiazdunia » 03 cze 2006, 10:36

bardzo dziekuje za tak duze zainteresowanie i tylu chetnych do pomocy...
to od czego musze zaczac??
z gory wielkie dzieki

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 03 cze 2006, 13:16

Zobacz w załączniku masz tam schemat generatora sin przestrajanego od 20Hz do 20Khz
Wiec wystarczy zwiększyć wszystkie rezystancje 2 razy by uzyskać zakres 10Hz do 10Khz
Wszystkie czyli R1 R2 i PR1 i PR2 czyli z 1K na 2K i PR z 10k na 20K
I oczywiście powinien być to jeden przełącznik trzy położeniowy.
Załączniki
gensin_177.jpg

Gwiazdunia
-
Posty: 16
Rejestracja: 02 cze 2006, 14:45
Lokalizacja: Bąbrowa

Post autor: Gwiazdunia » 03 cze 2006, 13:51

a mozesz napisac jak sie wpisuje kazdy element w pspice ze zbudowac schemat??

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 03 cze 2006, 15:15

Gwiazdunia, którą masz wersję pspice? wersja 9 (Student) jest tu:
:arrow: http://www.eng.auburn.edu/~troppel/91pspstu.exe
po instalacji uruchamiasz 'Schematic' i po prostu rysujesz schemat...
wybierasz elementy z bibliotek, łączysz ze sobą, etc...
na tej stronce:
:arrow: http://www.eng.auburn.edu/~troppel/pspice_links.html
jest tutotial 'PSPICE Tutorial, Version 9', może go pooglądaj...

ODPOWIEDZ