Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
spox317
Witam...
Jak ze schamatu ktory wyglada jak obwod elektryczny... przenies na plytke lecz tam juz innaczej to wyglada z kont tego sie nauczyc... moze jakies wzkazówki???
A kolejne pytanie moje to: czy jak mam koncowke mocy zrobiona pwiedzmy 2x50W i do tego wystarczy zrobic przedwzmacniacz i co juz gotowe??? jak to jest poprosze o dokladne wyjasnienie
Czekam na odpowiedzi
Łukasz
-
spox317
to jeszcze raz ja... moze macie jakies latwe schematy wzmacniacza i przedwzmacniacza ok. 2x15W z dokladnymi opisami. bardzo byl bym wdzieczny za schematy....
Pozdrawiam
Łukasz
-
gogo4
- -
-
Kontakt:
Jak się nauczyć rysować płytki ?. Szczerze mówiąc nie wiem ja poprostu rysuję i tyle do tego potrzeba tylko trochę wyobrażni. Możesz wykorzystać programy, które na podstawie schematu same rysują płytkę np. CircuitMaker wersja studencka (darmowa) albo Protel. Są napewno jakieś inne ale chwilowo nie mogę sobie przypomnieć.
A co do schematu wzmacniacza to zajrzyj na stronkę Wojtka do działu
schematy http://www.elektronika.priv.pl/schem.html jest tam na przykład schemacik wzmachola na układzie TDA2030 razem z płytką. Po za tym w archiwum Elektroniki Praktycznej też znajdzie się kilka wzmacholi.
Pozdrofka

-
spox317
witam...
dzieki za posta ale nie odpowiedziales na drugie pytanie.... dales mi schemat wzmacniacza i powiedzmy jak bym zrobil ta plytke to co do tego trzeb bylo by zrobic przedwzmacniacz i juz gotowe??? czy moze jakies inne czesci wytlumaczcie mi to szczegolowo... bardzo was prosze
Pozdrawiam
Łukasz
P.S. A co do plytki to ja mniej wiecej umiem to rysowac ale boje sie ze cos zle robie... zarazbede szukal tyh programow....
-
igod
Jeśli masz już płytkę wzmacnacza potrzebny Ci będzie radiator, zasilacz i potencjometr.
Jeśli chcesz mieć regulację tonów potrzebny jest jeszcze przedwzmacniacz z zasilaczem (chyba, że będzie mógł być zasilany z tego samego zasilacza co wzmacniacz).
-
end
- Administrator
Hmm,widzę że potrzebujesz troche pomocy.
A więc...
Jak chcesz mam gotowy wzmacniacz na kostce TDA7294 (100W) z zabiepieczeniem termicznym i przeciwzwarciowym.
Do tego mam transformator toroidalny 2x30V~ 200W
Moge też zrobić Ci płytkę zasilacza z mostkiem i dwoma kondensatorami (kondensatory niestety będziesz musiał sobie kupić sam)
Do tego celu radze zakupić dwa kondensatorki 63V 10000uF lub większą pojemność.
Kostka TDA 7294 naprawde nadaje się na wzmacniacz gitarowy.
Co do przwdwzmacniacza to mam dla Ciebie propozycje ale musze pomyśleć jeszcze.
Radiatory też mam na stanie.
Jesli chcesz to możemy się dogadać...
-
end
- Administrator
No i jeszcze do tego wszystkiego mam schematy i porady dotyczące problemów z uruchamianiem...
Jeśli chcesz to daj znać i może się dogadamy.