Biedni studenci

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
agharwoj
-

Biedni studenci

Post autor: agharwoj » 01 cze 2006, 13:27

Witam, dorywczo pracuje na pewnej uczelni w Niemczech. Poproszono mnie bym zopiniowal przygotowanie do cwiczenia laboratoryjnego dla studentow (takie tam sprawdzanie bledow). Na koniec tego wprowadzenia jest kilka zadan, ktore studenci maja rozwiazac. Boze swiety, nie potrafie niektorych ruszyc. Po kilku latach od studiow nie mam pojecia jak to sie robilo. Nie chce sie zblaznic przed innymi pracownikami, wiec pomozcie. Czy ktos pamieta (wie, potrafi wyprowadzic i narysowac) jak wyglada widmo takiego sygnalu?

Obrazek

Bede sie bardzo cieszyl, jesli ktos mi to narysuje.

krzych
-

Post autor: krzych » 01 cze 2006, 16:26

Z tego, co się orientuję, to musisz zastosować szereg Fouriera.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 01 cze 2006, 17:54

agharwoj
-

Post autor: agharwoj » 01 cze 2006, 18:58

Ha, dzięki, ale nie o to dokładnie mi chodziło. Liczyłem szereg Fouriera dla tej funkcji, ale prawdopodobnie popełniam jakieś błędy. Nie potrafię, mam blokadę, zacinam się. Jeśli ktoś widział gdzieś w necie taki prążkowy wykresik, to to jest właśnie to czego szukam. Z drugiej strony, mam jakiś pomysł na to jak to może wyglądać, ale nie jestem pewny, czy dobrym tropem idę. Myślałem i jednym wysokim prążku w "1" i kolejnych w nieparzystych jak dla normalnego prostokąta, ale z mniejszą amplitudą, niżby to było przy normalnym (zamiast 1/n np 1/2n). Dlaczego tak - Bo mamy w ten sposób formę przejściową między sinusem a prostokątem - tylko tak jak pisałem, nie mam pewności czy dobrym tropem idę.

Golab
-

Post autor: Golab » 01 cze 2006, 20:03

Witam.
Znalazłem rozwinięcie w szereg Fouriera trapezu(Tyma,Płonka,Izi"Teoria sygnałów").Może sie przyda przy liczeniu.
Załączniki
4ier.GIF
(47.63 KiB) Pobrany 339 razy

agharwoj
-

Post autor: agharwoj » 02 cze 2006, 7:00

Wielkie dzieki - z tego jednak wynika ze robilem blad w obliczeniach (znak). Teraz to juz pewnie to wykresle jakos. Dzieki. :wink:

ODPOWIEDZ