Alice
karta łącząca 4 rsy w jednym
karta łącząca 4 rsy w jednym
W tym roku pisze prace dyplomowa. Mam temat "Komputerowe stanowisko do badania właściwości kondensatorów". Musze mieć karte przez ktora dane z 4 miernikow cyfrowych beda zczytywane i wrzucane na kompa przez rs-a. No i szczerze mowiac nie mam zielonego pojecia co to za karta i czy ma jakiegos oprogramowanie.
Jak na razie wyglada to tak ze bede musiaa napisac jakas aplikacje ktora będzie zczytywać te dane, a potem trafią one do bazy, a następnie na ich podstawie ma sie tworzyc protokół, w którym będą te dane i będą rysować się wykresy. Wszystko ma się robić samo
żeby w przyszłści studenci mieli mniej do roboty. Jeśli ktoś wie coś na temat tej karty lub jakiegoś innego rozwiązania to czekam na info. 
Alice

Alice
jejku...świat się kończy....no to co będą robić studenci? patrzeć się ? hihi....alice pisze:Wszystko ma się robić samo
pobuszuj tu:
za kartami wieloportowymi RS232, np. firmy MOXA
Moxiki są drogie, ale za to nie do zdarcia (osobiście sprawdziłam) - tylko że ciut drogie...
ale taką kartę to chyba za uczelniane pieniążki, co nie?
taki multi-RS232 można zrobić (wszystko można zrobić), a jakbyś chciała się sprawdzić to:
wracająć do MOXY - po zainstalowaniu driverów - doskakują Ci w Windowsie dodatkowe COM-y,
obsługuje się je identycznie jak te co na płycie głównej....
a reszta to juz tylko i wyłącznie soft....
tylko
tasza
PS.
czy możesz się zorientować, czy na uczelni macie takie oprogramowanie LabVIEW
no wiesz...programikalice pisze:programik
to jest Słonko całe graficzne środowisko programistyczne do akwizycji
danych pomiarowych, ich dowolnej analizy i prezentacji, do celów sterowania i kontroli...
po prostu kilkaset mega takiej radochy że nie masz pojęcia
przykładowa aplikacja w LV (interface użytkownika i diagram) w załącznikach...
po kliknięciu jest obrazek lepszej jakości...
ale do tego co potrzebujesz to wystarczy Delphi
komponenty do RS232 są, do baz danych też...wykresy można ręcznie lub jakimś
klockiem znalezionym w sieci....jakkolwiek
podstawą jest sprzęt - czyli wieloportowa karta RS232 i multimetry...
a o LV wspomniałam, bo do systemu pomiarowego można zamiast stada mierników
podłączyć jedną porządną kartę pomiarową, np. firmy National Instruments
i masz taki system, że się wszyscy będą potykać o własne szczęki z zachwytu, o!
tasza
PS
a juści i to drogie jak jasna choinka!alice pisze:tylko że z tego co widzę to też płatne oprogramowanie :/
ale na uczelniach z reguły jest....jak popytasz - to znajdziesz...
"państwo doktorstwo" z reguły jakieś "prace naukowe" wykonuje "na boku", wystarczy się "podłączyć"
zwróć uwagę na dużą ilość - "
Program LABView moglabym miec od jednego z profesorow, ktory sam kiedys cos z niego korzystal. Ale moj opiekun napisal, ze jak na razie nie mam co sie martwic bo to jest praca przejsciowa wiec:
"Na dzisiaj, do wykonania zadania nazwanego PROJEKT PRZEJŚCIOWY, należy:
1. Dokonać analizy stanu aktualnego - wykonać wzorowo i jako wzorzec
sprawozdania z ćwiczenia
2. Zaproponować wygląd formularza sprawozdania i jak go drukować lub
przechowywać w formie elektronicznej
3. dokonać potrzebnych poszukiwań opisanych podobnych zagadnień
4. Zaproponować "garść" teorii: miernictwa, metodyko ćwiczeń
laboratoryjnych tzw przegląd literatuty
5. Opracowanie koncepcji wykonania zadania pomiarowego"
Czyli jak tez dodal, skoro to przejsciowka, to na razzie nie ma co komplikowac sobie zycia. A informacje takie jak ta o karcie na rsy mam zbierac do pozniejszej analizy. Wiec predzej czy pozniej sie jeszcze tu odezwe...
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-06-28, 00:50 ]
Moze cie mi pomóc?
Jak bedzie zczytywac dane z tych mierników, to co mam zrobic alby trafiały do jakiegos programu? Bo miernik ma jakis program zczytujace dane. ale jesli bede miala 4 mierniki i kazdy bedzie cos zczytywal, a potem to ma trafic gdzies do jakiejsc bazy i zostac przerobione na odpowiedznie wykresy... W ogole nie wiem jak ten program napisac.. i jak sie za to zabrac... Myslelismy zeby ten plik co stworzy program do miernika importowac jakos do excella. Tylko ze to ma z kilku zczytywac jednoczesnie... :/
"Na dzisiaj, do wykonania zadania nazwanego PROJEKT PRZEJŚCIOWY, należy:
1. Dokonać analizy stanu aktualnego - wykonać wzorowo i jako wzorzec
sprawozdania z ćwiczenia
2. Zaproponować wygląd formularza sprawozdania i jak go drukować lub
przechowywać w formie elektronicznej
3. dokonać potrzebnych poszukiwań opisanych podobnych zagadnień
4. Zaproponować "garść" teorii: miernictwa, metodyko ćwiczeń
laboratoryjnych tzw przegląd literatuty
5. Opracowanie koncepcji wykonania zadania pomiarowego"
Czyli jak tez dodal, skoro to przejsciowka, to na razzie nie ma co komplikowac sobie zycia. A informacje takie jak ta o karcie na rsy mam zbierac do pozniejszej analizy. Wiec predzej czy pozniej sie jeszcze tu odezwe...
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-06-28, 00:50 ]
Moze cie mi pomóc?
Jak bedzie zczytywac dane z tych mierników, to co mam zrobic alby trafiały do jakiegos programu? Bo miernik ma jakis program zczytujace dane. ale jesli bede miala 4 mierniki i kazdy bedzie cos zczytywal, a potem to ma trafic gdzies do jakiejsc bazy i zostac przerobione na odpowiedznie wykresy... W ogole nie wiem jak ten program napisac.. i jak sie za to zabrac... Myslelismy zeby ten plik co stworzy program do miernika importowac jakos do excella. Tylko ze to ma z kilku zczytywac jednoczesnie... :/