Elektronika dla Wszystkich on/off line

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.

Czy chcesz aby EdW ukazywało się z płytą CD???

Tak
2
20%
Nie
1
10%
Czasami CD by sie przydało.
4
40%
Raz na rok mogła by być płyta CD
3
30%

Liczba głosów: 10

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Elektronika dla Wszystkich on/off line

Post autor: Kulpina » 28 maja 2006, 11:45

Kiedyś w EdW pojawił się wątek żeby w sprzedarzy było także EdW z płytą. Osobiście gdy go przeczytałem nie byłem specjalnie zadowolony z tego pomysłu, ponieważ stwierdziłem że spowoduje to tylko "podzial" czytelników na tych którzy kupują EdW z płytą i tych którzy kupują je normalnie. Jednak przez ten dosyć długi okres czasu (ten pomysł pojawił się dość dawno) zacząłem kupować także Komputer Świat z płytą. Przyznaje że zmieniło to moje nastawinie do "EdW z płytą" i jestem stanowczo za tym by powstało. Na takiej płycie raz na jakiś czas mógły być zamieszcany Elportal - dla osób które nie mają dostępu do internetu (Niech nikt nie mówi że mogą chodzić do kafejek. Często trzeba znaleźć tylko jedną informacje. Przecież po to nikt nie będzie po to leciał do kafejki. Poza tym niektórzy nie mają dostępu nawet do kafejki.) Mogły by tam być zamieszczane lisningi programów do projektów mikroprocesorowych i programy komputerowe pisane przez różnych elektroników czytających (lub nie) EdW, a także schematy i płyteki.

Taka płyta ma sens wtedy gdy nie podnosi dwukrotnie wartości czasopisma. W Komputer Świecie jest to około 2zł.

Czekam na wasze opinie co sądzicie o tym pomyśle.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2006, 12:41 przez Kulpina, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 29 maja 2006, 17:35

Takie coś ma sens, ale czy co miesiąc można byłoby zapełnić płytę czymś ciekawym? Osobiście uważam to za niezły pomysł ale płyta powinna być raz na jakiś czas, a nie co miesiąc. A co do kafejki - mój kuzyn do najbliższej ma 20 km!

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 maja 2006, 13:43

Noo w koncu ktoś odpowiedział. Ludzie! Po prostu piszecie czy chcecie EdW z płytą czy nie. Jak będzie dużo głosów na tak to może wyślemy ten temat doredakcji EdW

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 30 maja 2006, 13:52

Chciałeś postów-oto jest. Ja jestem za płytą, nawet w każdym numerze. Uważam, że lepiej płytę w każdym, niż wcale.Wielu czytelników EdW ma komputery o czym najlepiej świadczy to forum : )

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 maja 2006, 14:10

Nie trza 2 razy głosować

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 30 maja 2006, 14:13

Zauważyłeś może, że w drugim poście zmieniłem zdanie i obecnie jestem za płytą w każdym numerze?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 30 maja 2006, 15:17

ja jestem za płytą raz na ok. 2/3 miesiące. jeśli płytka będzie co miesiąc to trzeba będzie na niej upychac byle co a tak raz na 2/3 mies. będzie ok.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 31 maja 2006, 14:15

Pomysł dobry. Wtedy nawet jeśli numer z płytą był raz na 3 miesiące i kosztowała by ona 6 zł. To gdy się rozłoży koszty wyjdzie 2 zł na miesiąc.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 14 cze 2006, 22:23

Ja jestem na TAK (a może by tak jakaś ankieta).

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 15 cze 2006, 11:45

..bezsens! płyta tylko i wyłącznie podniesie koszty (mi akurat jest to obojętne) ale są ludzie, którym jest ciężko pod względem finansowym. Płyta mogłaby się ukazywać w sumie raz na jakiś czas ale po co? Wszystko jest w internecie, a poza tym jak ktoś będzie chciał wykonać jakiś projekt, to wątpię, żeby czekał na schemat ścieżek np 3m-ce, przejdzie mu i tyle.. no chyba, że jest naprawdę napalony - ale wtedy zaprojektuje sobie płytkę samodzielnie. Na takiej płycie ukazującej się co miesiąc byłby syf dostępny dla wszystkich. Bzdurne programy i inne niepotrzebne rzeczy na siłe upychane aby tylko wypełnić CD tak jak to się spotyka w innych gazetach. A jeżeli ktoś chce mieć CD z nadrukiem EdW tylko po to aby mieć to już nie mam słów. Będziecie się nią chwalić? Po co mi kolejny niepotrzebny krążek - i tak mam ich za dużo i jak się przekonałem tylko leżą, bo nigdy do nich nie zaglądam.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 cze 2006, 12:10

Ale przecież chodzi o to żeby wychodziło EdW z płytą i bez niej. Kto zechce to kupi z płytą a kto nie to bez płyty.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 15 cze 2006, 12:30

..chodzi o to że użyteczne dla ogółu programy zmieszczą się powiedzmy na DVD. I co w następnym numerze? Dema gier? Obrazki do telefonu, dzwonki? Po co nam więcej "plastiku" ? I tak nie wiadomo co z tym robić.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 cze 2006, 13:41

też fakt ale raz na pół roku płyta mogła by być

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 15 cze 2006, 18:53

Tak to sobie czytam...
Jeśli pozwolicie, to może jednak wtrące swoje trzy grosze.
EdW z CD to pomysł szczytny tylko...

Zastanówcie się proszę do kogo EdW z kompaktem ma być kierowane?

Jak to zostało zauważone wcześniej - "wszystko jest w internecie",
w szczególności materiały dodatkowe do arykułów - pcb, listingi.
To jest wrzucane na Elportal co miesiąc, w chwili ukazania się nowego numeru,
dostępne jest bezpłatnie, nawet bez rejestracji....
Czyli wniosek taki - że niby do tych co internetu nie mają, czy tak?
No ok, znam osobę w dokładnie takiej sytuacji (net tylko w szkole
i ostro limitowany) i dla niej zbieram różne przydatne rzeczy,
robie stronki off-line, zgrywam pdf-y, soft, etc...Można do takich osób właśnie wyciągnąć rękę.

Więc co ma być na takiej płytce?

Miesięczny przyrost na Elportalu do wrzutka z dodatkami do bieżącego materiału.
W sieci dzieje się masa rzeczy - jak z tego wybrać to, co może być potencjalnie
przydatne dla __większości__ czytelników?
Nie wiem czy dostrzegacie problem....
Ja mam łatwo - dokładnie znam potrzeby i aktualny poziom osoby, dla której
"nagrywam internet na dyskietkę" - wiem co jest i czego jeszcze brakuje.
Ale jak trafić w potrzeby ogółu? Już milczeniem pomijam sprawę - kto to ma robić.

Okazjonalny CD np. jak przy "Elektronice dla nieelektroników" - o, to było super.
Ale co miesiąc nagrywać cokolwiek, aby było? Moim zdaniem zupełnie bez sensu.

Ja myślę, że problem EdW-CD powinien być podniesiony w Poczcie EdW, na papierze.
Niech się wypowiedzą także potencjalni odbiorcy, a nie użytkownicy sieci.
I tu jestem ciekawa, czy ktoś do Redakcji EdW takiego mejla czy list wymaluje...

pozdrawiam,
tasza

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 cze 2006, 8:12

Płyta nie musi być co miesiąc. Raz na jakiś czas.

Przy okazji wpadł mi do głowy pomysł!!!!!!! Gdyby na płycie były zamieszczane dodatkowe artykuły??? Na przykład projekty które nie były wystarczająco atrakcyjne, albo zainteresowały by tylko kilka procent czytelników, albo takie na które po prostu nie ma miejsca.

ODPOWIEDZ