PC w samochodzie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
PIOTRUŚŚ
-

PC w samochodzie

Post autor: PIOTRUŚŚ » 26 maja 2006, 10:46

Witam!!! chciałem zapytać jak można podłączyć komputer PC w samochodzie?

lordmichu
-
Kontakt:

Post autor: lordmichu » 26 maja 2006, 16:16

To zależy co w tym pc chcesz podłączyć. Jeśli chodzi o zasilanie to bez przetwornicy 12VDC/230VAC się nie obejdzie.
Chociaż zapewne są też specjalne zasilacze do instalacji samochodowych. Wszak można już zakupić specjalne obudowy do pc instalowanych w samochodach.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 maja 2006, 13:24

Jakto ???? Po co prztwornica???? W komputerze jest przecież zasialacz i najwyższe napięcie jakie z niego wychodzi to 12 V (i kilka mniejszych) Wystarczy że zbuduujemy układ z kilkoma stabilizatorami i podłączymy go do akumulatora.

Ale zwykły PC może ciągnąć bardzo dużo prądu i niewieadomo czy akumulator to długo wytrzyma.

lordmichu
-
Kontakt:

Post autor: lordmichu » 29 maja 2006, 14:17

Wiesz można budować. Tylko, że prądy jakie trzeba dostarczyc dla poszczególnych napięć są duże, a napięcia nie mogą mieć zbyt wysokich odchyleń. Wiec stabilizatory takie nie byłyby tanie i łatwo dostepne.
Popatrz sobie na tabliczke na zasilaczu atx. Np. mój 360W daje dla 12V 17A. Dla 5V i 3,3V wydajność jest jeszcze wyższa. Oczywiście komputer nie pobiera takich prądów nawet przy maksymalnym obciążeniu.
Polecam zapoznać się ze specyfikacją atx. Są tam podane dopuszczalne wachania poszczególnych napięć.
Wszystko zależy od tego jakie podzespoły siedzą w tym pc.

Moim zdaniem najprostrzym sposobem byłoby zastosowanie przetwornicy i zwykłego zasilacza atx. Z tym, że takie rozwiązanie utrudnia wbudowanie pc w samochodzie w taki sposób by współgrał z wystrojem wnętrza :smile:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 maja 2006, 16:56

to inna sprawa że komputer bierze dużo prądu ale w samochodzie myśle że nie trza aż tak szybkiego kompa. Poza tym akumulator ma około 50 amperogodzin pojemności wiec przy jechaniu autem i przy kompie który pobiera 10 A pradu długo nie wytrzyma mimo iż jest ładowany cały czas

lordmichu
-
Kontakt:

Post autor: lordmichu » 29 maja 2006, 19:12

O pobór prądu w czasie jazdy to się nie martw. Alternator samochodowy ma całkiem sporą wydajność.
Ciekaw jestem do czego chcesz używać kompa w samochodzie. I czy bedziesz do niego podłączał też monitor (bo bez monitora jest trudniej :) ). bo wtedy to przetwornica już potrzebna będzie.
Tak sobie myśle, że dobrym rozwiązaniem byłby zakup używanego laptopa (skoro piszesz, ze wydajność nie jest tak ważna). Na allegro całkiem tanio można takowego zakupić. Z laptopem nie byłoby problemu z tego powody, że są do nich specjalne samochodowe zasilacze.
Zobacz tutaj:
http://www.555.pl/index.php?prod=301
Choć ceny kosmiczne, ale zawsze jakiś materiał poglądowy. i wcale tak dużo prądy nie zeżrą.
A tutaj apetyt poszczególnych podzespołów:
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ona-2.html
Co prwada sa to podzespoły raczej nowe i energożerne, ale można się do nich odnieść jako punkt wyjściowy.
Szukałem na allegro jakiegoś zasilacza do car pc w celach poglądowych, ale nic nie znalazłem.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 maja 2006, 13:46

lordmichu pisze:skoro piszesz, ze wydajność nie jest tak ważna)
Chciałem powiedzieć że to nie ja chce zamontować kompa w samochodzie tylko użytkownik PIOTRUŚŚ

lordmichu
-
Kontakt:

Post autor: lordmichu » 30 maja 2006, 15:13

Hehe. Mój błąd.
Ale skoro Piotruśś się nie wypowiada, to chyba temat go już nie interesuje.

PIOTRUŚŚ
-

Post autor: PIOTRUŚŚ » 16 sie 2006, 10:27

jestem nareszcie. Przepraszam ze tak dlugo mnie nie bylo ale musialem wyjechac na troche. temat mnie juz nie interesuje. kupilem laptopa i juz. jest wszystko tak jak chcialem. wszystko gra. dzieki ludziska.

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 16 sie 2006, 13:02

Tak na marginesie, to niektórzy zapomnieli, że zasilacze do PC dają również ujemne napięcia(a tych się nie da tak łatwo uzyskać w samochodzie)...

PIOTRUŚŚ
-

Post autor: PIOTRUŚŚ » 16 sie 2006, 13:09

Właśnie to mnie juz całkowicie przekonało że dam sobie spokój z PC. kupiłem laptopa jakiegoś starego i wszystko jest pięknie. tylko zasilacz samochodowy kupiłem i na tym sie skończyło. wszystko działa. Nie miałem czasu ani ochoty bawić sie ze zwykłym PC. Dzieki wszystkim za pomoc. pozdrawiam.

ODPOWIEDZ