ok mam uart...
ALE obsługa rs 232 ze strony µK to jedno a obsługa ze strony pc drugie...
jest hyper terminal, jeszcze jakiś emulator w bascomie jednak to nie załatwia wszystkiego... chodzi mi o tworzenie programów do obsługi urządzeń sterowanych przez rs232 czyli jakiś sensowny język i kompilator... czyli: w czym pisać programy i gdzie się tego nauczyć?? (pewnie są kursy w internecie ale co jest najlepsze???)
programy...
icky pisze:ok mam uart...
no ok, w sumie na PC możesz pisać w czymkolwiek...
cała sztuka to mieć już gotowe 'klocki' do obsługi portu szeregowego,
ponieważ z tym jest z reguły najgorzej...
ja Ci polecam Delphi lub Borland C++ Builder (są darmówki do użytku domowego).
Do tych środowisk znajdziesz sporo komponentów do obsługi serial portu,
ja sobie bardzo chwalę Async32, fajne są też APD (TurboPower Async Professional)
No i książeczka "RS 232C - praktyczne programowanie. Od Pascala i C++ do Delphi i Buildera"
jak chwilkę poczekasz to może się załapiesz na takie demo do RS232 i delphi...
jednemu gostkowi z FEP obiecałam i zaraz się zabieram za dziubanie kodu
tasza
co w tym było szokującego??tasza pisze:icky pisze:ok mam uart...łał...
ok ale ja się w ogóle nie znam na programowaniu (zaczynam bascom :/ ) i nie wiem czy ta książka (którą bym chętnie kupił) będzie mi w jakimś stopniu pomocna... chyba trzebaby było zacząć od podstaw... ale problem w tym że niewiem czy w c czy czymśtam jeszcze innym...
Jeśli nie znasz się na programowaniu to ksiązka, o której wspomina Tasza może Cię przerosnąć. Na początek najlepszym rozwiązaniem wydaje się być Visual Basic.NET 2005 (albo lepiej Visual C#.NET 2005). Posiada 'fabryczną' kontrolkę do obsługi portu RS232, wystarczy przeciągnąć na formatkę ustawić parametry i wysyłać dane
Wersję Express Edition ściągniesz za darmo ze strony Microsoftu.