B.Iwanicka, E.Koprowski - ''KASETY MAGNETOFONOWE I MAGNETOWIDOWE'' - wyd. komunikacji i łączności 1988r
Trochę leciwa książka, ale jak to mówią – stara, ale jara. Tak naprawdę powinieneś tam znaleźć kompendium wiedzy teoretycznej jak i praktycznej na ten temat akurat lata osiemdziesiąte to czasy królowania tego nośnika, a w tej kwestii wiele się już nie zmieniło (rzemiosło właściwie jest na wymarciu).
W książce znajdziesz oprócz wyjaśnienia zjawisk rządzących zapisem i odczytem informacji na nośnikach magnetycznych, opis kilkunastu lub (jak dobrze pamiętam) kilkudziesięciu taśm magnetofonowych różnego typu (żelazowych, chromowych, żelazo-chromowych i metalowych) różnych producentów, taśm odniesienia, wzorcowych itp. Z magnetowidowymi jest podobnie, choć jest tego mniej okrojono się głównie do wyjaśnienia zasady zapisu helikalnego (stosowanego w magnetowidach systemu VHS).
Przypomniałem sobie o tej książce gdyż swego czasu korzystałem z niej zgłębiając wiedzę podczas serwisownia paru DECK-ów - miałem ją z biblioteki, a niedawno nawet ktoś ją chciał opylić na ALLEGRO. Osobiście drapałem ją na stronie WWW antykwariatu.
http://www.antykwariat.abc24.pl/default ... &pro=79323
Tam jest zdjęcie jej okładki.
Mam jeszcze trochę informacji w archiwalnych numerach Radioelektronik-a, ale muszę dobrze poszukać i ewentualnie, pośle spis numerów.