Avatarki, podpisy, cytaty - jakie powinny być?

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Avatarki, podpisy, cytaty - jakie powinny być?

Post autor: Wojtek » 25 maja 2006, 18:02

Temat postanowiłem założyć z powodu pobocznego wątku jaki pojawił się w tym temacie , a który to wątek (i słusznie) wywołał gsmok.
Dla przypomnienia zacytuję pierwszy punkt regulaminu:
regulamin pisze:1. Forum służy do wymiany doświadczeń, informacji oraz udzielania wzajemnej pomocy z zakresu elektroniki, dyskusje przeradzające się w kłótnie i wzajemne obrażanie będą blokowane lub usuwane. Dyskusje dotyczące polityki, religii i innych tematów nie związanych z tematyką forum bedą usuwane.
Ja myślę, że powinniśmy ten punkt rozciągnąć również na avatarki czy zamieszczane podpisy lub cytaty pod każdym postem.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 25 maja 2006, 19:36

ha, niby avatar i podpis to prywatna sprawa właścicielki/waściciela,
ale jak widać nie do końca...
to jest składnik czegoś co nazywa się w necie 'public profile' i jednak jakoś świadczy
o danej osobie...
Moim zdaniem logo czy podpis nie powinien prowokować i budzić jakichś
negatywnych skojarzeń, ale to też jest sprawa indywidualnej wrażliwości...
jednych coś urazi/obrazi/zniechęci , innych rozśmieszy a inni po prostu to zignorują.
gdzie jest więc przysłowiowy złoty środek?
przecież w aktualnej sytuacji - mała ufryzowana kaczuszka (krąży takie zdjątko w mejlach)
już się kwalifikuje pod paragraf...
cóż więc...podpis - najlepiej neutralny, jakaś fajna sentencja, 'ulubione zdanie'
czy cytat, ważny dla osoby, która go pokazuje ale też z minimalnym ryzykiem
wywołania wokół tego konfliktu czy jałowej dyskusji...
podobnie logo/avatar - coś, co w jakiś sposób identyfikuje daną osobę,
ale nie w sposób pretensjonalny...
wracając do stopek - w podpisach często pojawiają się linki....
więc niech to będą linki czy do innych for, stron domowych czy wartych odwiedzenia
miejsc w sieci....
ale publikując taki link, trzeba pamietać że na to forum zaglądają ludzie w różnym wieku,
o różnych światopoglądach (nie zawsze jeszcze w pełni ukształtowanych)...
więc unikajmy treści ogólnie mówiąc - kontrowersyjnych...
i to tyle z mojej strony

tasza

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 maja 2006, 19:44

Napisałaś dokładnie to o czym myslałem tylko niestety tak ładnie nie potrafię tego wyrazić :)
Chciałbym po prostu aby nie stwarzać na forum niepotrzebnych konfliktów.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 25 maja 2006, 19:50

wiesz Wojtek, jesteśmy tylko ludźmi (to raczej mało odkrywcze),
ale w dużej grupie osób, czy znają się osobiście, czy tylko on-line
zaczyna działać statystyka - zawsze znajdzie się ktos komu coś...i łubudu!
jest takie jedno małe, ciche forum....którego opiekun swego czasu się martwił,
że słaby ruch...że ono 'śpi'...ale wiesz...
jak sięgam pamięcią - tam nie było przysłowiowego kwasu...po prostu nie.
i co ciekawe, tam częstym słowem jest - dziękuje....
tasza

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 maja 2006, 19:59

tasza pisze:jest takie jedno małe, ciche forum
... masz rację, a to forum też znam :)

MalCom
-
Kontakt:

Post autor: MalCom » 25 maja 2006, 20:44

Hmm, czyli ta "burza" zaczeła się od mojego avatarka, tak przynajmniej zrozumiałem kilka postów, od których rozpoczeto dyskujse na ten temat.

Z jednej strony popieram słowa, że to prywatna sprawa każdego usera, natomiast z drugiej również nie powinno sie ukazywać "nie etycznych" motywów, czy naruszajych szeroko pojete słowo neutralnosci i moralnosci oarz dobrej prezentacji :P

Avatraa tego uzywam od bardzo dawana, mozna go spotkac na roznych forach i innych zakatkach w sieci, jakos mi sie spodobal. Do tej pory nie było zadnych problemow w tej kwestii. Tylko raz na zagranicznym forum admin usunał go i przeslal PM z prosba o zmiane, z powodem jesli dobrze pamietam, cos o nienawisci lub z jednoznacznym nasuwajacym sie skojarzeniem, czy cos podbnego. W sumie nie istotne, raz tylko kwestia tego avatarka byla poruszana :P

Wiec chyba powinienm zmienic avatarka... ale narazie nie mam innego i zabardzo czasu na to :D

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 maja 2006, 20:53

MalCom pisze:Tylko raz na zagranicznym forum admin usunał go i przeslal PM z prosba o zmiane, z powodem jesli dobrze pamietam, cos o nienawisci lub z jednoznacznym nasuwajacym sie skojarzeniem
... jak jednak widać nie tylko tam były takie skojarzenia, ja szczerze mówiąc też mam podobne.

gsmok
-
Kontakt:

Post autor: gsmok » 25 maja 2006, 21:17

Ponieważ poniekąd byłem jedną z przyczyn poruszenia kwestii avatarków pozwolę sobie włączyć się do dyskusji.
Tak jak już pisałem sprawa emblematu graficznego (oraz podpisu) jest prywatną sprawą Użytkownika. Z kolei inni Użytkownicy mają prawo wyrazić w tej kwestii swoje odczucia.
Nie wydaje mi się, że w takiej sytuacji powinno się wprowadzać jakiś specjalny regulamin dotyczący tych elementów profilu. Użytkownicy po ewentualnej wymianie pogladów powinni z jednej strony zmienić lub utrzymać przyjęte emblematy, z drugiej zaś po wyrażeniu swojego zdania po prostu zaakceptować istniejący stan rzeczy (co niniejszym czynię). W ten sposób sprawa avatarków, choć niewątpliwie ważna nie zdominuje Forum, które w końcu przeznaczone jest do innego rodzaju dyskusji.

Pozdrawiam i przy okazji przepraszam MalComa za "przyczepienie sie" do jego profilu (to chyba sprawa mojego wieku - na stare lata staję się nieznośny)

Awatar użytkownika
futrzaczek2
-
Kontakt:

Post autor: futrzaczek2 » 26 maja 2006, 6:51

Mój avatarek też się nie podobał na jednym forum... Więc chciałbym się zapytać, czy Królowa Mojego Fotela może być?

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 26 maja 2006, 8:27

tasza pisze: jest takie jedno małe, ciche forum....którego opiekun swego czasu się martwił,
że słaby ruch...że ono 'śpi'...ale wiesz...
jak sięgam pamięcią - tam nie było przysłowiowego kwasu...po prostu nie.
i co ciekawe, tam częstym słowem jest - dziękuje....
tasza
Witam, domyślam się (ale moge byc w błędzie), że mowa tutaj o mnie.

Sorry, może trochę mnie poniosło w tamtym temacie, jak już pisałem wcześniej - przepraszam tych którzy mogli poczuć się źle przez moją wypowiedź.

Tasza tak szczerze pisząc, to nie wiem jak mam odebrać Twój post.

Pozdr.

P.S. Do MalCom nie chodziło mi tutaj głownie o Ciebie, nie mam nic też do Twojej osoby, nawet Cię nie znam - więc NIC nie moge powiedzieć.
Avatar to avatar, jednak może budzić negatywne skojarzenia i jak widać sa tacy ludzie.
Ja po prostu jestem jakiś dziwny, co raz bardziej drażni minie to co się wyrabia i może az za bardzo, zresztą zachowam to już dla siebie...

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 26 maja 2006, 8:37

Czy można gdzieś w profilu użytkownika wyłączyć wyświetlania avatorów?
Przed aktul\alizacją się dało, a teraz nie mogę znaleść.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 26 maja 2006, 9:05

muster pisze:Czy można gdzieś w profilu użytkownika wyłączyć wyświetlania avatorów?
Przed aktul\alizacją się dało, a teraz nie mogę znaleść.
swój avatar możesz z profilu usnąć...
wyświetlanie cudzych avatarów możesz wyłączyć klikając na link [Preferencje],
który jest widoczny na stronie głównej - na dole, po prawej...
w okienku odznacz opcję 'Pokazuj avatary' i zapisz ustawienia.
Ustawienia z w/w okienka bazują na cookies, więc jeżeli wyczyścisz ciastka zostaną
przywrócone domyślne ustawienia.
End pisze:Tasza tak szczerze pisząc, to nie wiem jak mam odebrać Twój post.
najlepiej dosłownie...chociaż to co napisałam to była taka luźna refleksja
i nie sądzę, że należy się nią zbytnio przejmować...
a dla mnie nauczka tylko taka, że powinnam przestać się wywnętrzać,
bo to i tak do niczego nie prowadzi ani niczego nie zmieni.

tasza

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 26 maja 2006, 18:03

Pozwolę sobie też wziąść udział w dyskusji na temat avatarków ;)

Avatar - avatarem, każdy ma prawo do takiego, jaki lubi. Ale oczywiście wszystko musi być ze "smakiem".
Ja osobiście jak wyłączam obrazki, które mnie "wkurzają".

Bardziej razi mnie bezmyślność w "nick'ach" na forum - np. "madierfakier". Świadczy to o użytkowniku tyle, że jest nieukiem, bo chyba nie wie co to znaczy, albo (jeżeli rozumie) ma bardzo niskie "mniemanie" o osobach z własnej rodziny :???:

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 26 maja 2006, 21:11

MalCom ja od poczatku myslalem, ze to jestes ty na zdjeciu i to mi sie nawet podobalo (gest). Ale teraz kiedy sie dowiedzialem ze to jakas fotka sciagnieta z netu to caly urok stracilo...

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 27 maja 2006, 19:13

:arrow: Kapitan_Rzbik,
Hmm, dziwne ale prawdziwe.
Niby gest pozostał taki sam ale wszystko jakoś dziwnie rozpłynęło się.
Co znaczy, że avatary mają wpływ na to jak jesteśmy odbierani w środowisku, w którym nasze "ja" jest przelewane głównie za pośrednictwem potoku słów, kilku literek na ekranie.

Wniosek nasunęła już Tasza, ale najważniejsze jest to aby ten obrazek z boku był pewnego rodzaju "znakiem rozpoznawczym" a jeszcze lepiej gdyby sam przedstawiał w pewien sposób nas.
I niech będzie on neutralny, bez kontrowersyjny, nie wulgarny i niech będzie naszym indywidualnym "ja" na forum, w którym miesza się wiele kultur i pokoleń.

...niby mały obrazek, a tyle krzyku o niego...

Zablokowany