Witam wszystkich!
Piszę, bo powoli zaczyna mnie drażnić cała ta sytuacja z pakietem WinAVR.
Od wersji z 2005 roku, do wersji 2006, na której teraz bedzie sie opieral cykl zaszło parę zmian, o których pisał nie będę, bo można je przejrzeć na stronie projektu.
Do tej pory programowałem w asemblerze i przy pomocy BASCOM dla procesorów 8051. Cykl w EdW o programowaniu w C bardzo mnie zaciekawił, a już wcześniej planowałem przesiadkę na proce AVR jako dużo nowocześniejsze, więc pojawiła się super okazja do rozpoczęcia przesiadki, ale cyrki z pakietem WinAVR już mnie zaczynają dobijać.
Z każdą kolejną wersją pojawiają się niezgodności lub niedogodności wsteczne. Za kilka miesięcy może się okazać, że większość swoich projektów trzeba co najmniej przejrzeć i poprawić, żeby dały się skompilować w najnowszej wersji.
Kupiłem książkę opisującą architekturę AVR-ów. Przykłady programów w niej zawarte pisane dla C już się nie chciały dać skompilować w wersji 2005 pakietu. Korzystając z AVRfreaks doszedłem dlaczego, ale strach pomyśleć nad możliwymi mękami, gdybym dostepu do Internetu nie posiadał. A teraz przeczytałem to i opadają mi ręce. Znowu zmiany, które póki co jeszcze nie powodują, że własne aplikacje trzeba przepisywać, ale pewnie niedługo wejdą na dobre w życie, okres przejściowy minie i się niejeden użytkownik zdziwi "wtedy się skompilowało, a teraz nie?...".
Zdecydowanie się na darmowy pakiet jakim jest WinAVR było najlepszym wyjściem zważywszy na odbiorców cyklu o programowaniu w C, ale wydaje mi się, że lepiej byłoby używać podczas trwania cyklu jednej tylko wersji, bo wprowadzanie co chwilę nowej może doprowadzić do zawrotu głowy i nadmiaru informacji (która na wstępie nauki może szkodzić).
Gdyby nie to, że programowanie nie jest mi obce to nie wiem czy bym się nie zniechęcił, ale żyłka odkrywcy pomaga mi w drążeniu tematu w razie kiedy coś nie działa. Oby wszyscy zaczynający przygodę z AVR i programowaniem w C mieli dość cierpliwości.
Pozdrawiam sedecznie
Kurs C
Masz sporo racji. Mnie osobiście z jednej strony cieszą wszystkie zmiany w WinAVR - ponieważ pakiet staje się coraz lepszy. Jednak pod kontem prowadzonego kursu jest to dość kłopotliwe. Pokazałeś mi znakomite wyjście - trzymanie się do końca aktualnej wersji. Sam wpadłem niedawno na tą ideę, jednak chciałem dodatkowo na stronie www opisywać zmiany dla wersji nowszej - to chyba pogodziłoby interesy nas wszystkich.
Z kompatybilnością aktualnie nie jest tak źle - nawet jeśli ona zniknie w przyszłości, wystarczy napisać kilka makr. Rozumiem jednak jak potrafi to być kłopotliwe, ponieważ sam mam duży program (ponad 10 tyś linii) który wciąż jest rozwijany... teraz mam problem z jego kompilacją ;/
Z kompatybilnością aktualnie nie jest tak źle - nawet jeśli ona zniknie w przyszłości, wystarczy napisać kilka makr. Rozumiem jednak jak potrafi to być kłopotliwe, ponieważ sam mam duży program (ponad 10 tyś linii) który wciąż jest rozwijany... teraz mam problem z jego kompilacją ;/
Doskonały pomysł. Bardziej zaawansowani będą mieli informacji o nowinkach, a "młodzież" nie będzie się nimi przejmowała na wstępnym etapie nauki.Koppel pisze:chciałem dodatkowo na stronie www opisywać zmiany dla wersji nowszej - to chyba pogodziłoby interesy nas wszystkich.
Sam widziszKoppel pisze:Z kompatybilnością aktualnie nie jest tak źle - nawet jeśli ona zniknie w przyszłości, wystarczy napisać kilka makr. Rozumiem jednak jak potrafi to być kłopotliwe, ponieważ sam mam duży program (ponad 10 tyś linii) który wciąż jest rozwijany... teraz mam problem z jego kompilacją ;/
Zresztą na AVRfreaks na forum też ten wątek wstecznej kompatybilności był wiele razy poruszany z tego co widziałem i tak po każdej nowej wersji
A tak z ciekawości zapytam: masz w planach (dalszych, znacznie dalszych niż obecne) obszerniejsze poruszenie tematu asemblera AVR?
Pozdrawiam serdecznie
Mam plan poruszenia programowania w pełnym asemblerze funkcji łączonych z C. Jednak nie zdecydowałem jeszcze czy zostanie to opisane na łamach EdW czy też informacje tą umieszczę na www. Obawiam się, że pełny asembler niektórych może przestraszyć - nie jest to tak proste jak krótkie wstawki a tak na prawdę nieczęsto się z tego korzysta. Zgodnie z aktualnym planem kursu temat ten nie jest wcale bardzo odległy.Raziel pisze:A tak z ciekawości zapytam: masz w planach (dalszych, znacznie dalszych niż obecne) obszerniejsze poruszenie tematu asemblera AVR?
Dorzuce swoje zdanie na ten temat.
Swoja przygode z mikrokontrolerami AVR zaczolem stosunkowo nie dwno, poznawałem zasade dzialania oraz tajniki programowania w jezyku c. Oparłem sie o wiedzie z ksiazki gdzie zarazem bylo pare przykładów programów napisanych w c i skompilowanych Win AVR-em...
Ćwiczenia w książce były kompilowane starsza wersja WinAVR-a niż ta dostepna w sieci, szczerze mówiąc straciłem dużo więcej czasu na dojście do tego dlaczego nie da sie skompilować kodów w nowszych wersjach programu niż na poznanie samych możliwości procków
W koncu bo długim czasie siedzenia i kombinowania, pisań postów na forach udało mi się dojść dlaczego nie działa
Dodam ze nie umiem żadnego innego języka niż Polski
Co oczywiście stanowiło duże utrudnienie !
Upodabałem sobie wersje WINAVR z 2004 roku i przez dłuższy czas tylko na niej sie bawiłem... Po pownym czasie kiedy moja wiedza troche sie wzbogaciła, zainstalowałem sobie najnowszą wersje i stare kody próbowałem skompilować, oczywiście masa błędów które poprawiłem
I TERAZ NAJLEPSZE !!!
Wszystkie kody które zawieraja obsługę wyświetlacza LCD ze sterownikiem HD, kompiluja sie poprawnie, ale po wrzuceniu ich do procka wyświetlacz nie działa albo wywala jakieś dziwne znaczki
Ten sam kod kompilowany WINAVR z 2004 roku po wrzuceniu do procka działa bez problemu
I DLACZEGO ??
Efekt
Znowu zainstalowałem wersje z 2004 roku 
Wniosek:
ZDECYDOWANIE KURS DO NAUKI C POWINIEN BYĆ PRZEPROWADZONY NA JEDNYM PAKIECIE !!!
Jezeli chodzi o mnie to nie umiem odrazu i porawnie poprawić kody do nowszych wersji pakietu... JAk dla mnie niektóre zmiany są tak kluczowe że mam potem duży problem z kompilacją...
Przy okazji mam do was pytanie, tych którzy w tym siedza już dłuzej...
Z czego wynikają moje problemy ??? Ze nie znam angielskiego ?? Mało jeszcze potrafie ??? A moze nie znam asemblera ??
A moze istnieja strony internetowe gdzie o tych zmianach ktoś pisze po polsku ??
Bede wdzieczny za mała pomoc
POZDRAWIAM, krzych230
Swoja przygode z mikrokontrolerami AVR zaczolem stosunkowo nie dwno, poznawałem zasade dzialania oraz tajniki programowania w jezyku c. Oparłem sie o wiedzie z ksiazki gdzie zarazem bylo pare przykładów programów napisanych w c i skompilowanych Win AVR-em...
Ćwiczenia w książce były kompilowane starsza wersja WinAVR-a niż ta dostepna w sieci, szczerze mówiąc straciłem dużo więcej czasu na dojście do tego dlaczego nie da sie skompilować kodów w nowszych wersjach programu niż na poznanie samych możliwości procków
W koncu bo długim czasie siedzenia i kombinowania, pisań postów na forach udało mi się dojść dlaczego nie działa
Upodabałem sobie wersje WINAVR z 2004 roku i przez dłuższy czas tylko na niej sie bawiłem... Po pownym czasie kiedy moja wiedza troche sie wzbogaciła, zainstalowałem sobie najnowszą wersje i stare kody próbowałem skompilować, oczywiście masa błędów które poprawiłem
I TERAZ NAJLEPSZE !!!
Wszystkie kody które zawieraja obsługę wyświetlacza LCD ze sterownikiem HD, kompiluja sie poprawnie, ale po wrzuceniu ich do procka wyświetlacz nie działa albo wywala jakieś dziwne znaczki
Ten sam kod kompilowany WINAVR z 2004 roku po wrzuceniu do procka działa bez problemu
I DLACZEGO ??
Efekt
Wniosek:
ZDECYDOWANIE KURS DO NAUKI C POWINIEN BYĆ PRZEPROWADZONY NA JEDNYM PAKIECIE !!!
Jezeli chodzi o mnie to nie umiem odrazu i porawnie poprawić kody do nowszych wersji pakietu... JAk dla mnie niektóre zmiany są tak kluczowe że mam potem duży problem z kompilacją...
Przy okazji mam do was pytanie, tych którzy w tym siedza już dłuzej...
Z czego wynikają moje problemy ??? Ze nie znam angielskiego ?? Mało jeszcze potrafie ??? A moze nie znam asemblera ??
Bede wdzieczny za mała pomoc
POZDRAWIAM, krzych230
ja dolacze sie do krzycha i powiem ze dobrze by bylo zeby oprocz jednej wersji Winavr to jeszcze jedno srodowisko IDE np AVR Studio 4.krzych230 pisze: ZDECYDOWANIE KURS DO NAUKI C POWINIEN BYĆ PRZEPROWADZONY NA JEDNYM PAKIECIE !!!
Nowe AVRS ponoc jest tak super do avr-gcc ze na zagranicznych forach pisza zeby sie nie martwic niczym tylko pisac kod ;/ No i tu mam zonka. Jak nie klopoty z plikami naglowkowymi to z libami. A teraz mam error ze nie moze znalesc pliku bioblioteki bo go nie ma w tym katalogu gdzie faktycznie on sie tam znajduje :/
AVRS jest bardzo fajne bo ma chocby zintegrowany symulator. To pisania w asm jest poprostu boski. Chcialbym zeby mi w koncu zaczal dzialac dla c
To moze napisac tak co w jakich wersjach uzywal i co konkretnie konfigurowal.
Nie chce sie bawic makefilami
pozdrawiam
zioolek