Witam serdecznie
Chciałbym pobawić się (zacząć) w temacie programowania i po poczytaniu trochę postów tutaj i na elektrodzie wybrałem książkę
Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom
i do tego złożenie sobie dedykowanej tam płytki .
Proszę o rade - może ktoś używa tego zestawu - czy warto .
Z tego co wyczytałem to AVR-y są przyszłościowe . Czy może lepiej jakiś zestaw z '51 ,bo jest więcej materiałów .
Czy to dobry wybór - książka Bascom AVR +płytka ?
Aby nie wszczynać dyskucji czy lepiej w C czy w bascom to powiem tak: jak chcesz szybko zobaczyć efekty nauki to wybór bascom i tego zestawu jest OK - sam z tego też korzystam. Jak chcesz dojść trochę dłuższą i trudniejszą drogą to zobacz na kurs w EdW programowania AVR w C i wtedy będzie to dobry wybór.
Dzięki za pomoc
Znam obydwa języki Bascom i C . Kupuję także systematycznie Elektronikę Praktyczną i odnoszę wrażenie ,że jest tam głównie o Bascomie , ale z tego co czytałem to w sieci jest dużo
w C.
Mam jeszcze jedno pytanko. Wiem ,że na tej płytce od Bascoma można pisać także programy w C . Czy podobnie też jest z tą płytką w kursie EdW w C ? Bo może mógłbym zrobić jedną płytkę (wolałbym tą w kursie C ) a przerobić dwa kursy .
Pozdrawiam
Znam obydwa języki Bascom i C . Kupuję także systematycznie Elektronikę Praktyczną i odnoszę wrażenie ,że jest tam głównie o Bascomie , ale z tego co czytałem to w sieci jest dużo
w C.
Mam jeszcze jedno pytanko. Wiem ,że na tej płytce od Bascoma można pisać także programy w C . Czy podobnie też jest z tą płytką w kursie EdW w C ? Bo może mógłbym zrobić jedną płytkę (wolałbym tą w kursie C ) a przerobić dwa kursy .
Pozdrawiam
W EP jest od dłuższego czasu kurs C dla AVR pod kątem omawiania AVR-GCC. W Elektronice dla wszystkich jest swietny kurs C dla AVR który prowadzi moderator tego forum o nicku "Koppel", do tego jest też zestaw uruchomieniowy. Jeśli więc znasz C to to będzie lepszy wybór tym bardziej że w zastosowaniach bardziej profesjonalnych stosuje się jednak C a nie Bascom, a to wiem bo w firmie robimy również ukiłady na AVRach i wszystko w C z ewentualnymi wstawkami w asemblerze.
Co do drugiego pytania, to tak, czego przykładem jest właśnie kurs w EdW gdzie opiera sie on na pomyśle tej samej płytki która wcześniej słuzyła jako zestaw do kursu w Bascom.
Co do drugiego pytania, to tak, czego przykładem jest właśnie kurs w EdW gdzie opiera sie on na pomyśle tej samej płytki która wcześniej słuzyła jako zestaw do kursu w Bascom.
Jeśli tak się decydujesz to już prędzej ta książka "Mikrokontrolery dla początkujących" - P. Górecki bo to jest po prostu kurs bascom AVR czyli sławna "Mikroprocesorowa osla łączka" z EdW w wydaniu książkowym. O książce Poczytaj tu lub na stronie www.btc.pl