Modernizacja forum

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
MalCom
-
Kontakt:

Modernizacja forum

Post autor: MalCom » 20 maja 2006, 2:15

Witam,
Dzisiaj przez kilka godzin forum było nieczynne.
Przepraszam wszystkich, ze tak bez wczesniejszego uprzedzenia, ale niestety znalazl sie czas i wreszcie sie wzialem za obiecana pomoc :P

Baza forum zostala naprawiona i zsynchronizowana, a nastepnie zaktualizowano silnik forum do najnowszej wersji 1.12.5 :)
Wszystko dziala poprawnie (raczej powinno dzialac poprawnie), ale jesli pojawia sie jakies bledy lub braki w postaci brakujacych plikow, avatarow czy zalacznikow to prosze zglosic ten problem Adminowi lub mnie, a postaramy sie naprawic problem :)

Z tego co juz wiem, to moze brakowac kilka avatarow i zdjec w profilach. Jesli brakuje Ci avatara lub fotki w profilu to musisz ponownie wgrac te pliki na serwer korzystajac ze strony swojego profilu.

Dzieki najnowszej wersji silnika, w porownaniu z poprzednimi wersjami bardzo wzrosla wydajnosc i zmalalo obciazenie serwera. Ponadto najnowsza wersja wprowadza kilka nowych funkcji i ulepszen, a takze nowych udogodnjien w korzystaniu :)

Jedna glowna uwaga!
Na forum wchodzimy przez adres https://forum.elportal.pl/
Nie uzywamy innych dostepnych adresow, np. http://edw.com.pl/forum/
Poniewaz forum zostala ustawione glownie pod adres Elportalu, wchodzenie z innych czasem wydluza ladowanie strony, a nawet uniemozliwia poprawne zalogowanie sie, czy w skrajnych przypadkach pelni sprawne dzialanie.

To chyba wszystko co mialem przekazac :)
Pozdrawiam wszystkich
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez MalCom, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 20 maja 2006, 6:13

:arrow: MalCom,
Wielkie dzięki za ogromną pracę włożoną szczególnie w naprawę bazy forum. To mam nadzieję usprawni funkcjonowanie forum.
Musimy jeszcze "wygląd zewnętrzny" forum dopracować.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 20 maja 2006, 10:03

MalCom, dobra robota :D Forum jest super!

Awatar użytkownika
futrzaczek2
-
Kontakt:

Post autor: futrzaczek2 » 20 maja 2006, 13:26

Nareszcie to działa po ludzku!
Nie było mnie długo, bo nie chciało mi się czekać, aż jakiś topic łaskawie się załaduje.
Świetnaja robota!

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 20 maja 2006, 14:54

no no ekstra! szybko się ładuje i wygląd też ok :grin: gratulacje!

MalCom
-
Kontakt:

Post autor: MalCom » 20 maja 2006, 15:22

Szybkosc dzialania to glownie zasluga przema, jego najnowsza wersja zostala bardzo zoptymalizowana i jest wydajniejsza w porownaniu do starszych wersji :)

Ja tylko naprawilem/synchronizowalem baze i troche w niej "pogrzebalem" :P
Wazne, ze sie udalo wszystko zrobic i juz ladnie wszystko pracuje.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 maja 2006, 18:51

musze sie troche wylamac z powyzszych opini,a mianowicie , moze forum sie szybko laduje,ale w moim przypadku na 10 tylko 4 sa poprawne. Niewiemw czy moze tkwic problem :sad:

krzych
-

Post autor: krzych » 23 maja 2006, 18:57

Ja nie zauważyłem różnicy w szybkości działania forum. Zauważyłem natomiast, że oznaczanie nowych/nieprzeczytanych postów trochę szwankuje... :sad: .
Ostatnio zmieniony 23 maja 2006, 20:14 przez krzych, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 maja 2006, 19:08

W tej modernizacji chodziło przede wszystkim o naprawę bazy i zaktualizowanie "silnika" forum. Należy przestrzegać poprawnego wchodzenia na stronę aby uniknąć kłopotów z logowaniem i działaniem forum.

krzych
-

Post autor: krzych » 23 maja 2006, 20:56

Niestety, ja właśnie mam takie kłopoty :cry: . Gdy zaczynam oglądać inny temat jestem automatycznie wylogowywany oraz jak napisałem wcześniej:
Zauważyłem natomiast, że oznaczanie nowych/nieprzeczytanych postów trochę szwankuje... :sad: .
. Szczerze mówiąc , to coraz mniej zaczyna mi się podobać to zmienione forum.

MalCom
-
Kontakt:

Post autor: MalCom » 24 maja 2006, 0:42

timo66 pisze:musze sie troche wylamac z powyzszych opini,a mianowicie , moze forum sie szybko laduje,ale w moim przypadku na 10 tylko 4 sa poprawne. Niewiemw czy moze tkwic problem :sad:
Moze problemem jest serwer hostingowy, zdazylomi sie raz czy dwa ze serwer nie obsluzyl polaczenia z baza mysql, wywalaja errora z forum ze nieprawidlowe haslo do bazy :|

Jakie są problemy z oznaczaniem bieprzeczytanych postów?
Co do tematu wylogowywania, hmm tutaj sesje maja dużo krotsze okresy zycia, kilka minut jka nic nie robisz na forum, to wylogowywuje.
Wersja ta miała być przełomem nie tylko w optymalizacji, ale i bezpieczenstwie.
Mi do tej pory wszystko działa bez zarzutu, moze wina lezy po stronie przegladarki i obsludze ciasteczek.
Podobne porblemy mam na innym forum, ale na wersji 1.9.4 bardzo zmodyfikowanej i przemielonej, że czasem zmieniajac temat mnie wyloguje. Ale to bardzo rzadko.
Były tez przypadki na tym wspomnianym forum, ze jedna kolezanke zawsze wylogowywalo, prawie zawsze gdziekolwiek klikla. A konfiguracja jej broswera byla prawidlowa, takie przynajmniej otrzymalem informacje.

Polecam skorzystac z innej przegladarki i sprawdzic czy podobne beda objawy, albo z innego komputera lub systemu, np. u kolego. Moze wina lezy gdzies po stronie systemu...
Roznie bywa, znam to z wlasnego doswiadczenia :(
prosze tez o szersze i dokladniejsze opisywanie ewentualnych problenow, co ulatwi znalezienie problemu i wyeliminowanie go, jesli bedzie to mozliwe :)

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 24 maja 2006, 14:09

a ja zauważyłem, że teraz elportal się dłużej ładuje.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 24 maja 2006, 15:01

MalCom pisze:Moze problemem jest serwer hostingowy
prawie na pewno....
to samo czasem ma PN....albo gdzieś bazę zgubi i jest database connection error,
albo sesje porozpina...
no ale innego nie ma, więc nie narzekajcie :idea:
teraz i tak jest deczko lepiej w porównaniu z czasami kiedy portal startował...

gsmok
-
Kontakt:

Post autor: gsmok » 25 maja 2006, 12:16

Witam
Mnie Forum ładuje się nieco dłużej niż miało to miejsce w jego starszej odmianie. Nie jest to jednak uciążliwe i sądzę, że pomału wszystko się ułoży :lol:
Osobiście jestem zwolennikiem modyfikacji Przema i cieszę się, że to Forum na niej bazuje.

Mam jedną małą uwagę poboczną. Wprawdzie avatarki są prywatną sprawą ich właścicieli to jednak mam przykre uczucie kiedy MalCom zerka na mnie z ekranu robiąc wielce znaczący gest :sad: Muszę walczyć z nieodpartym wrażeniem, że chce mi coś w ten sposób przekazać (wolę nie wiedzieć co).

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 25 maja 2006, 13:14

Ja mam zaś problem zapamiętywaniem loginu przez system.
Tzn. wcześniej na mojej przeglądarce nie musiałem się logowac za każdym razem, teraz tak.
Ale myślę, że to jest do zrobienia.
Co do ładowania samego forum, to u mnie po tej zmianie forum śmiga i wiele szybciej - dziwne, czyżby to zależało od przeglądarki?

Do gsmok. No mi też to dziwnie się kojarzy, niedawno miałem ten sam problem na FEP, gość miał dwie całujące się lesbijki na avatarze...
Czy ja to muszę oglądać? Nie... niech ludzie robią sobie co chcą, ale niech też pamiętają o innych, że inni widzą świat trochę inaczej i nie muszą oglądać "zwyrolstwa" które tak bardzo kręci innych.
Osobiście znam kilku ludzi innych poglądów i toleruję to, spoko - to sa tacy sami ludzie jak my. Ale propagowac ich nie trzeba.
Ja jestem ZA edycją regulaminu pod względem dopuszczania avatarów...

Jeszcze trochę a z "przyjaznych" avatarów zrobi totalny hardcore.

Owszem, można mieć zagadkowe, śmieszne itp. avatary, ale propagujące "zwyrolnie", czy ludzi o innych poglądach seksualnych chyba jest trochę przesadą...

Jak by to mój kolegoa powiedział "Rz...B...A..." (nie będę tego tłumaczył, Ci co wiedzą to wiedzą - to chamowate ale trafia w samo sedno)

Takich dożyliśmy czasów, że na topie jest chamówka, okradanie, lanie ludzi za nic, totalna bezmyślność i... sterydy - tylko szkoda, że od tego nie ma przyrostu mózgu tylko mięśnie. A mięśniami nie da się myśleć.
Znam kilka osób... duże mięsnie mały mózg - o tak! to jest to czego najbardziej potrzeba w tych czasach - zwłaszcza jak widzę wieczorem Wałbrzych... strach iśc koło bramy, lepiej iśc skrajną stroną chodnika od ulicy - wolałbym wpaśc pod auto niż w ręce nienormalnych psycholi którzy tylko czekają na takich "pionków" jak ja...
Nie uważam się za kogoś lepszego, ale to co się wyrabia to przesada.

Sorki jakos tak mnie dzisiaj naszło... :neutral:

ODPOWIEDZ