to czego tygryski nie lubia najbardziej ;( [p Schmitta]

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
student
-

to czego tygryski nie lubia najbardziej ;( [p Schmitta]

Post autor: student » 20 maja 2006, 11:22

Juz drugi raz jestem "zmuszony"prosic Was o pomoc ;) tak sie zlozylo ze poprzednim razem byly to pierwsze cwiczenia, tym razem sa ostatnie
moj problem zwizany jest z przerzutnikiem Schmitta: musze przedstawic oscylogramy oraz jakas petle [histerezy???] (nie mam pojecia o co w ogole chodzi)

http://newton.uwm.be/~nexus/Opis_cwiczenia.doc tu znajduje sie caly opis cwiczenia Bardzo prosze o pomoc Z niecierpliwoscia czekam an odpowiedz
dziekuje, pozdrawiam

ADD mialem jakies problemy z zalogowaniem ;/
zapomnialm dodac:
R1=R6=12kΩ
R2=R4=1.8kΩ
R5=1kΩ
R3=5.1kΩ
R=10kΩ/22kΩ
C1=47 µ F
C2=220 µ F

[ Dodano: 2006-05-21, 22:17 ]
prosze o jakies komentarze...nie wiem czy szukac pomocy jeszcze gdzies gdyz jest to nei do zrobienia czy po prostu wszyscy olewaja ten temt (przepraszam za ten kolokwializm ale to chyba najodpowiedniejsze slowo)

LukKieE
-
Kontakt:

Post autor: LukKieE » 24 maja 2006, 23:44

Przerzutnik Schmitta jest odminą przerzutnika bistabilnego, który ma jedno wejście sterowane poziomem. Jest to przyczyną powstawania histerezy charakterystyki przejściowej, tzw. pętli histerezy.

Jest stosowany głównie do przetwarzania syg. sin na prostokąt, również do "odtwarzania" przebiegów prostokątnych po "transmisji".

Działa tak:
jeżeli nap. we przekroczy pewnien próg włączania, wtedy nap. wy skoczy do górnej Uwy max.
powrót następuje, gdy nap. we spadnie poniżej pewnej granicy (tzw. wartości dolnego przełączania).

Różnica nap. pomiędzy poziomem włączania i wyłączania to włąsnie SZEROKOść PęTLI HISTEREZY. (im mniejsza różnica poziomów Uwy max - Uwy min, tym mniejsza szerokość pętli).

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 25 maja 2006, 8:15

:arrow: http://en.wikipedia.org/wiki/Schmitt_trigger
pętle histerezy najprościej wyznaczyć podąłczając wejście przerzutnika
do regulowanego zasilacza, zaczynasz zwiekszać Uwe do wartosci maksymalnej,
potem powoli od max do zera (lub ujemnej, to zależy) i obserwujesz sygnał
na wyjściu.... w pewnym momencie on nagle skoczy do góry (prawa strona pętli hisetezy,
przy zmienjszaniu - nagle skoczy w dół, ale przy innej (z reguły mniejszej wartości)...
możesz też sobie to obejrzeć na oscyloskopie - podłączyć generator sin do wejścia,
ale także do pierwszego kanału osc., do drugiego kanału - wyjście przerzutnika...
będziesz miał nałożone na siebie przebiegi: sinus oraz prostokąt i będzie
ładnie widac jakie są progi przełączania przerzutnika...
student pisze: nie wiem czy szukac pomocy jeszcze gdzies gdyz jest to nei do zrobienia czy po prostu wszyscy olewaja ten temt
to proza forumowego życia...

tasza

student
-

Post autor: student » 31 maja 2006, 9:46

zrobilem(pomogl mi kolega z elektronika), zaniosle..ale i tak mu sie nei podobalo...
prosze o jakies bardziej szczegolowe wskazowki, albo wrecz o wklejenie tutaj tych wykresow...sprawa na prawde powazna- moje zaliczenie ;]
dzieki pozdrawiam

ODPOWIEDZ