Jak to podłączyć w samochodzie ???

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
ToMo
-

Jak to podłączyć w samochodzie ???

Post autor: ToMo » 30 maja 2003, 12:20

Witam !!!

Mam starą wieże CROWN-a jest w niej radio, odtwarzacz kaset, odtwarzacz płyt winylowych i odtwarzacz CD :D

Wpadłem na pomysł żeby wymontować odtwarzacz CD i założyć go do samochodu, więc rozebrałem wieże i zobaczyłem że wszystko jest na oddzielnych płytkach i bez problemu można wymontować płytke do sterowania CD i sam czytnik.

Ale jest jeden problem nie wiem jak podłączyć to w samochodzie bo z tego co widze potrzebne jest symetryczne zasilanie :? Na zasilanie idą 3 kable - GND + . Czy może ktoś mi powiedzieć jak można to podłączyć w samochodzie ???

P.S Gdy mierze zasilanie między GND i - mam -11,8 V a gdy między GND i + jest 12 V

Z góry dzięki za odpowiedz !!!

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 30 maja 2003, 18:44

Zmierz jeszcze jaki jest maksymalny pobór prądu z napięcia ujemnego i dodatniego

Gość

Post autor: Gość » 30 maja 2003, 20:18

Jestem laikiem więc powiedz mi jak to zrobić :oops:

P.S Zrobiłem tak przyłożyłem jeden kabelek do GND drugi do - i wyszło mi 3,15 A a gdzy połączyłem GND z + to pokazało mi 5,07 A

ToMo
-

Post autor: ToMo » 14 cze 2003, 23:06

Czemu mi nikt nie odpisuje ???

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 15 cze 2003, 8:27

Anonymous pisze:Jestem laikiem więc powiedz mi jak to zrobić :oops:

P.S Zrobiłem tak przyłożyłem jeden kabelek do GND drugi do - i wyszło mi 3,15 A a gdzy połączyłem GND z + to pokazało mi 5,07 A
musisz wpiąć amperomierz w szereg z zasilaniem, czyli inaczej mówiąc podpiąć zasilanie np + poprzez amperomierz załączyć urządzenie i otrzymasz prąd jaki pobiera to urządzenia z zasilania dodatniego, podobnie zrób z drugim zasilaniem. Tak jak Ty zmierzyłeś to po prostu zmierzyłeś prąd zwarcia. Jak będziesz znał prądy jakie pobiera układ to można dopiero dobrać odpowiednie przetwornice.

ToMo
-

Post autor: ToMo » 15 cze 2003, 14:05

Jush zmieżyłem i wyszło mi że najwięcej na + było 0,40 A a na - 0,28 A więcej nie zauważyłem więc z + nie ma problemu ale co z napięciem ujemnym jak je uzyskac w samochodzie ???

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 15 cze 2003, 17:34

Napęcie ujemne to też nie problem trzeba tylko znaleźć układzik przetwornicy z +12V na -12V np są gotowe firmy CD Technologies ale dosyc drogie, mozna cos samemu zrobić korzystając z układów specjalizowanych firm MAXIM, Linear Technology

Gość

Re: Jak to podłączyć w samochodzie ???

Post autor: Gość » 05 lis 2003, 8:06

ToMo pisze:Witam !!!

Mam starą wieże CROWN-a jest w niej radio, odtwarzacz kaset, odtwarzacz płyt winylowych i odtwarzacz CD :D

Wpadłem na pomysł żeby wymontować odtwarzacz CD i założyć go do samochodu, więc rozebrałem wieże i zobaczyłem że wszystko jest na oddzielnych płytkach i bez problemu można wymontować płytke do sterowania CD i sam czytnik.

Ale jest jeden problem nie wiem jak podłączyć to w samochodzie bo z tego co widze potrzebne jest symetryczne zasilanie :? Na zasilanie idą 3 kable - GND + . Czy może ktoś mi powiedzieć jak można to podłączyć w samochodzie ???

P.S Gdy mierze zasilanie między GND i - mam -11,8 V a gdy między GND i + jest 12 V

Z góry dzięki za odpowiedz !!!
:( :o :lol:

Kod: Zaznacz cały

[list][list=][u][b][/b][/u][/list][/list]

Irek
-

Post autor: Irek » 23 lis 2003, 13:31

A gdyby tak zastosować stabilizator 7912 - ujemne napięcie napewno będzie czy tylko aby będzie odpowiednio wysokie, żeby uruchomić CD, bo jak wiadomo im większa różnica napięcia wejściowego do stabilizowanego tym lepsza stabilizacja napięcia na wyjściu układu a co za tym idzie mniejszy spadek napięcia. Spróbuj. pozdrawiam Irek :wink:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 lis 2003, 13:58

Irek pisze:A gdyby tak zastosować stabilizator 7912 - ujemne napięcie napewno będzie czy tylko aby będzie odpowiednio wysokie, żeby uruchomić CD, bo jak wiadomo im większa różnica napięcia wejściowego do stabilizowanego tym lepsza stabilizacja napięcia na wyjściu układu a co za tym idzie mniejszy spadek napięcia. Spróbuj. pozdrawiam Irek :wink:
Żeby stabilizator 7912 pracował to musi dostać na wejściu ujemne napięcie stałe min ok. 14V , a problem tu polega na tym że mamy do dyspozycji akumulator samochodowy i trzeba uzyskać napięcia symetryczne.
Ale coś mi się wydaje, że zainteresowany temat juz sobie odpuścił :)

ODPOWIEDZ