HMM układ ATV 2053

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
ManieK_

HMM układ ATV 2053

Post autor: ManieK_ » 02 maja 2006, 14:18

Mam pytanie w numerze z 96r był taki ów układ
którego prubowałem zrobic ale nigdzie nie mogłem znalesc scalak UAA170 zapropowana mi scalaka UAA180 gdy juz kupiłem wszystkie czesci okazało sie ze ma on o 2 piny wiecej i o to własnie pytam jak zmodyfikowac układ do tego scalaka aby działaał poprawnie czekam na szybką odp. z góry dzieki

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 02 maja 2006, 15:13

Przede wszystkim obydwa układy działają całkiem inaczej. UAA170 to sterownik linijki diodowej na 16 diod LED, z tym że w jednym momencie świeci jedna z nich lub dwie sąsiednie (biegający punkt). Zaproponowany zamiennik steruje 12 diodami i przy max. wskazaniu świecą wszystkie, czyli zamiast biegającego punktu masz teraz rosnący słupek... Może da się go zastosować ale na pewno musisz od nowa projektować płytkę. Nie znam tego układu.
Aha, odpowiedniki to UL1970 i UL1980.

Awatar użytkownika
marbed
-

Re: HMM układ ATV 2053

Post autor: marbed » 02 sie 2006, 12:16

ManieK_ pisze:Mam pytanie w numerze z 96r był taki ów układ
którego prubowałem zrobic ale nigdzie nie mogłem znalesc scalak UAA170
A patrzyłeś na elektrodzie w dziale elementy na sprzedaż? Też robiłem ten układ, też miałem problem ze scalakiem ale kupiłem właśnie tam.

ODPOWIEDZ