Transmisja z widmem rozproszonym

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
marekkkk
-

Transmisja z widmem rozproszonym

Post autor: marekkkk » 21 mar 2006, 10:45

Zapraszam zainteresowanych do odwiedzenia strony Transmisja z widmem rozproszonym . Opis oraz schematy nadajnika i odbiornika. Prosze nie szczedzic krytycznych uwag. Maksymiuk

Doktor
-

Post autor: Doktor » 26 kwie 2006, 21:18

Uwaga jest tylko jedna - takie systemy sa juz stosowane w zastosowaniach wojskowych i dziwię się, że jeszcze żadne służby nie wykasowały Twojego projektu.
Układ wydaje się sernsowny, ale muszę sprawdzić w działaniu.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 27 kwie 2006, 23:05

witam Marekkkk czytalem pare lat temu artykol na temat transmisi z widmem rozproszonym w Swiat radio (niepamietam w ktorym) ale jak dla mnie jest to troszke za skomplikowane zycze powodzenia. Ja zaczymalem sie na problemie przesylu danych cyfrowych a szerokosci kanalu:)

marekkkk
-

Post autor: marekkkk » 30 kwie 2006, 16:57

Teoria rozpraszania widma byla opracowana w latach 30-tych. Ze wzgledu na skomplikowanie ukladu stosowana jest od czasu wynalezienia polprzewodnikow. W pierwszych probach zamiast rejestrow przesuwnych wykorzystywano 2 identyczne plyty gramofoniwe. Technika w latach 80-tych odtajniona z wojska, jednakze jej stosowanie wymaga zezwolen. Uzywa jej MSW, telefony UMTS, odbiorniki GPS i prawdopodobnie lokalizatory Lojack. Do eksperymentow krotkofalarskich polaczylem nadajnik bez stopnia wyjsciowego z odbiornikiem ze zwartym ARW. Kolegom powielajacym uklad zycze duzo cierpliwosci przy strojeniu odbiornika. Jestem zainteresowany schematem szerokopasmowego ukladu wyjsciowego do nadajnika.

ODPOWIEDZ