Transformator jak podlaczyc aby ......

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Transformator jak podlaczyc aby ......

Post autor: Thor » 28 mar 2006, 20:32

Witam poszukuje schematu transformatora bo nie umiem nigdzie dostac takiego i taniego ;/
ma on byc na 6,5V i 1A oraz okolo 200V i 0,05A czy da sie jakos podlaczyc transformatory aby uzyskac takie napiecie oraz natezenie ??? czy trzeba taki nawinac albo kupic nowy ?????

Arnold_S.

...

Post autor: Arnold_S. » 28 mar 2006, 22:07

A może sprecyzuj do czego Ci taki transformator.
:roll:
Potrzebne Ci koniecznie ~6,5V?
Potrzebujesz prądu przemiennego, czy w efekcie stałego(wtedy trafo może być "pierwsze z brzegu", i tylko dorabiasz stabilizator)?

Jeśli koniecznie chcesz samodzielnie nawijać transformator, musisz mieć odpowiedni rdzeń.
Jaki dobrać rdzeń, gdzie, jakich, i ile uzwojeń nawinąć, możesz obliczyć korzystając z poniższych materiałów(znalezione w sieci) w załączniku.
Masz tam arkusz do Excela i programik do doboru rdzenia i ilości zwoi w zależności od wymaganych parametrów.
Załączniki
Trafo.zip
Arkusz w Excelu i program(EXE) do obliczeń związanych z projektowaniem transformatorów(rozmiar rdzenia, ilość zwoi).
(27.69 KiB) Pobrany 257 razy

Kapitan_Rzbik
-

Re: Transformator jak podlaczyc aby ......

Post autor: Kapitan_Rzbik » 28 mar 2006, 22:39

Wyglada na to, ze Kolega Thor buduje jakis wzmacniacz na lampach. Czy mam racje?
Takiego transformatora raczej nie dostaniesz w sklepie i bedziesz musial go wykonac samemu, albo - lepiej - zamowic w jakims zakladzie gdzie wykona go dla Ciebie fachowiec.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 29 mar 2006, 15:19

hehe Kapitan masz racje jest to przedwzmacniacz na lampach :P ale ja wole te trafo zrobic samemu bo juz w MKt nie kupuje bo to tandetna firma i nadal nie dostalem tego trafa a to potrzebuje dokladnie to te 200V i 0,05A a te 6,5 i 1A to wiem ze moge kupic w sklepie :P ale czy da sie podlaczyc jakos trafa aby usyskac takie napiecie te 200V i 0,05A ???? o to mi chodzi najbardziej ;/

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 29 mar 2006, 15:27

A może popytaj po znajomych za jakimś starym radiem lampowym - trafko masz jak złoto.
Skoro to tylko przedwzmacniacz - nie ma chyba wielkich wymagań co do mocy...
Jak się bardzo uprzesz to jako żarzenie możesz wstawić zwykły 230 :arrow: 6,
lampy będą odrobinę niedogrzane, ale to raczej nie przeszkadza,
a anodowe - to taka para: 230 :arrow: 12 + 12 :arrow: 230, spięte uzwojeniami wtórnymi,
razem zapewniają izolację od sieci, a straty mocy akurat obetną Ci te kilkanaście
woltów i będziesz miał ~200, ale to jest juz strrrrasznie przekombinowane,
przynajmniej moim zdaniem....

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 29 mar 2006, 16:06

hmm Tasza a czy bede mial tam 0,05A jak tak to spoko bo to tylko mi potrzebne :P .....
ale thx za pomoc :):):)

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 29 mar 2006, 16:40

mozesz miec nawet wiecej od 50mA, byleby nie mniej..

A firm robiacych transformatory jest jeszcze wiele, np INDEL Brzeziny - zobacz sobie:

http://indel.pl/tr_tsl.htm

ten drugi od góry moze byc dobry: TSL 40/001 - 235V-0.075A; 2x3.15V-2x3A

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 29 mar 2006, 19:05

WOW wielkie dzieki za pomoc ...... tylko jak sie z nimi skontaktowac ???

pozdrawiam 4 all

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 29 mar 2006, 20:36

Naprawde nie chce sie czepiac, ale podczas konstruowania wzmacniacza lampowego napotkasz wieksze problemy od znalezienia kontaktu z firma mając daną jej strone w_w_w

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 30 mar 2006, 18:58

hehe ale o co sie czepiac ;p ja mam wszystko lampki itp tylko trafa nie mam cala plytke i elemety juz zlozone ale nie moge spr bo nie mam trafa ;//

Doktor
-

Post autor: Doktor » 27 kwie 2006, 0:18

Thor, podziel się z nami wynikami, bo to bardzo ciekawy projekt

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 27 kwie 2006, 18:09

hehe nom wiec koncowka TDA 2040 dziala super ale narazie tych lampek nie uruchomilem bo nie mialem czasu ale przez te pare dni bedzie wolne wiec sie pobawie z tym a tutaj sa obazki jak ktos chce www.djleeon.prv.pl/Thor/wzmak.htm

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 28 kwie 2006, 13:44

Szczerze...wygląda to tragicznie. Lutowałeś coś już kiedyś? Zero poczucia estetyki. Wyciosane "Pudło rezonansowe" - pierwsza klasa - kup jakąś gaśnicę.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2006, 14:21 przez seg, łącznie zmieniany 1 raz.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 28 kwie 2006, 14:14

oj tam, od razu tragicznie...ale przynajmniej ekologicznie :mrgreen:
słuchaj Thor, może dwa słowa:
te podłużne szczeliny - co niby w roli wentylacji....
popatrz w sklepie z rupieciami metalowymi za taką ramką ozdobną (z kratką),
którą się zakrywa wywietrznik w kuchni lub łazience. One są prostokatne,
wymiary mają kilkanaście na kilkanaście cm. Są różne wykonania, metalowe, plastikowe...
Najlepsza według mnie byłaby metalowa, malowana na czarno lub szaro....
Wytnij spory otwór, pod wymiar i taką kratkę tam wstaw, może nawet dwie?
Jak polakierujesz to pudło (oj, przepraszam - obudowę), to będzie już całkiem sensownie.
Druga sprawa - to drewno i gorące lampki... Niby triody się zbytnio nie nagrzewają, ale po co kusić los?
Popatrz proszę na ten wątek na Triodzie:
:arrow: http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 6485#26485 ,
a szczególnie na zdjątka w tym poście:
:arrow: http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 7067#27067
te metalowe rurki z wywiniętym brzegiem to ozdoby na otwory wentylacyjne do drzwi łazienkowch.

nie martw się nic - jak jeszcze popracujesz na tą konstrukcją to będzie cacunio :roll:

pa,
tasza
seg pisze:kup jakąś gaśnicę.
a to swoją drogą... :idea:

ps.
tak jeszcze oglądnełam te zdjecia - jednak jest uroczy....
wstaw te kratki i polakieruj!

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 28 kwie 2006, 19:30

hehe ale podsumowanie wiesz powiem jedno to sie nia tak latwo pali wiec spoko pomyslalem zanim wsadzilem lampki........... sprawdzilem jak sie pali i ciezko to zapalic....;p;p;p wiec gasnica nie bedzie potrzebna a to tylko prototyp bo mam zamiar zrobic koncowke w wakacje na LM3886TF i na leprzych podzesplach i to dac ale do innej obudowy......... chyba metalowa jak znajde fajna ........ wiec spoko ;p;p to zrobilem tak na 1 moj projekt ........ ale lepiej gra niz glosniczki od kompa wiec....sie ciesze :D:D a co do tych wywiewow :P:P to robilem to recznie ale jakos nie wyszlo dobrze chce tam dac jakas siatke ale topo maturce zabiore sie za stylistyke tego wiec jak skoncze to to dam zdjecia ........ mam nadzieje ze beda lepsze od tych :P:P:P

a tak co do lutowania to lutuje juz od jakis 8 - 9 lat jakos tak .......... ale to ma grac super a nie wygladac od srodka ............ wyglad zewnetrzny swoja droga ale nik nie bedzie mi tam do srodka zagladac............

ODPOWIEDZ