Witam.
Poszukuję gotowych procedurek do obsługi układów DS2450 oraz DS2740 dla kompilatora Bascom.
Z góry serdecznie dziękuję za ich podesłanie bądź wskazanie pomocnych linków.
[Bascom] DS2450, DS2740
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
W Twoich słowach jest sporo racji, ale z drugiej strony, tak sobie myślę, to tylko forum, i chyba taka (między innymi) mogłaby być jego misja. Może byłoby ciekawiej, gdyby nie zapanowała tu całkiem "sztywna" atmosfera?
Poza tym. po co powielać coś, co być może już ktoś kiedyś zrobił? Myślę, że warto wzajemnie ułatwiać sobie pracę. Faktem jest, że dla DS2740, do tej pory, nie znalazłem nic ciekawego
Poza tym. po co powielać coś, co być może już ktoś kiedyś zrobił? Myślę, że warto wzajemnie ułatwiać sobie pracę. Faktem jest, że dla DS2740, do tej pory, nie znalazłem nic ciekawego
tak to tylko forum, ale wydaje mi się, że od pewnych osób można oczekiwać
czegoś więcej niż zupełnie biernego podejścia...
choć coraz częściej mam wrażenie, że jednak się mylę
czy do kostek z magistralą 1-wire są w ogóle jakieś gotowe procedury?
szczególnie dla bascoma? podstawą są niskopoziomowe, bascomowe funkcje do 1-wire
a reszta to tylko odpowiednia sekwencja ich wywołań, z reguły podana w dokumentacji
a z DS2450 to uważaj, to nie jest dobra kostka. ja ją wytresowałam przy pomocy Javy,
ta jej szesnastobitowość to jest delikatnie mówiąc - lipa.
czegoś więcej niż zupełnie biernego podejścia...
choć coraz częściej mam wrażenie, że jednak się mylę
czy do kostek z magistralą 1-wire są w ogóle jakieś gotowe procedury?
szczególnie dla bascoma? podstawą są niskopoziomowe, bascomowe funkcje do 1-wire
a reszta to tylko odpowiednia sekwencja ich wywołań, z reguły podana w dokumentacji
a z DS2450 to uważaj, to nie jest dobra kostka. ja ją wytresowałam przy pomocy Javy,
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Zgadza się. Chodzi właśnie o zestawienie tych niskopoziomowych poleceń... Czasem czytanie wielostronicowej dokumentacji i dedukowanie potrafi być czasochłonnetasza pisze:czy do kostek z magistralą 1-wire są w ogóle jakieś gotowe procedury?
No i widzisztasza pisze:a z DS2450 to uważaj, to nie jest dobra kostka. ja ją wytresowałam przy pomocy Javy,
A tak na poważnie, to dobrze, już dobrze, będę rozważniej podchodził do tematu
Dziękuję i pozdrawiam
Mariuszu, wiem, że czasem nie chce się pisać czegoś od nowa.
I w programie takim jak BASCOM większość spraw rozwiązana jest za nas - byśmy nie musieli za dużo się zastanawiać, jak to coś zrobić.
Ale dla kogoś kto chce wiedzieć więcej - pozostaje szukać w nieprzebadanych zasobach Google. Ale wpierw warto zajrzeć na stronę producenta uP - czasem znajdziesz rozwiązania, lub przykłady, które w wyszukiwarce pojawią się po długim szukaniu.
Polecam stronę z notami aplikacyjnymi AVR Atmela. Poszukaj tam noty AVR318 - bardzo ciekawa lektura, i praktycznie wyjaśnione założenia 1-Wira.
Pozdrawiam!
Marcin "Max" G.
Ps.: Tasza i Mariusz - zapraszam na ElCafe: nie widziałem Was ani razu (a sam jestem prawie codziennie)
Ostatnio ZbeeGin "połaskotał" moją ambicję
Oboje doszliśmy do wniosku, że warto zrobić programator równoległy przy wykorzystaniu protokołu STK500 - pożyjemy, zobaczymy ;D
I w programie takim jak BASCOM większość spraw rozwiązana jest za nas - byśmy nie musieli za dużo się zastanawiać, jak to coś zrobić.
Ale dla kogoś kto chce wiedzieć więcej - pozostaje szukać w nieprzebadanych zasobach Google. Ale wpierw warto zajrzeć na stronę producenta uP - czasem znajdziesz rozwiązania, lub przykłady, które w wyszukiwarce pojawią się po długim szukaniu.
Polecam stronę z notami aplikacyjnymi AVR Atmela. Poszukaj tam noty AVR318 - bardzo ciekawa lektura, i praktycznie wyjaśnione założenia 1-Wira.
Pozdrawiam!
Marcin "Max" G.
Ps.: Tasza i Mariusz - zapraszam na ElCafe: nie widziałem Was ani razu (a sam jestem prawie codziennie)
Ostatnio ZbeeGin "połaskotał" moją ambicję