[Bascom] DS2450, DS2740

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

[Bascom] DS2450, DS2740

Post autor: mariusz_edw » 19 kwie 2006, 18:28

Witam.

Poszukuję gotowych procedurek do obsługi układów DS2450 oraz DS2740 dla kompilatora Bascom.

Z góry serdecznie dziękuję za ich podesłanie bądź wskazanie pomocnych linków.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 19 kwie 2006, 20:19

Mariusz, nie gniewaj się, ale....
czy pomyślałeś jak wyglądają takie posty? i o czym świadczą?
przykłady do DS2450 masz na stronkach MCS Electronics, znajdziesz sobie...
ewentualnie zagadnij o to Edę - ona swego czasu walczyła z tym układem

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 19 kwie 2006, 20:28

W Twoich słowach jest sporo racji, ale z drugiej strony, tak sobie myślę, to tylko forum, i chyba taka (między innymi) mogłaby być jego misja. Może byłoby ciekawiej, gdyby nie zapanowała tu całkiem "sztywna" atmosfera?

Poza tym. po co powielać coś, co być może już ktoś kiedyś zrobił? Myślę, że warto wzajemnie ułatwiać sobie pracę. Faktem jest, że dla DS2740, do tej pory, nie znalazłem nic ciekawego :idea:

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 19 kwie 2006, 20:38

tak to tylko forum, ale wydaje mi się, że od pewnych osób można oczekiwać
czegoś więcej niż zupełnie biernego podejścia...
choć coraz częściej mam wrażenie, że jednak się mylę

czy do kostek z magistralą 1-wire są w ogóle jakieś gotowe procedury?
szczególnie dla bascoma? podstawą są niskopoziomowe, bascomowe funkcje do 1-wire
a reszta to tylko odpowiednia sekwencja ich wywołań, z reguły podana w dokumentacji

a z DS2450 to uważaj, to nie jest dobra kostka. ja ją wytresowałam przy pomocy Javy,
ta jej szesnastobitowość to jest delikatnie mówiąc - lipa.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 19 kwie 2006, 20:44

tasza pisze:czy do kostek z magistralą 1-wire są w ogóle jakieś gotowe procedury?
szczególnie dla bascoma? podstawą są niskopoziomowe, bascomowe funkcje do 1-wire
a reszta to tylko odpowiednia sekwencja ich wywołań, z reguły podana w dokumentacji
Zgadza się. Chodzi właśnie o zestawienie tych niskopoziomowych poleceń... Czasem czytanie wielostronicowej dokumentacji i dedukowanie potrafi być czasochłonne :idea: I nie zawsze oraz nie odrazu przynosi zadowalające efekty...
tasza pisze:a z DS2450 to uważaj, to nie jest dobra kostka. ja ją wytresowałam przy pomocy Javy,
ta jej szesnastobitowość to jest delikatnie mówiąc - lipa.
No i widzisz :). Czasami jednak warto zadać banalne pytanie :idea: . Można się czegoś ciekawego dowiedzieć :idea: i to nie tylko o sobie ;)

A tak na poważnie, to dobrze, już dobrze, będę rozważniej podchodził do tematu :idea:

Dziękuję i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 20 kwie 2006, 10:43

Mariuszu, wiem, że czasem nie chce się pisać czegoś od nowa.
I w programie takim jak BASCOM większość spraw rozwiązana jest za nas - byśmy nie musieli za dużo się zastanawiać, jak to coś zrobić.
Ale dla kogoś kto chce wiedzieć więcej - pozostaje szukać w nieprzebadanych zasobach Google. Ale wpierw warto zajrzeć na stronę producenta uP - czasem znajdziesz rozwiązania, lub przykłady, które w wyszukiwarce pojawią się po długim szukaniu.
Polecam stronę z notami aplikacyjnymi AVR Atmela. Poszukaj tam noty AVR318 - bardzo ciekawa lektura, i praktycznie wyjaśnione założenia 1-Wira.

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

Ps.: Tasza i Mariusz - zapraszam na ElCafe: nie widziałem Was ani razu (a sam jestem prawie codziennie)
Ostatnio ZbeeGin "połaskotał" moją ambicję ;) Oboje doszliśmy do wniosku, że warto zrobić programator równoległy przy wykorzystaniu protokołu STK500 - pożyjemy, zobaczymy ;D

ODPOWIEDZ