Jak zrobić aby działał przekaznik

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Jak zrobić aby działał przekaznik

Post autor: gajosp2 » 17 kwie 2006, 16:55

Jak zrobić aby przekaznik 12V działał na 6V bez żadnych przełączników itp. Chodzi mi o jakiś układ czy cos aby przekaznik 12 Voltowy stał sie 6Voltowym. Przekaznik ten działa jakos z 5 V i napięcia stabilizowanego ale chce żeby działał z 6 V zmiennego ewentualnie wyprostowanego jedną diodą. Prosze szybko pomóżcie z góry dzieki gajosp2

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 17 kwie 2006, 17:44

było coś takiego kiedyś w EdW w "jak to działa"

rozwiązanie zadania z EdW 6/2005 w numerze 10/2005 - jeżeli masz któryś z tych numerów zobacz sobie na stronę 12.

tam jest:
"...układ z jednym tranzystorem to sterownik przekaźnika, pozwalający niezawodnie sterować przekażnikiem o napięciu wyższym niż napięcie zasilania układu. Wykorzystuje się tu powszechnie znany fakt, że przekaźnik włącza się(przyciąga kotwicę) przy napięciu blizkim nominalnemu, a wyłącza się(puszcza kotwicę) przy napięciu kilkakrotnie niższym.(...)"

czyli musisz dać prostownik (a czemu nie mostek tylko koniecznie jedną diodę?) i taki sterownik i już :D

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 17 kwie 2006, 17:46

Nie nie mam tego numeru a mógłbyś wrzucic tu schemat tego układu ?? z góry dzieki gajosp2 na edw tego nie ma a tego numeru nie mam napisz leiej czy układ nie jest skonplikowany napisz po prostu jakie elementy w nim występują to odrazu bede wiedzial czy zrobie bo jak nie to sie ze schematm nie męcz

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 17 kwie 2006, 22:21

Zbuduj uklad wedlug schematu ponizej. Wymyslilem go przed chwila i nie sprawdzalem go praktycznie. Na cewce przekaźnika otrzymasz podwojone napiecie wejsciowe.
Załączniki
231311.jpg
schemat ideowy ukladu

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 18 kwie 2006, 17:49

Dzieki juz kolega icky pomógł mi i wszystko działa ale dzięki za zainteresowanie sie

ODPOWIEDZ