Płytki prototypowe [stykowe].
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
To jak na takich płytkach się montuje układy? Są jakieś zatrzaski czy jak...?tasza pisze:te płytki trzyma się z daleka od lutownicy![]()
z reguły...
Na górze są jakieś gniazdka, czy mam rozumieć, że przez całą długość płytki są poprowadzone przewody i mogę, np 1 kolumnę zrobić '+' zasilania?
Czy może ktoś zrobić zdjęcie płytki od tyłu?
Pozdrawiam, Radek.
http://www.voti.nl/swp/bb2-big.jpg - od góry
http://www.voti.nl/swp/bb1-big.jpg - od spodu (tył listewek stykowych)
w googlu można kliknąć link 'grafika' i napisać "solderless breadboard",
sporo tego....
http://www.voti.nl/swp/bb1-big.jpg - od spodu (tył listewek stykowych)
w googlu można kliknąć link 'grafika' i napisać "solderless breadboard",
sporo tego....
SD35 Stykowa płytka prototypowa lub podobna?
Jeżeli ktoś używa takiej płytki (lub podobnej, np. SD24, SD12N), to prosze o info jaka jest jakość wykonania, wytrzymałość styków na wkładanie i wyciąganie elementów, a szczególnie przewodów.
Jak wyglądają te oryginalne krosówki?
Wydaje mi się, że szkoda na nie kasy.
Chcę zrobić takie np. z przewodów z kabli telefonicznych (drut) ale wolałbym coś bardziej miękkiego. No ale jak wiadomo miękkie zazwyczaj trudniej wchodzi w dziurkę
Trzeba do linki lutować jakieś piny, jak to jest rozwiązane w tych fabrycznych?
tasza widziałem na Twoim zdjęciu, że używasz:
TUTAJ
Proszę o odpowiedź!
Pozdrowienia!
Post przykleiłem do tego tematu. Proszę używać przycisku Szukaj i nie mnożyć wątków.
Koppel
Jak wyglądają te oryginalne krosówki?
Wydaje mi się, że szkoda na nie kasy.
Chcę zrobić takie np. z przewodów z kabli telefonicznych (drut) ale wolałbym coś bardziej miękkiego. No ale jak wiadomo miękkie zazwyczaj trudniej wchodzi w dziurkę
Trzeba do linki lutować jakieś piny, jak to jest rozwiązane w tych fabrycznych?
tasza widziałem na Twoim zdjęciu, że używasz:
TUTAJ
Proszę o odpowiedź!
Pozdrowienia!
Post przykleiłem do tego tematu. Proszę używać przycisku Szukaj i nie mnożyć wątków.
Koppel
Ciekawe ile razy jeszcze bedziesz to musiał napisać, zanim zacznie skutkować.Koppel pisze:Proszę używać przycisku Szukaj i nie mnożyć wątków
Tak czy inaczej - wytrwałości szczerze Ci życzę...
powyższe wiesz z autopsji jak sądzę...el_ddMON pisze:No ale jak wiadomo miękkie zazwyczaj trudniej wchodzi w dziurkę![]()
a wracając do płytek - nie będę sie powtarzać:
dołączanie zewnętrznych płytek, modułów, etc, itd...
tak:el_ddMON pisze:Jak wyglądają te oryginalne krosówki?

dokładnie.el_ddMON pisze:Wydaje mi się, że szkoda na nie kasy.
miłej reszty dnia,
tasza
Witam!
Osobiście posiadam płytkę SD12 - kupiłem ją w sklepie w Poznaniu.
Koszt 32zł, na "czysto" - nie musiałem czekać na przesyłkę i za nią płacić.
Co do wygody - czasem muszę dłuuugo myśleć jak umieścić poszczególne elementy, by ze sobą nie kolidowały.
Jako krosówek używam "rozebranej" i pociętej skrętki telefonicznej lub UTP-5. Mam dzięki temu różnokolorowe łączówki.
Pozdrawiam!
Marcin G.
Osobiście posiadam płytkę SD12 - kupiłem ją w sklepie w Poznaniu.
Koszt 32zł, na "czysto" - nie musiałem czekać na przesyłkę i za nią płacić.
Co do wygody - czasem muszę dłuuugo myśleć jak umieścić poszczególne elementy, by ze sobą nie kolidowały.
Jako krosówek używam "rozebranej" i pociętej skrętki telefonicznej lub UTP-5. Mam dzięki temu różnokolorowe łączówki.
Pozdrawiam!
Marcin G.
Wpisywałem w "Szukaj" ale miałem na kartce od kumpla symbol SD 32, no i oczywiście nic nie pokazywało.Koppel pisze:Proszę używać przycisku Szukaj i nie mnożyć wątków
Koppel dzięki za wyprostowanie i przepraszam za kłopot, obiecuję, że to przedostatni raz
Myślałem, że lepsza jesteś epirycznie ale widzę, że przeważa teoria... się nie martw...tasza pisze:powyższe wiesz z autopsji jak sądzę...el_ddMON pisze:No ale jak wiadomo miękkie zazwyczaj trudniej wchodzi w dziurkę![]()
Szkoda tylko, że ten adres na Republice nie działa... a z chęcią bym poczytał i zobaczył... jeżeli jest to możliwe oczywiścietasza pisze:a wracając do płytek - nie będę sie powtarzać:
...
https://elportal.pl/modules.php?op=modl ... icle&sid=7
No tyle i i ja zobaczyłem w sklepie AVT, czyli kolorową plamę.tasza pisze:tak:el_ddMON pisze:Jak wyglądają te oryginalne krosówki?
![]()
Widziałem (zazwyczaj w filmach amerykańskich), że są komputery w policji, które mogą powiększać zdjecia bez końca, bez utraty ich szczegółów, a wręcz im większe powiększenie, tym jakość zdjecia wzrasta
No ale nic dziwnego, mamy ładnych parę lat do tyłu jeżeli chodzi o technikę
Chodziło mi oczywiście o końcówki przewodów.
Po przeczytaniu powyższych postów, kupuję kabel UTP (drut) i robię co trzeba!
mrq Wielkie Dzięki za tego linka, coś go zapodał - normalnie piwo Ci się należy albo lepiej... tyle kasy dzięki Tobie zaoszczędzę!mrq pisze:Można też spróbować bezpośrednio do firmy która tym handluje
www.prodin.pl Cena ponad 50% niższa.
Czy jest jakaś różnica w jakości między tymi z www.prodin.pl, a tymi z AVT?
Dziękuję za wyjaśnienia - z harcerskim pozdrowieniem!
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik
Witam!
Ja używam płytki z Prodinu (tej największej) i biorąc pod uwagę to, że jest ona o 1/3 większa od tej największej z AVT (120zł) a przy tym kosztuje 75zł - to jest SUER.
Jako przewodów połączeniowych używam zwykłej komputerowej skrętki, ale drutu (nie linki). Moim zdaniem są na pewno nie gorsze jak te gotowe. Ostatnio kupowałem w osiedlowym sklepie komputerowym za 75gr/m i mam w tym 8 różnokolorowych przewodów.
Okazuje się, że muszę kupić sobie jeszcze jedną taką największą płytkę, bo mam rozpoczęte dwa duże projekty (jeden swój, drugi praca).

Ja używam płytki z Prodinu (tej największej) i biorąc pod uwagę to, że jest ona o 1/3 większa od tej największej z AVT (120zł) a przy tym kosztuje 75zł - to jest SUER.
Jako przewodów połączeniowych używam zwykłej komputerowej skrętki, ale drutu (nie linki). Moim zdaniem są na pewno nie gorsze jak te gotowe. Ostatnio kupowałem w osiedlowym sklepie komputerowym za 75gr/m i mam w tym 8 różnokolorowych przewodów.
Okazuje się, że muszę kupić sobie jeszcze jedną taką największą płytkę, bo mam rozpoczęte dwa duże projekty (jeden swój, drugi praca).

Dzięki za info!K_o_n_r_a_d pisze: Ja używam płytki z Prodinu (tej największej) i biorąc pod uwagę to, że jest ona o 1/3 większa od tej największej z AVT (120zł) a przy tym kosztuje 75zł - to jest SUER.
Możesz dać znać, czy kupowałeś bezpośrednio w Prodinie, bo wysłałem do nich maila ale jak na razie "nie zauważyli"
Mają ofertę w Internecie ale sklep on-line w budowie
Pozdrowienia!
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik