Zadanie

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Zadanie

Post autor: seweryn » 28 mar 2006, 16:11

Zadanie brzmi:
Dwie diody wykonano z tego samego materiału.Temperatura złącz tych diod jest taka sama (293K). Powierzchnia złącza pierwszej jest dwa razy wieksz od powierzchni złącza drugiej. Diody te połączono szeregowo i podłączono do źródła prądu If (If>>prądu nasycenia).
Jaka jest różnica spadków napięć na tych diodach ( Ud1 - Ud2 )?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 mar 2006, 20:58

Nic o diodach jeszcze w szkole nie miałem ale wydaje mi się na chłopski rozum, że odp. to 0.

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 28 mar 2006, 21:58

Niekoniecznie... Choć fajnie by było, gdyby wyszło 0,000000V.
Każdy wie, że nie ma elementów idealnych.
Elementy tego samego typu mają rozrzut produkcyjny - samo to powoduje, że spadki napięć przy tym samym prądzie(oraz temperaturze i materiałach) byłyby różne.
W zadaniu jest mowa o różnych wielkościach struktur, a to też ma swój wpływ(jak to się przedstawia liczbowo nie powiem, trzeba by zajrzeć do jakiejś książki :mrgreen: ).

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 28 mar 2006, 22:29

Nie napisales czy sa wlaczone w kierunku przewodzenia czy zaporowo a to istotne, bo jesli chodzi o powierzchnie zlacza to pewnie w zadaniu chodzi o uwzglednienie pojemnosci zlacza diody.
Gdy polaczymy diody w kierunku przewodzenia różnica na pewno jakas bedzie ale bedzie niewielka i pewnie sluzy do tego jakis wzor, ktorego nie chce mi sie szukac.

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 28 mar 2006, 22:37

diody podłączone są w kierunku przewodzenia. Zadanie to jest czysto teoretycne. Miałem takie na olimpiadzie i nie daje mi spokoju jego rozwiązanie bo rozmawiałem już z kilkoma fachowcami i mają różne zdania:
albo 0V
albo jakaś niewielka różnica ale konkretnego wzoru nikt nie umie podać!!!

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 28 mar 2006, 22:47

Jutro jak bede w bibliotece uczelnianej to na pewno cos znajde.
Poki co moge tylko przypuszczac, ze kluczem do rozwiazania zadania jest odpowiedz na pytanie:

jakie napiecie odlozy sie na zlaczu P-N o nieskonczonej powierzchni i spolaryzowanym w kierunku przewodzenia?

ODPOWIEDZ