Obciążalnośc mostka złożonego z pojedyńczych diod
Obciążalnośc mostka złożonego z pojedyńczych diod
Cześć.
Przeczytałem wczoraj sobie artykuł "Pod lupą" o diodach prostowniczych i przyznam, że się troszkę zamotałem.
Na początku jest stwierdzenie, że jeśli jest mostek złożony z pojedyńczych diod to prąd pobierany z takiego zasilacza jest dwa razy większy od prądu pojedyńczej diody.
Zaczyna się jakby wyjaśnianie tego, ale ... na końcu nie dochodzi się do żadnego wnoisku.
Możeci mi powiedzieć jak to w końcu z tym jest?
Sławek
Przeczytałem wczoraj sobie artykuł "Pod lupą" o diodach prostowniczych i przyznam, że się troszkę zamotałem.
Na początku jest stwierdzenie, że jeśli jest mostek złożony z pojedyńczych diod to prąd pobierany z takiego zasilacza jest dwa razy większy od prądu pojedyńczej diody.
Zaczyna się jakby wyjaśnianie tego, ale ... na końcu nie dochodzi się do żadnego wnoisku.
Możeci mi powiedzieć jak to w końcu z tym jest?
Sławek
-
Kapitan_Rzbik
- -
heh, takie coś z czterech diod 1Nxxxx i takie coś małe, okrągłe z ~/~/+/- to jest chyba to samo...a nie?slawek55 pisze:Mi chodzi o obciążalnośc typowego mostka (takie coś z czterema końcówkami, na którym są symbole ~,~,+,-) a mostka złożonego z pojedynczych diod nap 1N4001.
a co do prądu jaki płynie przez diody dla prostownika jednopołówkowego (jedna D)
i dwupołówkowego (4D lub 2D ale trafko z dzielonym uzwojeniem) to proszę bardzo:
uważna lektura powyższego powinna Cię odrobinę odmotać...
tasza
-
Kapitan_Rzbik
- -
No więc moja wersja wydarzeń (tak na /zdrowy?/ babski rozum)
Bierzemy z pudełka cztery diody na prąd 1A i robimy z nich mostek Graetza.
W związku z powyższym cytatem taki mostek (prostownik) ma obciążalność 2A - tak?
No, to teraz bierzemy z pudełka jak to nazwałeś - fabryczny mostek i na nim pisze 1A,
czyli taka jest jego deklarowana przez producenta obciążalność (jako całości) - to parametr katalogowy kostki/modułu.
A ponownie powołując się na cytat, tylno nieco odwracając sytuację - oznacza to,
że w nim, w środku są diody dostosowane do maksymalnego pradu... 0,5A
ponieważ z diod 0.5A możesz sobie zrobic mostek, który wytrzyma 1A...
A jak jest inaczej - to ja wymiękam...
W związku z powyższym cytatem taki mostek (prostownik) ma obciążalność 2A - tak?
No, to teraz bierzemy z pudełka jak to nazwałeś - fabryczny mostek i na nim pisze 1A,
czyli taka jest jego deklarowana przez producenta obciążalność (jako całości) - to parametr katalogowy kostki/modułu.
A ponownie powołując się na cytat, tylno nieco odwracając sytuację - oznacza to,
że w nim, w środku są diody dostosowane do maksymalnego pradu... 0,5A
jest dokladnie tak jak piszesz.tasza pisze:No więc moja wersja wydarzeń (tak na /zdrowy?/ babski rozum)
że w nim, w środku są diody dostosowane do maksymalnego pradu... 0,5A![]()
tom
ach, dziękuję Ci nasz nowy Forumowiczu (i witamy tak ogólnie ujmując) za poparcie
jednak moja podejrzliwość aktualnie sięgnęła zenitu....
proszę uprzejmię - diodki Fairchild-a:
na 1A
http://www.malvino.com/ep/images/1N4001.pdf
patrzymy na ch-kę "Forward Characteristics"
na 3A
http://www.fairchildsemi.com/ds/1N/1N5401.pdf
patrzymy na ch-ke "Figure 2. Forward Voltage Characteristics"
To wszystko ch-ki w kierunku przewodzenia, a mnie interesuje to:
czy da się zdejmując charakterystykę Uf = f(If) dla diody 1A i takiej zaszytej
w 'scalonym' mostku 1A (a da się tak zapiąć do modułu aby układ pomiarowy widział go jako jedną diodę)
określić że one rzeczywiście mają różne nominalne prądy przewodzenia?
Te Fairchilda mają różniące się kształtem charakterstyki...no i są na różne prądy.
A obrębie jednej wartości prądu If, ch-ki są identyczne...
No i teraz się męczcie...
tasza