Politechnika Śląska - kryteria przyjęcia

Tutaj jest możliwa wymiana informacji na temat wszystkich szkół, w których prowadzone sa zajęcia z elektroniki, nawet jesli byłyby to tylko zajęcia dodatkowe. Można również dzielić się swoimi wrażeniami z nauki w takich szkołach, może to ułatwić innym podjęcie decyzji o wyborze szkoły.
ODPOWIEDZ
mik3
-

Politechnika Śląska - kryteria przyjęcia

Post autor: mik3 » 25 mar 2006, 11:16

Witam
Mam pewien problem, a mianowicie, obecnie ucze się w technikum elektronicznym, a po techcnikum chce isc na Pol. Śl. ale mam pewien problem z kryteriami przyjęć. Otóz zeby sie tam dostac trzeba pisac mature z matematyki na poziomie rozszerzonym (sam podstawowy nie wystarczy) no ale w technikum matematyka nauczana jest na poziomie podstawowym. I co w takim przypadku zroić? Czy mam jakies szanse zeby napisac ta mature na poziomie rozszerzonym lub ewntualnie zaliczyc egzaminy wstępne? No bo chyba nie stoje z góry na przegranej pozycj? Do matury jeszcze czas więc chciałbym wiedziec co robic. Będe bardzo wdięczny za wyjaśnienia

Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 mar 2006, 8:07

Ja tak sobie myślę, że najlepszym sposobem uzyskania takiej informacji to pytanie do nauczycieli w twojej szkole.

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 26 mar 2006, 10:43

Możesz zdawać maturę na dowolnym poziomie, nie jest to związane z tym na jakim poziomie ją miałeś. Nie da się nie zdać poziomu rozszerzonego - podawany jest wynik procentowy. Jako przyjęcia, będzie pewnie zliczana całkowita ilość punktów z matematyki. Innym problem to to, że termin deklaracji na poziom matury już chyba minął - to może być największy problem. Dobrze się też dopytać na samej uczelni.

jareks91
Użytkownik

Post autor: jareks91 » 26 mar 2006, 13:08

mik3 pisze: a po techcnikum chce isc na Pol. Śl. ale mam pewien problem z kryteriami przyjęć.
ale na jaki wydział chciesz iść?? to jest duża różnica.
Jeśli chcesz iść na wydział Automatyki Elektroniki I Informatyki na kierunek Elektronika i Telekomunikacja to aby sie tam dostać musisz dobrze napisać matematyke na poziomie podstawowym i rozszerzonym!!.
NA inne przedmioty nie patrzą, tylko na matme!!
Mają taki przelicznik:
Przyjmuje się następujący sposób ustalania punktowego wyniku kwalifikacji przy przyjęciu na studia na podstawie egzaminu maturalnego , przy założeniu , że 1% odpowiada jednemu punktowi
W = 0,4 p + 0,6 r
gdzie p oznacza poziom podstawowy a r poziom rozszerzony.
W 2005 roku przejmowali na Elektronike i Telekomunikacje od 64 punktów.
a na Informatyke od 70 punktów.
Np:
Jakbyś miał z podstawowej 85% i z rozszerzonej 50% To miałbyś akurat 64 punktów i dostałbyś się. Natomiast startująć na informatyke nie dosatłbyś się.
Jak już sie dostaniesz na elektronike przygotuj się na ogromną dawke matmy i fizyki :)
Pozdrawiam

mik3
-

Post autor: mik3 » 27 mar 2006, 14:10

Witam
No chodzi mi o wydział AEiI kierunek Elektronika. Wiem jakie sa kryteria przyjęć i przeliczniki, i wlasnie dlatego pytam jakby się tu do tej matury na rozszerzonym przygotowac :D

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 27 mar 2006, 17:41

Proste:) przygotować sie tak aby uzyskać 100% punktów - powodzenia i dostania się na wydział życzę :)

ODPOWIEDZ