Podział neostrady - WiFi Pentagram Cerberus ADSL WiFi Plus

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Podział neostrady - WiFi Pentagram Cerberus ADSL WiFi Plus

Post autor: mariusz_edw » 20 mar 2006, 18:46

Mam pytanie.

Sąsiad z sąsiedniego budynku posiada neostradę, którą wykorzystuje w średni sposób, a mi potrzebny jest dostęp do internetu.

Ważny jest minimalny koszt przedsięwzięcia.

Najbardziej optymalnym pomysłem jest, wg mnie, zakup urządzenia http://www.proline.pl/shop.php?prodid=P ... SL+CER+%2B i postawienie go u sąsiada.

Jedyna znana mi wada, to brak podziału pasma, poza tym, podobno same pochwały i zalety odnośnie tego urządzenia. Z podziałem nie powinno być jednak tragicznie, bo jest nas tylko dwóch.

Interesuje mnie jeszcze zabezpieczenie takiego łącza (aby nie podłączali się inni użytkownicy z zewnątrz), a nie jestem pewien, czy to urządzenie posiada taką funkcję.

Będę bardzo widzięczny za podpowiedzi i rady osób, które mają większe niż ja, doświadczenie w temacie.

A może powinienem zainwestować w coś innego?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 20 mar 2006, 19:10

mariusz_edw pisze:Sąsiad z sąsiedniego budynku posiada neostradę, którą wykorzystuje w średni sposób, a mi potrzebny jest dostęp do internetu
Tyle że TPSA nie zezwala na dzielenie (bez dodatkowej opłaty) łacza neostrady poza lokal, mozna to robić legalnie i bez opłat w obrębie lokalu

ODPOWIEDZ