Nieprzyzwoicie tani oscyloskop

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
yoromv
-

Nieprzyzwoicie tani oscyloskop

Post autor: yoromv » 11 lis 2005, 14:17

Witam!

Jestem baaardzo poczatkujacy jesli chodzi o elektronike i dlatego niestety zlozenie nawer tak prostego ukladu sprawia mi problem. Polaczylem wszystko w/g schematu zamieszczonego w edw i niestety po zalaczeniu zasilania na oscyloskopie pojawia sie jedynie ogromny szum...uklad wogole nie reaguje na regulacje potencjometrami...co moze byc tego przyczyna?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Nieprzyzwoicie tani oscyloskop

Post autor: gaweł » 11 lis 2005, 15:30

:arrow: yoromv, w kwestii technicznej, to uzupełnij swoje pytanie o bardziej szczegółowe informacje, to znaczy przede wszystkim napisz z jakiego numeru EdW pochodzi twój układ.

yoromv
-

Post autor: yoromv » 11 lis 2005, 21:03

Uklad pochodzi z EDW 10/2005

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 lis 2005, 18:28

Czy uruchomiłeś programy obsługujące ten "oscyloskop" zgodnie z zamieszczonym opisem w EDW10/05 - w pierwszej kolejności musisz uruchomić program PowerOsc gdyż nie będziesz miał zasiolania układu TL082.

yoromv
-

Post autor: yoromv » 13 lis 2005, 12:07

tak tak...oczywiscie...wlasnie w momencie zalaczenia zasilania pojawia sie szum...jestem pewny ze zasilanie dziala prawidlowo

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 lis 2005, 12:59

... zakładam, że montaż sprawdziłeś, zewrzyj wejścia pomiarowe i zobacz czy coś się zmieni

BBK
-

Post autor: BBK » 12 mar 2006, 23:03

Nie wiem czy kogos to jeszcze interesuje, ale moim bardzo skromnym zdaniem, WZO na schemacie mialy byc w ukladzie wtornikow napieciowych, to znaczy napiecie z wejcia powinno wchodzic przez potencjometr na w. nieodwracajace, a w. odwracajace powinno byc zwarte z wyjsciem - na schemacie jest odwrotnie i WZO pracuja w petli dodatniego sprzezenia zwrotnego i dlatego zatrzaskuja sie. Bledne sa rowniez oznaczenia wyprowadzen scalaka. Zaznaczam ze to tylko moja opinia :]
BBK

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 mar 2006, 20:09

BBK pisze:Nie wiem czy kogos to jeszcze interesuje, ale moim bardzo skromnym zdaniem, WZO na schemacie mialy byc w ukladzie wtornikow napieciowych, to znaczy napiecie z wejcia powinno wchodzic przez potencjometr na w. nieodwracajace, a w. odwracajace powinno byc zwarte z wyjsciem - na schemacie jest odwrotnie i WZO pracuja w petli dodatniego sprzezenia zwrotnego i dlatego zatrzaskuja sie. Bledne sa rowniez oznaczenia wyprowadzen scalaka. Zaznaczam ze to tylko moja opinia :]
BBK
Masz całkowicie rację :) mam artykuł przed sobą i błąd jest ewidentny, nie wiem czemu ale jak wcześniej na to zerknąłem to nie zwróciłem na to uwagi, jakos dla mnie było oczywiste ze to wtórniki napięciowe, myślę że autor najzwyczajniej w swiecie sie pomylił przyrysowaniu schematu bo w tekście napisał że są to wtórniki tyle ze uzył określenia "wtórniki emiterowe" :) - szkoda ze nikt nie sprawdził tekstu przed drukiem. Co do oznaczeń wyprowadzeń to jest ok, bo jest to wzmacniacz podwójny TL082 i zasilanie ma na 4 (-) a na 8 (+), pierwszy wzmacniacz ma wyjście na 1, wejście odwracajace na 2 nieodwracajace na 3, drugi wzmacniacz ma wyjście na 7, wejscie odwracajace na 6 a nieodwracajace na 5 ( http://cache.national.com/ds/TL/TL082.pdf )

BBK
-

Post autor: BBK » 13 mar 2006, 21:23

Wojtek pisze: Masz całkowicie rację :)
Alez jestem z siebie dumny :]
Wojtek pisze:
Co do oznaczeń wyprowadzeń to jest ok, bo jest to wzmacniacz podwójny TL082 i zasilanie ma na 4 (-) a na 8 (+), pierwszy wzmacniacz ma wyjście na 1, wejście odwracajace na 2 nieodwracajace na 3, drugi wzmacniacz ma wyjście na 7, wejscie odwracajace na 6 a nieodwracajace na 5
Faktycznie zle to ujalem. Mialem na mysli to, ze oznaczenia wyprowadzen tez nie odpowiadaja wtornikom. Dla "zatrzaskow" jest ok :]

Swoja droga, jezeli dobrze mysle, to w ukladzie jak na schemacie i zalozeniu ze z RS232 dostajemy +/-10V to WZO beda pracowaly w jednym ze stanow nasycenia i na wejscie karty zostanie podane duzo wiecej niz dopuszczalne 2V. Skad wiec bierze sie opisywany przez yoromv szum, i jak karta znosi takie napiecia?

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 18 mar 2006, 15:50

jak ktoś nie zrozumiał to trzeba na schemacie zamienić ze sobą miejscami nóżki 2 i 3 oraz 6 i 5 :wink:

ODPOWIEDZ