Nieprzyzwoicie tani oscyloskop
Nieprzyzwoicie tani oscyloskop
Witam!
Jestem baaardzo poczatkujacy jesli chodzi o elektronike i dlatego niestety zlozenie nawer tak prostego ukladu sprawia mi problem. Polaczylem wszystko w/g schematu zamieszczonego w edw i niestety po zalaczeniu zasilania na oscyloskopie pojawia sie jedynie ogromny szum...uklad wogole nie reaguje na regulacje potencjometrami...co moze byc tego przyczyna?
Pozdrawiam
Jestem baaardzo poczatkujacy jesli chodzi o elektronike i dlatego niestety zlozenie nawer tak prostego ukladu sprawia mi problem. Polaczylem wszystko w/g schematu zamieszczonego w edw i niestety po zalaczeniu zasilania na oscyloskopie pojawia sie jedynie ogromny szum...uklad wogole nie reaguje na regulacje potencjometrami...co moze byc tego przyczyna?
Pozdrawiam
Re: Nieprzyzwoicie tani oscyloskop
Nie wiem czy kogos to jeszcze interesuje, ale moim bardzo skromnym zdaniem, WZO na schemacie mialy byc w ukladzie wtornikow napieciowych, to znaczy napiecie z wejcia powinno wchodzic przez potencjometr na w. nieodwracajace, a w. odwracajace powinno byc zwarte z wyjsciem - na schemacie jest odwrotnie i WZO pracuja w petli dodatniego sprzezenia zwrotnego i dlatego zatrzaskuja sie. Bledne sa rowniez oznaczenia wyprowadzen scalaka. Zaznaczam ze to tylko moja opinia :]
BBK
BBK
Masz całkowicie racjęBBK pisze:Nie wiem czy kogos to jeszcze interesuje, ale moim bardzo skromnym zdaniem, WZO na schemacie mialy byc w ukladzie wtornikow napieciowych, to znaczy napiecie z wejcia powinno wchodzic przez potencjometr na w. nieodwracajace, a w. odwracajace powinno byc zwarte z wyjsciem - na schemacie jest odwrotnie i WZO pracuja w petli dodatniego sprzezenia zwrotnego i dlatego zatrzaskuja sie. Bledne sa rowniez oznaczenia wyprowadzen scalaka. Zaznaczam ze to tylko moja opinia :]
BBK
Alez jestem z siebie dumny :]Wojtek pisze: Masz całkowicie rację![]()
Faktycznie zle to ujalem. Mialem na mysli to, ze oznaczenia wyprowadzen tez nie odpowiadaja wtornikom. Dla "zatrzaskow" jest ok :]Wojtek pisze:
Co do oznaczeń wyprowadzeń to jest ok, bo jest to wzmacniacz podwójny TL082 i zasilanie ma na 4 (-) a na 8 (+), pierwszy wzmacniacz ma wyjście na 1, wejście odwracajace na 2 nieodwracajace na 3, drugi wzmacniacz ma wyjście na 7, wejscie odwracajace na 6 a nieodwracajace na 5
Swoja droga, jezeli dobrze mysle, to w ukladzie jak na schemacie i zalozeniu ze z RS232 dostajemy +/-10V to WZO beda pracowaly w jednym ze stanow nasycenia i na wejscie karty zostanie podane duzo wiecej niz dopuszczalne 2V. Skad wiec bierze sie opisywany przez yoromv szum, i jak karta znosi takie napiecia?