Porównanie programów antywirusowych

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Porównanie programów antywirusowych

Post autor: Wojtek » 08 mar 2006, 17:52

Trochę moze temat odbiegający od tematyki elektronicznej ale każdy z nas uzywa połaczeń internetowych i chroni swój komputer. Właśnie zastanawiam się nad pakietem jaki na dobre zainstalować i na drodze eliminacji zostały mi dwa typy:
- AVG Plus Firewall
- MKS VIR
dodam ze uzywam The Bat! z wtyczką antyspamową Agava AntispamServant

Czy ktoś może podzielić się opiniami na temat wyzej wymienionych programów?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 09 mar 2006, 14:32

ja kiedys używałem MKS Vir. starsze wersje wyświetlały dużo fałszywych alarmów. wersja 2005 była w teście Komputer Świata mniej więcej w połowie stawki. a co do AVG to nic nie powiem bo nie używałem.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 mar 2006, 21:05

Witam!

Wspomnę tylko, że w ostatnim wydaniu PC World Komputer (3/06) pojawił się test antywirusów.
Co prawda AVG nie zajął tam wysokiej lokaty, ale z tabelki wynika, że zły nie jest.
Inna sprawa - najmniej obciąża system, i jest dość skuteczny.
A osobiste kontakty (co prawda jako osoby instalującej, bądź odinstalowującej) są dość przyjemne - czyli nie jest źle (a nawet przyjemnie).

W ten weekend zainstaluję wersję testową, będę wtedy mógł dokładnie go porównać z innymi tego typu programami. (Chodzi mi o pakiety typu Internet Security).

Pozdrawiam!

Marcin G.

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 09 mar 2006, 22:57

Czesc Wojtek,
sorry za spam, ale moglbys napisac jak wygladaly "eliminacje" i z jakich programow wybierales?
Pozdrawiam.

peikman
-

Post autor: peikman » 10 mar 2006, 10:14

Witam. Ja mam AVG 7.1 Free Edition do tego Ad-Aware Se personal. Wszystko darmowe. Windows 98 i od 3 miesięcy nie było żadnych problemów. Wcześniej miałem Awasta to jakoś za dobrze go niewspominam. Co do płatnych wersji to miałem kiedyś Nortona to też nie było problemów z wirusami ale licencja się skończyła i przerzuciłem się na wersje bezpłatne.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 mar 2006, 19:47

Passage pisze:Czesc Wojtek,
sorry za spam, ale moglbys napisac jak wygladaly "eliminacje" i z jakich programow wybierales?
Pozdrawiam.
"Eliminacje" :mrgreen: polegały na wcześniej zebranych doświadczeniach, cenie, dostępności dokumentacji najlepiej w języku polskim mimo ze nie byłby problem z wersją angielską oraz co dla mnie ważne dobra integracja z The Bat! (świetny klient pocztowy).
I tak jakis spory już czas temu uzywałem jeszcze dosowego antywirusa mks-vir - super chociaz teraz mam dylemat zwiazany z ta firmą i jej siostrzana firmą czyli ArcaBit. Wydaje się ze programiści z MKS-Vir przeszli całkowicie do ArcaBit i tam rozwijają ArcaVir (przetestuję go) i być może wybiorę właśnie ten gdyż cena za rok licencji jest ok150zł na trzy domowe komputery co jest warte zastanowienia, a program wydaje sie taki sam jak Mks-Vir i całkiem mozliwe ze ma wieksze perspektywy dalszego rozwoju niż Mks-Vir (chociaz podobno trwają spory co do kodu programów).
Pakiet Nortona - długo (chyba ponad 5 lat) uzywałem kolejnych pakietów Nortona (pełne legalne wersje) i byłem zadowolony z tym ze im nowsze wersje tym bardziej obciążały system i w końcu to mnie zniechęciło ale muszę przyznać że nigdy nie miałem zadnych problemów gdy uzywałem tego pakietu.
Od roku uzywam darmowej wersji antywirusa AVG i zapory ZoneLabs, jest wszystko OK ale chce się przerzucić na jeden pakiet który bedzie łączył w sobie i zaporę i antywirusa dlatego rozważam pakiet AVG Plus Firewall cena 226zł z licencją na dwa lata czyli w porównaniu z innymi korzystnie, no i do tego ładnie obsługuje The Bat :)
Próbowałem Avasta ale gryzł się z Zone Labs - odrzuciłem.
AVG Plus Firewall - właśnie mam zainstalowany ten pakiet, instalacja przeszła bardzo ładnie komunikacja w jezyku polskim, obszerna dokumentacja w jezyku polskim do sciągnięcia, juz na etapie instalacji przeszukuje programy wyjkazujące chęć połaczenia z internetem. W zasadzie nie mam uwag. Na poczatku jedynie myslałem że odpuszczę gdyż np. nie chciał mi się łączyć klient ftp z Total Commandera ale okazało sie że przyczyna leżała po nie całkowitej dezaktywacji Zone Labs (nie chciałem go deinstalować) w którym to programie nie miałem domyslnie załaczonego Total Commandera do połaczeń z internetem.

Wypróbuję jeszcze ArcaVir i Mks-Vir i chyba się na jeden z tej trójki zdecyduję.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 11 mar 2006, 0:58

MKS Vir 2005 jest naprawdę dobry, co jakiś czas odwiedzam strony na ktorych aż roi się od wirusów itp. i MKS doskonale sobie z tym radził.
Zapora firewall też jest o.k. i nie spowalnia bardzo netu, trzeba tylko dobrze skonfigurować.
Tylko MKS kosztuje i niestety musiałem zrezygnować z niego...

Ostatnio zainstalowałem sobie Zone Alarm AntiVir i strasznie zmulał kompa, zablokował mi całą sieć a po odnistalowaniu pozostał mi tylko format, bo nie mogłem połączyć się z internetem co bym nie zrobił... :roll:
Sam Zone Alarm jest o.k. :)

Obecnie zostałem przy SP2 (wbudowana zapora) i do tego używam antywira NOD32 i wszystko pięknie śmiga, żadnych kłopotów.

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 11 mar 2006, 11:26

Avast i do kompletu ZoneAlarm oraz zdrowy rozsądek :) od 4 lat komp bez wirusów.

ODPOWIEDZ