Obwody RLC

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
mirek715
-
Kontakt:

Obwody RLC

Post autor: mirek715 » 10 mar 2006, 18:50

Pomóżcie błagam mam do zrobienia prace dyplomową o takiej tematyce ----->>> Stanowisko do badania obwodów RLC<<<----- i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić jakby ktoś mi udzielił jakiejś pomocy np. jak wogule to wykonać ,,, jakieś schematy obwodów ,,, jakie by trzeba było materiały . jak nauczycieli mi powiedział żebym zrobił coś nie skomplikowanego i prostego . Na jakiejś pleksie albo deseczce i żeby świeciła jakaś tam żaróweczka nić nie zrozumiałem co on mi mówił Dlatego prosze o POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/b]

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 10 mar 2006, 20:56

Moim zdaniem masz łatwą prace dyplomową. Wystarczy, ze na deseczce umiescisz po kilka-kilkanascie elementow z kazdego rodzaju - R,L,C.

Mozesz dodac potencjometr oraz kondensator nastawny powietrzny, najlepiej taki jak w radioodbiornikach Unitry - bedzie przydatny podczas badania obwodow rezonansowych wysokiej czestotliwosci.
Mozesz rowniez dodac jakis transformatorek i dlawik o duzej indukcyjnosci, np taki jaki sie stosuje w obwodach jarzeniowek.

Pewnie pracownie w twojej szkole maja na wyposazeniu jakies generatory funkcyjne, wiec źródłem sygnalu nie musisz sie przejmowac. Mozesz co najwyzej dostosowac swoja prace do parametrow generatora.

Na deseczce umiesc wyprowadzenia elementow w postaci gniazd laboratoryjnych a do wprowadzenia sygnalu i wyprowadzenia zastosuj gniazda BNC.

Co do schematow - znajdziesz je w kazdym podreczniku do elektrotechniki.

Ale po co twojemu nauczycielowi jakas zaroweczka to ja nie mam pojecia.

mirek715
-
Kontakt:

RLC

Post autor: mirek715 » 11 mar 2006, 20:05

Tylko tak sie zastanawiałem nad jednym że ja chodze do technikum Mechanicznego o profilu Mechanik Pojazdów Samochodowych to ja niewiem dlaczego mi takąprace zadali

a masz może jakieś schematy jak to zrobić i jak co z czym polączyć bo ja naprawde nie mam pojęcia a to jeszcze musi być prąd bezpieczny 12V bo bedzie służyć młodym pokoleniom:) jak byś mógł narysować na kartce i wstawić do załącznika

niewiesz jak bym był ci wdzięczny

ODPOWIEDZ