Jak naprawić Neptun D546?
Jak naprawić Neptun D546?
Kiedy włączę telewizor, świeci się tylko jeden segment wyswietlacza, piszczy transformator, jak na siłę zewrę jeden bezpiecznik-bo sie pali- to znaczy, ze jest zwarcie, tylko nie mam pojęcia, jak to sprawdzić. Bardzo proszę o pomoc i sugestie.
d546
Witaj.Aby sprawdzić czy nie jest uszkodzona gałąż w zasilaczu; po przepaleniu się bezpiecznika podłącz 60w żarówkę między masę a 142v w gałęzi 142v.Nie podłączaj do tego trafa lini bo zasilacz może tego nie wytzymać.Dalsze postępowanie w zależności co będzie działo się dalej.
A jak sprawdzic, czy BU208 jest dobry. Ja go wylutowałem, sprawdziłem w kat. Elfy, jaki to jest tranzystor, wyszło, że NPN i podłączyłem jakoś kabelkami do miernika Hfe, coś się wyświetliło, jakieś 300-coś, ale skąd mam wiedzieć, czy ta wartość jest poprawna? Dioda nie jest przebita (BY255), a kondensator-hmm, podłączyłem pod Omomierz i coś tam pokazywało, znaczy rezystancja spadała, ale chiba powinna rosnąć....Wiem, że w ten sposób sprawdzało się elektrolity.
Cześc
Jeżeli zwarcie ustąpiło to zneczy że Bu był zwarty .
Ale możesz go sprawdzic omomierzem jako dwie diody. Jedna, złącze baza-emiter a druga baza-kolektor , przewadzą tylko w jedną strone i niemoże być żadnego przewodzenia emiter -kolektor. Co do kondensatora to się niemęcz z pomiarami bo jeśli nawet będzie miał poprawną pojemność to może przebijać pod napięciem. Kosztuje około 2pln więc go kup bo jeśli wstawisz Bu z tym kondonkiem to najprawdopodobniej znowu padnie.
Pozdrawiam Sławek
Jeżeli zwarcie ustąpiło to zneczy że Bu był zwarty .
Ale możesz go sprawdzic omomierzem jako dwie diody. Jedna, złącze baza-emiter a druga baza-kolektor , przewadzą tylko w jedną strone i niemoże być żadnego przewodzenia emiter -kolektor. Co do kondensatora to się niemęcz z pomiarami bo jeśli nawet będzie miał poprawną pojemność to może przebijać pod napięciem. Kosztuje około 2pln więc go kup bo jeśli wstawisz Bu z tym kondonkiem to najprawdopodobniej znowu padnie.
Pozdrawiam Sławek
Niestety, to ni SAS580, nie moge przelaczac programow zarowno pilotem, jak i przelacznikiem na telewizorze - przy przelaczaniu programow efekt taki, jakbym naciskal przycisk programu, ktory juz jest wlaczony, czyli dzwiek sie wycisza, jak pyszcze, jest oki, ale zostaje na tym samym programie. Ale, jak go wlacze pilotem i szybko wrzuce dwojke, to sie przelaczy, ale tylko dwojka tak dziala. Co to moze byc? Moze uklad z RS-ami?