Obwód drukowany na czterech warstwach
Obwód drukowany na czterech warstwach
Przyszło mi zaprojektować obwód drukowany układu mieszanego tzn. analogowo-cyfrowego na czterech warstwach. Mam duże doświadczenie z obwodami 2 warstwowymi, z czterema warstwami jeszcze się nie bawiłem
. Czy istnieją jakieś szczególne wymagania, na które trzeba zwrócić uwagę projektując obwód w czterech warstwach? Jeśli ktoś ma jakieś namiary na opracowania na ten temat to proszę o informacje.
-
PanLeon
I słusznie podejrzewasz ale myslę, że to była taka uwaga aby rozweselić czytajacychnie podejrzewam, żebyś sam kleił warstwy i do tego wykonywał przelotki pomiędzy nimi.
Okazuje się, że wcale tak nie jest. Udało mi się znaleźć na stronie tylko jednego producenta http://zwod.technoservice.com.pl/ kilka istotnych informacji ale dotyczących ich wymogów produkcyjnych typu średnice przelotek czy masek itp.Wydaje mi się że najwięcej informacji (wymogów) uzyskasz od firmy zajmującej się wykonaniem takiego obwodu
Ja szukam informacji dotyczących problemów projektowania obwodów w czterech warstwach związanych z kompatybilnością elektromagnetyczną czy też minimalizacją szumów. Dlatego zwracam się również do praktyków którzy z podobnymi problemami mieli już do czynienia.