procek AT90S2313 i zasilanie
procek AT90S2313 i zasilanie
Posiadam procek AT90S2313 i mam problem z zasilaniem.
Ponieważ jako zasilacz służy taki zasilacz od ruskich (możliwe że jest lepszy bo na 90% ma lm317) i stabilizator lm7805 na płytce.
Program ma dać na 1 nużke 0 a daje na wszystkie nużki napięcie 4,6-4,75 (w takich granicachsię wacha).
Czego to przyczyna ??
Ponieważ jako zasilacz służy taki zasilacz od ruskich (możliwe że jest lepszy bo na 90% ma lm317) i stabilizator lm7805 na płytce.
Program ma dać na 1 nużke 0 a daje na wszystkie nużki napięcie 4,6-4,75 (w takich granicachsię wacha).
Czego to przyczyna ??
A, rozumiem ta jedynka to "jedna" nóżka - nie pierwsza
Mój błąd - przepraszam.
To może zrób na szybko na pająku zasilacz 5V, zasil to z baterii np. 9V i zobacz czy działa.
Kondensator nie jest konieczny, chociaż wskazane jest by był (spike cancel - filtrowanie szpilek w zasilaniu). Jak wygląda Twój program?
To może zrób na szybko na pająku zasilacz 5V, zasil to z baterii np. 9V i zobacz czy działa.
Kondensator nie jest konieczny, chociaż wskazane jest by był (spike cancel - filtrowanie szpilek w zasilaniu). Jak wygląda Twój program?
Nieszkodzi. Program:
Config Portb = &B11011111
Portb = &B11011111
Config Portd = &B1111110
Portd = &B1111110
Do
If Pind.0 = 1 Then
Toggle Portb.5
End If
Loop
End
Bateri zaraz sprawdze.
Właśnie się zorienttowałem że przesunołem stailizator o jedn ą dziurke( płytka prototypowa) więc zamiast masy był plus przed stabilizatorem zamiast plusa bła masa
Mogło to coś uszkodzić ??
[ Dodano: 03-03-2006, 19:07 ]
Na rozładowanym aku (a 13,2(11,9))(nia znalazłem bateri) to samo
Może to wina kwarcu ??
Config Portb = &B11011111
Portb = &B11011111
Config Portd = &B1111110
Portd = &B1111110
Do
If Pind.0 = 1 Then
Toggle Portb.5
End If
Loop
End
Bateri zaraz sprawdze.
Właśnie się zorienttowałem że przesunołem stailizator o jedn ą dziurke( płytka prototypowa) więc zamiast masy był plus przed stabilizatorem zamiast plusa bła masa
Mogło to coś uszkodzić ??
[ Dodano: 03-03-2006, 19:07 ]
Na rozładowanym aku (a 13,2(11,9))(nia znalazłem bateri) to samo
Może to wina kwarcu ??
Wykorzystujesz PortB.5 jako wyjście, ale ustawiasz jako wejście (wpisujesz 0 do DDRB), i to "pływające" (0 do PortB).
Druga sprawa - obsługa przycisku: tu też PD.0 ustawiasz jako wejście, i to pływające, a załączasz od plusa przyciskiem. Lepiej jest zwierać przyciskiem wejście do masy, i ustawić je jako podciągnięte. Twój sposób błędny nie jest, jeśli tylko zastosujesz rezystor pull-down razem z przyciskiem.
Druga sprawa - obsługa przycisku: tu też PD.0 ustawiasz jako wejście, i to pływające, a załączasz od plusa przyciskiem. Lepiej jest zwierać przyciskiem wejście do masy, i ustawić je jako podciągnięte. Twój sposób błędny nie jest, jeśli tylko zastosujesz rezystor pull-down razem z przyciskiem.
Puld-down, czyli ściągający pin do masy.
Co do konfiguracji portów:
Config PortB=&B11111111 'ustawienie pinów jako wyjścia
PortB=&B11011111 'ustawienie stanu "niskiego" na PortB.5 - reszta stan "wysoki"
Config PortD=&B1111110 'ustawienie PinD.0 jako wejście
PortD=&B1111111 'jedynka na miejscu odpowiadającym wejściu włącza tranzystor pull-up, czyli podciąga do plusa
Powinieneś wykorzystać instrukcję DEBOUNCE do sprawdzania stanu portu, bo w Twoim przypadku stan wyjścia będzie dość "przypadkowy" - drgania styków (chyba, że masz jakiś układ likwidujący zakłócenia).
Jeśli nie chcesz prowadzić dyskusji na forum - możesz zapytać na GG, ale wtedy inni Koledzy z podobnym problemem nie będą wiedzieć "o szo choszi"
Mam GG włączone, ale nie nadążam z pisaniem (ElCafe, Elektroda, GG).
Co do konfiguracji portów:
Config PortB=&B11111111 'ustawienie pinów jako wyjścia
PortB=&B11011111 'ustawienie stanu "niskiego" na PortB.5 - reszta stan "wysoki"
Config PortD=&B1111110 'ustawienie PinD.0 jako wejście
PortD=&B1111111 'jedynka na miejscu odpowiadającym wejściu włącza tranzystor pull-up, czyli podciąga do plusa
Powinieneś wykorzystać instrukcję DEBOUNCE do sprawdzania stanu portu, bo w Twoim przypadku stan wyjścia będzie dość "przypadkowy" - drgania styków (chyba, że masz jakiś układ likwidujący zakłócenia).
Jeśli nie chcesz prowadzić dyskusji na forum - możesz zapytać na GG, ale wtedy inni Koledzy z podobnym problemem nie będą wiedzieć "o szo choszi"
To jeszcze Cię zaprosze na forum --> www.daniel93.webd.pl