AT90S2313

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 26 gru 2005, 16:16

SETH pisze: Wcale nie 10 i kropka 8) ja spokojnmie wycisnełem 24Mhz :-) ale napewno na zwykłym kwarcu to sie nie uda, koniecznie generator, może być zrobiony na kwarcu i ttl 74ls00, procesor sie troche grzeje ale działa, przynajmniej narazie :wink:
o! gratuluję pomysłu z takim testem, a czy mógłbyś mi powiedzieć ile procesor pobiera prądu przy takim taktowaniu? ciekaw jestem z jaka fmax pracowac bedzie atmega8 :mrgreen:
Pozdr.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 26 gru 2005, 19:13

a ja mam takie pytanko:
jeśli uC jest taktowany częstotliwością np. 10 MHz to znaczy że może wykonywać 10 milionów operacji (cykli) na sekundę?

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 26 gru 2005, 19:52

mathieiov pisze:a ja mam takie pytanko:
jeśli uC jest taktowany częstotliwością np. 10 MHz to znaczy że może wykonywać 10 milionów operacji (cykli) na sekundę?
10 milionów cyklów - tak, 10 milionów operacji na sekundę - tak i nie, ponieważ nie wszystkie instrukcje procesor wykonuje w jednym takcie. No i należy sprawdzić czy procesor nie posiada wewnętrznego dzielnika częstotliwości.
Pozdr.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2005, 22:09 przez Passage, łącznie zmieniany 1 raz.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 26 gru 2005, 21:21

dzięki juz wiem :D

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 02 mar 2006, 17:14

Czy w kicie AVT 3500 możne użyć ATTINY2313 i programować tym samym kablem co At90S2313? :roll:

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 02 mar 2006, 17:20

Owszem, można. Nie można natomiast zapomnieć o różnicach pomiędzy tymi dwoma prockami (fuse bity).

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 02 mar 2006, 20:49

Witam!

Próbowałem kiedyś uruchomić układ opisany jako IGOR_Plugin (sterowanie podczerwienią do Winamp'a przez USB). Jest tam wykorzystany AT90S2313 po przetaktowaniu do 12MHz. Z ciekawości sprawdziłem z jakim taktowaniem "jeszcze" może AVR-ek pracować - z 6 szt. posiadanych jeden poszedł trochę powyżej 17MHz (pożyczony generator :) ), a cała reszta spokojnie na 15MHz z hakiem. Teoretycznie (w/g noty katalogowej) powinny pracować przy 18MHz, ale to są raczej osiągi maksymalne egz. testowego (przedprodukcyjne).
Czas testów każdego z układów ok. 10 minut, program bardzo prosty (w BASCOM-Basic'u) - sterowanie 7-mio segmentowym wyświetlaczem LED, wyświetlanie kolejno cyfr 0-9 z pauzą i oczekiwanie na naciśnięcie przycisku (DEBOUNCE).

Niestety, nie sprawdzałem zapisu do wewnętrznej pamięci EEPROM i programowania FLASH.
Jeśli ktoś przeprowadzi takie próby - niech coś napisze na ten temat.

Pozdrawiam!

Ps. Niedawno "spaliłem" jeden z AT90S2313 podczas zabawy z generatorem - niestety podłączenie do wejścia zegarowego sygnału o amplitudzie 15Vrms okazało się śmiertelne dla w/w układu.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 02 mar 2006, 21:21

marcing pisze:...Z ciekawości sprawdziłem z jakim taktowaniem "jeszcze" może AVR-ek pracować - z 6 szt. posiadanych jeden poszedł trochę powyżej 17MHz (pożyczony generator :) ), a cała reszta spokojnie na 15MHz z hakiem. Teoretycznie (w/g noty katalogowej) powinny pracować przy 18MHz, ale to są raczej osiągi maksymalne egz. testowego (przedprodukcyjne).
...
W danych katalogowych podawane są takie parametry, które spełniają wszystkie egzemplarze we wszystkich dopuszczalnych warunkach pracy. To, że niektóre egzemplarze mogą pracować jako przetaktowane,nie znaczy, że każdy tak będzie się zachowywał. Właściwie, to należy raczej spodziewać się, że większość egzemplarzy procków powinna poprawnie pracować jako przetaktowane.
Jak zauważyłeś słusznie, że przeprowadziłeś swoja badanie w ograniczonym zakresie. Sam piszesz, że nie badałeś zapisów do pamięci EEPROM. Zapewne badania przeprowadziłeś w typowych domowych warunkach temperaturowych, czyli w między 20 - 25 stopni. Czy próbowałeś zrobić badania w okolicy 0 stopni? Czy próbowałeś zrobić badania w temperatorze 70 stopni. Układ procka w wykonaniu tzw. komercyjnym jest przewidziany do pacy w temperaturach dodatnich. Okazuje się, że takie układy mogą zacząć niewlaściwie się zachowywać w okolicach granic dopuszczalnych dla jego pracy.
Atmel gwarantuje poprawną pracę procka, który działa przy określonym napięciu zasilania, w określonej temperaturze przy określonej częstotliwości taktowania.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 03 mar 2006, 12:10

gaweł pisze:Jak zauważyłeś słusznie, że przeprowadziłeś swoja badanie w ograniczonym zakresie. (...)Atmel gwarantuje poprawną pracę procka, który działa przy określonym napięciu zasilania, w określonej temperaturze przy określonej częstotliwości taktowania.
Wiem, producent gwarantuje porawne działanie w określonych warunkach. Przeprowadzone próby były zaspokojeniem (częściowym) zwykłej ciekawości. Zgadzam się z Andrzejem, że w warunkach domowych nie ma możliwości dokładnego przebadania układów - ale takie próby pozwalają choć w części sprawdzić "co można" ;)

Marcin G.

Ps. I żeby nie było, że jestem jakimś "specem" - z elektroniki w zasadzie jestem "noga" :oops: Ale zbudowałem kilka "komputerków" na Z80 i ten procesor znam dobrze (szkoda, że nie mam już dostępu do programatora eprom'ów ;( ). Teraz właśnie AVR'ki są moimi ulubionymi uP.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 03 mar 2006, 12:43

marcing pisze:Wiem, producent gwarantuje porawne działanie w określonych warunkach. Przeprowadzone próby były zaspokojeniem (częściowym) zwykłej ciekawości. Zgadzam się z Andrzejem, że w warunkach domowych nie ma możliwości dokładnego przebadania układów - ale takie próby pozwalają choć w części sprawdzić "co można" ;)

Marcin G.

Ps. I żeby nie było, że jestem jakimś "specem" - z elektroniki w zasadzie jestem "noga" :oops: Ale zbudowałem kilka "komputerków" na Z80 i ten procesor znam dobrze (szkoda, że nie mam już dostępu do programatora eprom'ów ;( ). Teraz właśnie AVR'ki są moimi ulubionymi uP.
Zwykła ciekawość jest czymś bardzo ważnym, jest motorem do zdobywania wiedzy, umiejętności ...
W kwestii "specostwa", to mam pewne wrażenie, że jednak chyba troszkę oszukujesz. Właściwie, to nie da się zrobić czegoś na Z80 bez sporej wiedzy z układów cyfrowych. W przypadku obecnych mikrokontrolerów, to jego użycie sprowadza się do przyłączenie do procka kilku elementów i gotowe. W Z80 to już stanowi większe wyzwanie, więc z tą "nogą" to chyba nie do końca jest prawda.

PS
A mże byś napisał małe conieco w dziale "Nasze Strony" o swoich zilogowych konstrukcjach?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 03 mar 2006, 13:09

(...) PS
A mże byś napisał małe conieco w dziale "Nasze Strony" o swoich zilogowych konstrukcjach?
Układy pracują u znajomych - raczej nie mam teraz dostępu do nich. Został mi samotny Z80A, i gdzieś jakiś 82C55. Generalnie to stare dzieje (przełom lat 80/90 XX w. - miałem wtedy -naście lat;) ). Wtedy program pisałem na ZX Spectrum - taki sprzęt miałem na własność, i kompilator asemblera do tego komputerka. To było coś - dopóki nie "spsułem" ULI (podłączony przekaźnik bezpośrednio do złącza I/O tego komputerka).

Co do "speca": nie czyję się specjalistą mimo tego, że zbudowałem coś sam. Po prostu szukam przykładów, co jeszcze można zrobić i jak to zrobić. Nie jest tajemnicą, że warto wykorzystać rozwiązania z "literatury", o ile się do tego uczciwie przyznaje.
Jednym ze źródeł była wymienona na "Naszych stronach" przez Kolegę książka z serii "Modułowe systemy mikrokomputerowe". Mam jeszcze książkę o układach serii Z80, ale nie pamiętam autora (książka jest w piwnicy :) - będę tam, to zrobię zdjęcie).

Jeśli chodzi o AVR-ki korzystam z asemblera i BASCOM-a - nie znam C, a w chwili obecnej mam problem z uczeniem się nowych rzeczy - organiczne uszkodzenie CUN, czy jakoś tak to się zwie.

Przepraszam, jeśli piszę za dużo o sobie.

Pozdrawiam!

Marcin G.

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 03 mar 2006, 20:22

radzio pisze:Owszem, można. Nie można natomiast zapomnieć o różnicach pomiędzy tymi dwoma prockami (fuse bity).
A jak to zrobić?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 04 mar 2006, 12:49

Samo programowanie jest bardzo podobne - musisz tylko zajrzeć na zakładkę "Lock and Fusebits".
Nie jestem teraz przy programatorze, więc dokładnie nie powiem co musisz przestawić - ale każda z opcji jest dość dobrze opisana.
Pamiętać musisz o ustawieniach zegara - domyślnie "tiny" pracuje na wewnętrznym oscylatorze RC (8MHz) ale z podziałem przez 8 - czyli tak jakby był to 1MHz.

daniel93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel93 » 04 mar 2006, 15:57

Nie chcąc zakładać nowego tematu: ile prądu ciągniie AT90S2313 z kwarcem 4mHz ??
Bo się pomyliłem jakgo podłączałem (stabilizator się zagotował) i przez niego popłyeło ok. 6,5v a teraz pobiera 90mA i nie bardzo działa. Bo je się podłączyć go do kompa.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 mar 2006, 16:15

daniel93 pisze:Nie chcąc zakładać nowego tematu: ile prądu ciągniie AT90S2313 z kwarcem 4mHz ??
Nie chcę być niegrzeczny ale czy to tak trudno sprawdzić samemu w karcie katalogowej, jeśli chcesz coś naprawdę "robić" w elektronice to powinieneś się jak najszybciej przyzwyczaić do wyszukiwania potrzebnych Ci tego typu informacji w kartach katalogowych.
daniel93 pisze:i przez niego popłyeło ok. 6,5v
po pierwsze w żaden sposób nie mogło przez niego popłynąć 6,5V :) rozumiem że podłączyłeś do ukiładu napięcie zasilania o tej właśnie wartości., po drugie gdybyś zerknął do karty katalogowej to zobaczyłbyś że prawdopodobnie nie to było przyczyną ewentualnego uszkodzenia chyba że odwrotnie podpiąłeś zasilanie, ten mikrokontroler wytrzyma maksymalnie 6,6V (str.72 karty katalogowej).

ODPOWIEDZ