Zegar na lampach NIXIE

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 kwie 2003, 17:14

A tak z ciekawości :D - jak rozwiązałeś zasilanie lampek? Ja biorę pod uwagę dwie możliwości:
1. zasilanie odizolowane od sieci 230V przy pomocy dwóch transformatorków
2. zasilanie 170-180V zrealizowane na np. MC34063
Wykluczam raczej bezpośrednie zasilanie tylko z prostownikiem.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 kwie 2003, 18:39

sivy mam programik do zegara na 8535 łącznie z obsługą DCF77 (pochodzi z EP). Może chciałbyś się mu przyglądnąć, ja jeszcze nie rozgryzę go :( Może w wolnej chwili opatrzyłbyś go komentarzami, które by rozjaśniły całość. Dałoby się to później na stronę (mam zezwolenie z EP na korzystanie z materiałów umieszczanych u nich).

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 07 maja 2003, 0:18

sivy pisze:A jak ktos sie nie zna ? i nie ma kompletnie pojecia o czym mówimy ? ;) A moze jak ktos zobaczy foto to załapie bakcyla ? kto wie ...
Przejżałem stronkę o której mowa i (mimo iż nie interesuję się lampami) już zaczynam opracowywanie mojego projektu zegara na NIXIE. A może by tak zamiast 74141 czy tranzystorków zastosować jakieś lampeczki co wy na to?. Można nawet do zegarka dorzucić jakiś bajer w postaci "oka magicznego" np: EM84 (mam kilka sztuk).

Pozdrowionka 8) 8)

P.S. Mam już NIXIE nawet więcej niż potrzeba.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 maja 2003, 5:53

P.S. Mam już NIXIE nawet więcej niż potrzeba.
A jakie bo mnie dwóch brakuje, aby zrobić jeszcze sekundy.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 07 maja 2003, 11:21

Mam NIXIE LC - 513. Nie są to jednak takie jak te, które pokazywałeś w którymś z poprzednich postów. Ale znam jednego wielbiciela lamp to może mógłbym cos załatwić, podaj tylko jakie to lampki.

Pozdrowionka :D :D

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 maja 2003, 22:01

To są lampki Z566M.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 09 maja 2003, 16:01

gogo4 pisze: A może by tak zamiast 74141 czy tranzystorków zastosować jakieś lampeczki co wy na to?.
Trochę się zagalopowałem!.

Chyba jednak zastosuję tranzystorki. Z lampami taki zegar musiałby mieć duże rozmiary i pobierałby duuuuużo mocy.

Poadrowionka :wink: :wink:

sivy
-

Post autor: sivy » 28 maja 2003, 15:29

Wojtek pisze:A tak z ciekawości :D - jak rozwiązałeś zasilanie lampek? Ja biorę pod uwagę dwie możliwości:
1. zasilanie odizolowane od sieci 230V przy pomocy dwóch transformatorków
2. zasilanie 170-180V zrealizowane na np. MC34063
Wykluczam raczej bezpośrednie zasilanie tylko z prostownikiem.
PRZEPRASZAM BARDZO !!!
nie odzywałem sie z kilku przyczyn :
1) cos nie działało mi konto pocztowe, i nie dostawałem powiadomienia o nowych odpowiedziach
2) potem nie miałem internetu przez pewien czas ....
3) ostatnio miałem MATURKE ... naszczescie już wszysko za mną , wracam do normalności :)

Ja swoje lampki zasilałem bezpośrednio z sieci przez prostownik i rezystorek ... /zasilałem bo nie wiem czemu ale coś mi sie zesmarzyło ... tzn było jakies dziwne przepiecie i dopiero teraz bede próbował je uratować/

sivy
-

Post autor: sivy » 28 maja 2003, 15:30

Wojtek pisze:sivy mam programik do zegara na 8535 łącznie z obsługą DCF77 (pochodzi z EP). Może chciałbyś się mu przyglądnąć, ja jeszcze nie rozgryzę go :( Może w wolnej chwili opatrzyłbyś go komentarzami, które by rozjaśniły całość. Dałoby się to później na stronę (mam zezwolenie z EP na korzystanie z materiałów umieszczanych u nich).
Oczywiscie !!
teraz powinienem mieć sporo czasu to chetnie powalcze :)

sivy
-

Post autor: sivy » 28 maja 2003, 15:32

Sorrki ze tak sie rozpisuje na kilka postów ...
Jak byś chciał to Ci moge naskrobać shemacik mojego cacka :)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 maja 2003, 17:14

Witaj myslałem, że gdzieś zaginąłeś :D Jasne jak masz schemacik i chcesz się nim podzielić to czemu nie. Jak wyrazisz zgodę to umieszczę go na stronie i tak z czasem zrobi sie może kolekcja :)
Programik wyślę Ci mailem.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 29 lip 2003, 9:03

To ja może też dorzucę swoje trzy grosze?
Otóż być może zrobię zegar na lampach, co jeden z kolegów odrzucił.
Wstępny projekt już mam, ale jeszcze nie wiem jak wyświetlić wynik :cry:
No i zegar podobny do nixie. Mój pomysł ze strony sterowania mało ambitny-współpraca ttli i cmosów. Ale ze strony wyświetlania... może niedługo już pokażę.
Moja rada-odrzućcie możliwość zasilania lampek bezpośrednio z sieci.
Nie daje to dobrych wyników-zakłócenia i inne przykrości.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 lip 2003, 16:33

Alek pisze: Otóż być może zrobię zegar na lampach, co jeden z kolegów odrzucił.
To może być bardzo interesujące.
ale jeszcze nie wiem jak wyświetlić wynik
Co to znaczy? nie wiesz na czym? czy nie wiesz jak sterować?
No i zegar podobny do nixie. Mój pomysł ze strony sterowania mało ambitny-współpraca ttli i cmosów. Ale ze strony wyświetlania... może niedługo już pokażę.
Jak będziesz gotów to podziel się jakąś fotką to może stworzymy z czasem galerię :)
Moja rada-odrzućcie możliwość zasilania lampek bezpośrednio z sieci.
Nie daje to dobrych wyników-zakłócenia i inne przykrości
Też tak uważam i ja osobiście uzyję przetworniczki o której parę postów wyżej pisałem.

Gienek
-

Post autor: Gienek » 04 sie 2003, 14:19

Czy można dołączyć ??
Mój pierwszy zegar tez był na NIXI ale o prockach wtedy jeszcze nie było co słychać i zawierał około 40-tu scalaków, TTL oczywiście.
Co do samych NIXI to trochę się zdegustowałem bo ich czas żywotności nie był za wielki i zaczynały się źle wyświetlać niektóre cyferki.
Teraz na prockach to jest bajka.
W swoich opracowaniam mam zegar synchronizowany DCF-em ale jeszcze pisany w ASM dla c51. Gdybym mógł w czymś pomóc to chętnie.
Hmm, jeszcze jedno, dlaczego ja nie widzę wszystkich waszych grafik w postach ??

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 sie 2003, 17:30

Faktycznie grafiki sivego zniknęły a to pewnie dlatego że są z innego serwera i pewnie nie działa - juz napisałem do niego. :) Ja mam za mało miejsca na serwerze aby dać swobodną możliwość każdemu umieszczania grafik.

ODPOWIEDZ