1. zasilanie odizolowane od sieci 230V przy pomocy dwóch transformatorków
2. zasilanie 170-180V zrealizowane na np. MC34063
Wykluczam raczej bezpośrednie zasilanie tylko z prostownikiem.
Przejżałem stronkę o której mowa i (mimo iż nie interesuję się lampami) już zaczynam opracowywanie mojego projektu zegara na NIXIE. A może by tak zamiast 74141 czy tranzystorków zastosować jakieś lampeczki co wy na to?. Można nawet do zegarka dorzucić jakiś bajer w postaci "oka magicznego" np: EM84 (mam kilka sztuk).sivy pisze:A jak ktos sie nie zna ? i nie ma kompletnie pojecia o czym mówimy ?A moze jak ktos zobaczy foto to załapie bakcyla ? kto wie ...
PRZEPRASZAM BARDZO !!!Wojtek pisze:A tak z ciekawości- jak rozwiązałeś zasilanie lampek? Ja biorę pod uwagę dwie możliwości:
1. zasilanie odizolowane od sieci 230V przy pomocy dwóch transformatorków
2. zasilanie 170-180V zrealizowane na np. MC34063
Wykluczam raczej bezpośrednie zasilanie tylko z prostownikiem.
Oczywiscie !!Wojtek pisze:sivy mam programik do zegara na 8535 łącznie z obsługą DCF77 (pochodzi z EP). Może chciałbyś się mu przyglądnąć, ja jeszcze nie rozgryzę goMoże w wolnej chwili opatrzyłbyś go komentarzami, które by rozjaśniły całość. Dałoby się to później na stronę (mam zezwolenie z EP na korzystanie z materiałów umieszczanych u nich).
To może być bardzo interesujące.Alek pisze: Otóż być może zrobię zegar na lampach, co jeden z kolegów odrzucił.
Co to znaczy? nie wiesz na czym? czy nie wiesz jak sterować?ale jeszcze nie wiem jak wyświetlić wynik
Jak będziesz gotów to podziel się jakąś fotką to może stworzymy z czasem galerięNo i zegar podobny do nixie. Mój pomysł ze strony sterowania mało ambitny-współpraca ttli i cmosów. Ale ze strony wyświetlania... może niedługo już pokażę.
Też tak uważam i ja osobiście uzyję przetworniczki o której parę postów wyżej pisałem.Moja rada-odrzućcie możliwość zasilania lampek bezpośrednio z sieci.
Nie daje to dobrych wyników-zakłócenia i inne przykrości