Jak mierzyć prąd spoczynkowy wzmacniacza

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
end
Administrator

Jak mierzyć prąd spoczynkowy wzmacniacza

Post autor: end » 13 kwie 2003, 10:57

Jestem mało doświadczonym elektronikiem i mam pytanie; jak sie mierzy prąd spoczynkowy wzmacniacza i gzie się "wpina" amperomierz zeby to ustawic?.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 04 lip 2003, 11:19 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 kwie 2003, 14:44

Ja wpiąłbym amperomierz w miejsce bezpiecznika w gałęzi zasilającej końcówkę mocy.
Przepraszam, że zmieniłem status twojego postu, ale post przyklejony czy tez ogłoszenie jest zarezerwowane dla administratora i moderatorów, przez nieuwagę zostawiłem tę możliwość niezablokowaną :)

Gość

Post autor: Gość » 13 kwie 2003, 16:32

Ale jeżeli mam wzmacniacz zasilany symetrycznie to wystarczy że amperomierz "wepne" w bezpiecznik plusa zasilania?...

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 kwie 2003, 17:10

Ja tez nie jestem fachowcem wdziedzinie wzmacniaczy akustycznych ale myslę, że wystarczy. Zerknij na ten schemat http://www.elektronet.gower.pl/a073.htm tam potencjometrem R15 ustawia sie prąd spoczynkowy. Masz tam krótką informację jak uruchomić zamieszczony tam wzmacniacz. Może to Ci rozwieje watpliwości. A może znajdzie się na forum ktoś kto zna temat dobrze :?:

PanLeon

Post autor: PanLeon » 19 kwie 2003, 2:07

Nie radziłbym pomijać (czyli wpinać zamiast) bezpiecznika. Najlepiej wpiąć się razem z bezpiecznikiem w szeregu.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 kwie 2003, 16:08

Masz rację :)

viendedt

Post autor: viendedt » 04 maja 2003, 19:19

Temat troszke dawny ale jak kto jeszcze będzie chciał wiedzieć to z tego co pamiętam to prąd spoczynkowy ustawia sie wpinając amperomierz równolegle to oporów na ostatnim stopniu mocy czyli patrząc na schemat powyżej to R24 i R25 na obu powinien występować identyczny prąd

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 maja 2003, 19:46

równolegle to oporów na ostatnim stopniu mocy
a nie w szereg z nimi?

igod

Post autor: igod » 04 lip 2003, 13:51

Rezystancja wewnętrzna amperomierza jest dużo mniejsza niż rezystora więc równoległe też da się zmierzyć, prąd płynie tam gdzie mu wygodniej. Wszystko zależy od wzmacniacza, w opisie jest napisane gdzie i jak mierzyć prąd.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 lip 2003, 17:12

igod pisze:Rezystancja wewnętrzna amperomierza jest dużo mniejsza niż rezystora więc równoległe też da się zmierzyć, prąd płynie tam gdzie mu wygodniej. Wszystko zależy od wzmacniacza, w opisie jest napisane gdzie i jak mierzyć prąd.
To wiem :D ale wydawało mi się, że dobrze jest mierzyć razem z rezystorami.

Romekd
-

Post autor: Romekd » 31 lip 2003, 8:31

Witam
Koledzy, najlepiej mierzyć prąd spoczynkowy wzmacniaczy tranzystorowych m.cz poprzez pomiar napięć na rezystorach emiterowych tranzystorów końcowych, a następnie wyliczyć go z prawa oma. Ten sposób pomiaru gwarantuje nienaruszanie równowagi układu więc jest najbardziej wiarygodny. Przed wykonaniem pomiaru napięcia (a powinny to być mV) zalecam sprawdzenie miernikiem wartości tych rezystorów oraz sprawdzenie czy na wyjściu wzmacniacza nie znajduje się napięcie stałe, gdyż obecność tego napięcia spowoduje brak symetrii prądu spoczynkowego płynącego przez tranzystory (będą one różne dla każdego tranzystora). Po wykonaniu pomiarów i obliczeniu prądów warto jeszcze obciążyć dobrze wzmacniacz doprowadzając do jego nagrzania i ponownie zmierzyć wartości prądów. Pozwoli to sprawdzić czy wzmacniacz jest skompensowany termicznie i czy po nagrzaniu nie wystąpi znaczny wzrost prądu spoczynkowego.

Pozdrawiam
Romek

ODPOWIEDZ