USB->LPT

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
_PeZet_

USB->LPT

Post autor: _PeZet_ » 27 lut 2006, 14:56

Wiem, było kilka wątków niżej, ale ja w nieco innej sprawie. Czy ktoś testował przejściówkę USB->LPT przy programowaniu atmeli? Mam na myśli stare atmelki, chociaż avr-ow to też dotyczy. Moje pytanie - czy dysponując laptopem bez LPT będę mógł podpiąć programator? Czy programy dołączne do tego cudu wystarczająco dobrze emulują ten port?

Pozdrowienia z WLKP;)
PeZet

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 27 lut 2006, 17:02

Co prawda nie przeprowadziłem prób - więc osoba mająca praktyczne doświadczenie może obalić moją teorię, jednak obawiam się, że mogą być problemy. Programatory podpinane pod LPT wymagają zwykle bezpośredniego zapisu do odpowiednich rejestrów danych przez program sterujący.

Zwrócę jeszcze raz uwagę na programator AVRISP 2 - orginalny programtor ISP firmy ATMEL podpinany do portu USB.

Jurek Szczesiul
-

Post autor: Jurek Szczesiul » 27 lut 2006, 20:58

Koppel pisze:Co prawda nie przeprowadziłem prób - więc osoba mająca praktyczne doświadczenie może obalić moją teorię, jednak obawiam się, że mogą być problemy. Programatory podpinane pod LPT wymagają zwykle bezpośredniego zapisu do odpowiednich rejestrów danych przez program sterujący.
Tak właśnie.
Jest na to patent :
http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/ba ... ex.html.en
ale nie wiem jak u nas z Cypressem żeby ewentualnie sklonować.

Pozdrowienia Jurek S.

ODPOWIEDZ