przetwornica car-audio co zmienić?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
bardzo początkujący

przetwornica car-audio co zmienić?

Post autor: bardzo początkujący » 23 lut 2006, 16:43

Co należy zmienić w układzie przetwornicy car-audio, by wyeliminować z niej zabezpieczenia (aby nie posiadała zabezpieczeń pod- oraz nadnapięciowych)?
proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziękuję.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 23 lut 2006, 18:58

Kilka elementów musisz usunąć, dodać jeszcze jakiś jeden albo dwa układziki. Prawdopowobnie będzie trzeba dobrać się też do procesora sterującego - ale nie jest to pewne tylko prawdopodobne. Możliwe jest też, że będzie trzeba przeciąć jakieś ścieżki a inne dolutować srebrzanką.

Nie spodziewaj się konkretniejszych odpowiedzi na tak niekonkretne pytanie. Jaki model przetwornicy? Co to za układ?
A przede wszystkim: po co? Jeśli nie ma tych zabezpieczeń (szczególnie nadnapięciowego) to jako zabezpieczenie zwykle działają tranzystory mocy - spalają się zanim spalą się szybkie bezpieczniki topikowe.

bardzo początkujący

Przetwornica car-audio co zmienić? cd.

Post autor: bardzo początkujący » 24 lut 2006, 18:28

:) :) :) Sorry za ten mały przekręt, ale tylko tak mogłem odpowiedzieć na twoje pytanie Koppel. Jak wiesz, jestem gościem i mogę tylko dodawać nowe tematy. To jest kontynuacja mojego poprzedniego tematu.
Ta przetwornica to projekt z okładki jednego z numerów EdW z 2000 czy 2001 roku (dokladnie nie pamiętam). Żadne zabezpieczenia nie są mi potrzebne, ponieważ przetwornica nie będzie stosowana w samochodzie (zasilana z akumulatora). Będzie zasilana z zasilacza DC o dużej mocy ( będzie służyc jako "elektroniczny autotransformator" dużej mocy). Jeśli to możliwe to proszę o schemat "przerobionej" przetwornicy, jeśli nie to w zupelności usatysfakcjonuje mnie opis zmian jakie należy wprowadzić. Z góry dzięki za pomoc :D .

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 24 lut 2006, 21:20

Poświęć chwilę i zarejestruj się na forum. Rozmowa prowadzona w ten sposób sprawi, że niedługo będzie tutaj masa tematów z końcówkami cd., cd cd., cd cd cd. ...

krzych
-

Post autor: krzych » 25 lut 2006, 22:58

Już się zarejestrowałem. Nie będzie już przekrętów z mojej strony :). Podtrzymuję swoje wcześniejsze pytanie oraz prośbę o pomoc. [Co należy zmienić w układzie przetwornicy car-audio, by wyeliminować z niej zabezpieczenia (aby nie posiadała zabezpieczeń pod- oraz nadnapięciowych)? Ta przetwornica to projekt z okładki jednego z numerów EdW z 2000 czy 2001 roku (dokladnie nie pamiętam). Żadne zabezpieczenia nie są mi potrzebne, ponieważ przetwornica nie będzie stosowana w samochodzie (zasilana z akumulatora). Będzie zasilana z zasilacza DC o dużej mocy ( będzie służyc jako "elektroniczny autotransformator" dużej mocy). Jeśli to możliwe to proszę o schemat "przerobionej" przetwornicy, jeśli nie to w zupelności usatysfakcjonuje mnie opis zmian jakie należy wprowadzić. Z góry dzięki za pomoc :) . ]

scalone timi

irekp
-
Kontakt:

Post autor: irekp » 05 mar 2006, 21:17

nie montuj R9,R11,T5

ODPOWIEDZ