Sterownik wentylatorów w komputerze

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Laska

Sterownik wentylatorów w komputerze

Post autor: Laska » 20 lut 2006, 13:31

Chciałem zaprogramować sterownik do wentylatorów w kompie (w Bascomie). Sterujemy wypełnieniem (o-100%mocy). Regulujemy co 1% w dół lub w górę. Przy jednym wentylatorze programik jest banalny do napisania; problem zaczyna się przy kilku wentylatorach: jeśli np. mamy ich 3 i chcemy niezależnie ustawiać wypełnienia to jest problem, bo jak równocześnie podać trzy różne wypełnienia na 3 różne nóżki?! Jeśli zrobimy trzy różne pętle, to max. moc wentylatora spada do 1/3. Proszę o wsparcie w rozwiązaniu tego programowego problemiku.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 20 lut 2006, 15:21

Ja bym zrobił tak, jak zrobiłem starownik LED-a RGB. Czyli coś w tym stylu:

Kod: Zaznacz cały

do
 reset porta.0
 reset porta.1
 reset porta.2
 for i = 0 to 255
  if i > A then set porta.0
  if i > B then set porta.1
  if i > C then set porta.2
  wait cośtam
 next i
loop
W ten sposób masz 3 niezależne pwm o 256 stanach ustawiane zmiennymi A, B i C.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 21 lut 2006, 12:56

Zbuduj uklad np. na ATTINY2313, posiada on 4 kanały PWM, wiec dla 3 wentylatorow ci wystarczy. Posiada on sprzętowe generatory PWM a więc nie trzeba pisac zadnego kodu realizujacego generator PWM, a tym samym mozna wykorzystac jego moc obliczeniowa do innego celu, np sterowaniem wyswietlacza pokazujacego wspolczynnik PWM kazdego z wentylatorow albo chociazby do komunikacji z kompem przez RS-232. :shock:

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 22 lut 2006, 11:41

Moje pytanie - jak to podłączyć elektrycznie? Czy można wiatrak zasilać impulsowo czy trzeba filtrować kondensatorem i czy jeszcze cewką?
A druga sprawa - wentylatory z trzena żyłami na kablu mają trzeci przewód do zliczania impulsów i w ten sposób do mierzenia prędkości obrotowej czy mi się źle wydaje?

Pozdro, Jejek.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 22 lut 2006, 12:14

Nie musisz nic filtrowac. Po prostu zasilasz go przez tranzystor mocy, najlepiej MOSFET. Wirnik silnika posiada taką właściwosc, ze mimo ze dostaje energie w postaci impulsow PWM oddaje ją w postaci ciągłego momentu obrotowego. A informacje o prędkosci obrotowej mozesz oczywiscie wykorzystac i wyswietlic ją np na wyswietlaczu.

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 22 lut 2006, 12:21

Że się będzie kręcił to podejrzewam ale czy się nie będzie grzał na przykład?
No i co do tego kabelka to podejrzewam że to sygnał obrotów, więc pytam czy tak jest. Potwierdzasz to? Chcę go wykorzystać do regulacji obrotów.

Jejek

ODPOWIEDZ