Można w jakiś sposób wykorzystać elementy komputera

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Można w jakiś sposób wykorzystać elementy komputera

Post autor: mariusz256 » 18 lut 2006, 15:57

Stare elementy komputerów takie jak pamięć ram(32MB lub mniej), dysk twardy (ok. 4GB ), lub tez inne, dla których nie możemy znaleźć zastosowania w komputerach ,ze względu na ich małą wydajność, pojemność, ale chciał bym wykorzystać w celach hobbistycznych. Czy jest to możliwe, i skąd wykombinować informacje dotyczące ich podłączenia, itp.?
Pozdrawiam

Drugi, identyczny temat usunąłem.
Skargi, zażalenia, wnioski od 18:00 do 20:15 :mrgreen:
Koppel

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 18 lut 2006, 18:35

Jak to "skąd"...
Z Internetu!

www.google.pl
www.epanorama.net

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Można w jakiś sposób wykorzystać elementy komputera

Post autor: gaweł » 19 lut 2006, 0:43

mariusz256 pisze:Stare elementy komputerów takie jak pamięć ram(32MB lub mniej), dysk twardy (ok. 4GB ), lub tez inne, dla których nie możemy znaleźć zastosowania w komputerach ,ze względu na ich małą wydajność, pojemność, ale chciał bym wykorzystać w celach hobbistycznych. Czy jest to możliwe, i skąd wykombinować informacje dotyczące ich podłączenia, itp.?
Pozdrawiam
Czy jest to możliwe ... I tak i nie, czyli to zależy. Przykładowo pamięć RAM (nie podajesz jaka), z reguły jest to pamięć przystosowana do 32-bitowej szyny danych, w prockach 8-bitowych, to można użyć 8 bitów z dostępnych 32, czyli pojemność pamięci spada z 32 MB do 8MB, ale to przykładowo dla procków i tak wielokrotnie przekracza możliwości zaadresowania. Co prowda można użyć jakichś sztuczek i mieć więcej dostępnej pamięci. Kolejny problem to niestety odświeżanie, pomieważ te pamięci są dynamiczne i wymagają odświeżania (inaczej zapomną to co miały pamiętać).
Z dyskiem to jest trochę mniejszy kłopot. W BTC ukazała się książka http://www.btc.pl/index.php?id=pmwsm (być może dotycząca tematy, bo jeszcze nie miałem jej w ręku).

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Re: Można w jakiś sposób wykorzystać elementy komputera

Post autor: Koppel » 19 lut 2006, 15:14

gaweł pisze:
mariusz256 pisze:Stare elementy komputerów takie jak pamięć ram(32MB lub mniej), dysk twardy (ok. 4GB ), lub tez inne, dla których nie możemy znaleźć zastosowania w komputerach ,ze względu na ich małą wydajność, pojemność, ale chciał bym wykorzystać w celach hobbistycznych. Czy jest to możliwe, i skąd wykombinować informacje dotyczące ich podłączenia, itp.?
Pozdrawiam
Czy jest to możliwe ... I tak i nie, czyli to zależy. Przykładowo pamięć RAM (nie podajesz jaka), z reguły jest to pamięć przystosowana do 32-bitowej szyny danych, w prockach 8-bitowych, to można użyć 8 bitów z dostępnych 32, czyli pojemność pamięci spada z 32 MB do 8MB, ale to przykładowo dla procków i tak wielokrotnie przekracza możliwości zaadresowania. Co prowda można użyć jakichś sztuczek i mieć więcej dostępnej pamięci. Kolejny problem to niestety odświeżanie, pomieważ te pamięci są dynamiczne i wymagają odświeżania (inaczej zapomną to co miały pamiętać).
Z dyskiem to jest trochę mniejszy kłopot. W BTC ukazała się książka http://www.btc.pl/index.php?id=pmwsm (być może dotycząca tematy, bo jeszcze nie miałem jej w ręku).
A skąd to ograniczenie się do prostych "procków" 8-io bitowych? W zasięgu hobbysty są aktualnie przecież procesory ARM. To już jest coś - 32 bitowa maszyna. Z tego co wiem (sam tego nie sprawdzałem - nie miałem okazji) istnieją wersje Z80 wyposażone w zintegrowany kontroler pamięci dynamicznych (w tym realizujących ich odświerzanie).
Wspomnę jeszcze o układach programowalnych, chociażby FPGA. Przykładowo SPARTAN3 o 200tyś bramek logicznych nie jest co prawda bardzo tani (ok. 80zł) ale jego zasoby są wystarczające do umieszczenia w nim dwóch procesorów 32 bitowych MicroBlaze. Na stronach OpenCore znajdziemy natomiast sporo innych interesujących elementów (procesory, kontrolery pamięci, mostki TCP-IP).

I na koniec wspomnę o pewnym "rozpaczliwym" wykorzystaniu dowolnych elementów w calach hobbystycznych. Można zrobić z nich ozdoby, wisiorki, przyciski do papieru :mrgreen: Tak własnie poradziłem sobie ze starym 80486 którego chciałem wykorzystać we własnym sterowniku 8)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 19 lut 2006, 17:09

Ja kiedyś zrobiłem termometr rejestrujący dwie temperatury i datę na dysku w pliku textowym (system FAT16). Robił to procek ATMega128. Właściwie nie było to trudne a było trochę zabawy. 1MB może pomieścić tydzień rejestracji co 10min temperatur w formacie "00,0*C_00,0*C_00:00:00_00-00-0000", więc Twoje 4GB to jest ło-ho-ho :twisted:

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 21 lut 2006, 13:29

po co w ogole przejmowac sie jakims zlomem komputerowym.. chyba najlepsze co mozna z takiego zlomu otrzymac to czesci mechaniczne, rozne silniczki, przekladnie itp. a czesciami elektronicznymi to nie ma co nawet sobie glowy zawracac i od razu wyrzucic na smietnik.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 21 lut 2006, 14:58

Kapitan_Rzbik stare elementy peceta uważa za złom, niech mu będzie. hobby są po to aby ten niby „złom” do czegoś użyć, znaleźć zastosowanie, zrobić coś z niczego.
Duża liczba ludzi chwali się swoimi wynalazkami , właśnie z podobnych elementów, i mają czym, później są uważani za ciekawych, interesujących, mądrych ludzi.
Mała prośba do c4r0 czy mógł byś coś więcej napisać na ten temat „termometr rejestrujący”? , każda przydatna informacja się przyda.

Pozdrawiam.

romil
-

Post autor: romil » 22 lut 2006, 0:12

Zadałem takie samo pytanie na elektrodzie.
Podzielam Twoje zdanie, że warto spróbować wykorzystać stare elementy komputerowe.
Sprawdzałem sobie dokumentacje scalaków z płyty głównej i znalazłem tam np. bufor-driery.
Są to bramki nieodwracające przewodzące w jedną lub drugą stronę z trzecim stanem "izolacja". Myślę, że można to wykorzystać do odcinania się np. od zwarcia na elemencie zewnętrznym. A może jakiś "śmieszny" oscylator przełączający przewodzenie raz w jedną, raz w drugą stronę.
Pozatym jeśliby podać jakiś słaby sygnał (albo i za mocny) na wejście to na wyjściu i tak będzie jedynka czyli sygnał o odpowiednim poziomie.
Ja przynajmniej myślę o takim wykorzystaniu złomu komputerowego.
8)

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 22 lut 2006, 1:23

wystarczy ze pojdziesz do sklepu elektronicznego i za 2 zl bedziesz mial taki scalak (74LS244) - bez wylutowywania, bez dziubdziania sie (pewnie jest on w obudowie SMD)...

bardziej przekonywujacym argumentem jest wykorzystanie np silnika z cd-romu albo dysku twardego do napedu mini-robota wlasnej konstrukcji. Ale wykorzystywanie scalakow z plyty glownej i dostosowywanie calego projektu wlasnie do takiej czesci wylutowanej ze starego kompa jest po prostu stratą czasu i energii. Sa nowoczense uklady z ktorych hobbysta powinien korzystac i nawet nie zawracac sobie glowy starociami.
Na pewno hobby nie polega na kombinowaniu "co by tu zrobic z tego co mam, tak zeby wyszlo cos interesującego" ale hobby polega min. na realizowaniu swoich wlasnych, oryginalnych pomyslow z uzyciem kazdych srodkow.
Są co prawda takie elementy jak np lampa oscyloskopowa czy lampy w ogole, pod ktore mozna projektowac caly uklad, ale raczej nie sa nimi cyfrowe uklady z przestarzalego sprzetu komputerowego.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 22 lut 2006, 17:31

Warto zapoznać się z elementami (dyski twarde, pamięci ram, cd-rom…, nie chodzi mi o układy scalone, tranzystorki SMD, aby je wylutowywać i coś z nich kombinować ) komputera, gdyż mało jest takich projektów budowanych przez elektroników. Jeśli ktoś zacznie to robić, i pokaże ze jest to proste (być może ?) wtedy wzrośnie popularność na takie hobbystyczne kombinowanie, i morze wtedy polska będzie mogła się czymś pochwalić.

pozdrawiam

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 22 lut 2006, 18:17

... za 2 zl bedziesz mial taki scalak (74LS244)
Zapewne tak, ale nie wiem czy wiesz, że elementy, które kupujesz w sklepie to trzeci , albo i czwarty sort ?.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 22 lut 2006, 19:37

To znaczy ze moze on byc niesprawny? Osobiscie jeszcze nigdy mi sie to nie zdarzyło żeby układ scalony ze sklepu był niesprawny... Wieksze prawdopodobienstwo uzyskania niesprawnego elementu występuje podczas otrzymywania elementow z odzysku - przegrzane struktury podczas wylutowywania, powyginane nóżki, itd..

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 lut 2006, 21:06

mariusz256 pisze:Mała prośba do c4r0 czy mógł byś coś więcej napisać na ten temat „termometr rejestrujący”? , każda przydatna informacja się przyda.
Na TEJ płytce testowej i procku ATMega128 zrobiłem dwukanałowy termometr na czujnikach ds1820 i korzystając z TEGO kodu zrobiłem zapis temperatur i daty rejestracji na dysku twardym w pliku textowym. Nie wiem co więcej napisać ... :P

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 23 lut 2006, 12:02

Dzięki c4r0 za pomoc, ale nie stać mnie na tak drogie płytki, sam może coś wymyśle, a ta druga strona to też mi nie pomogła (angielski się kłania).
A wiecie skąd ściągnąć inf. na temat wyprowadzeń Cd-rom, dysku twardego, ewentualnie pamięci ram (obojętnie czy sdram, ddram, czy jakoś tak)?. Wyprowadzenia pinów, co one oznaczają , a przede wszystkim jak odbywa się komunikacja?. Znacie taką stronę?. Może sami macie coś takiego? (ewentualnie może być po angielsku).

Pozdrawiam .

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 23 lut 2006, 13:14

Pierwsza odpowiedź w temacie...dostałeś tam dwa linki.
I jeszcze trzeci: http://www.hardwarebook.net/

ODPOWIEDZ