kilka pytanek

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
GVolt
Użytkownik

kilka pytanek

Post autor: GVolt » 21 lis 2005, 21:24

mam takie kilka pytanek: :)

-Jak sprawdzić jaki to tranzystor np. mam tranzystory KT838A i teraz jak sprawdzić czy jest to tranzystor mocy itp czy jaki.

-Jak sprawdzić jakie parametry ma transformator. Mam kilka transformatorów z demontażu i z podarunków :D No i teraz jak sprawdzić jakie napięcie wychodzi z tego transformatora? Jest jakaś metoda miernikiem czy jakoś inaczej, żeby to ręcznie sprawdzić?

-Jak odczytać albo sprawdzić moc rezystora, np. w opisie drabiny jacoba pisze że mają być rezystory, jeden 2W a drugi 10W a w sklepie sprzedawca powiedział mi że on nie ma takich w sklepie, a nie wiem czy ja czasem w domu takich nie posiadam tylko nie wiem jak to sprawdzić :(

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 lis 2005, 15:22

Transformator poprostu podłącz i zmierz napięcie na uzw. wtórnym :idea: Jeśli nie wiesz też jakie jest napięcie pierwotne to przydało by się regulowane autotrafo (ja takim sprawdzam) - podłączasz do niego badane trafo i do uzw wtórnego tego trafa woltomierz. Podnosisz powoli napięcie autotrafem i napięcie na uzw wtórnym też rośnie (proporcjonalnie). Jak przestanie rosnąć (czemu towarzyszy również gwałtowny wzrost prądu uzw pierwotnego) to znaczy że rdzeń się nasyca. To napięcie przy którym to się dzieje jest najwyższym napięciem dla tego uzwojenia.

Moc powinna być napisana na rezystorze, a jak nie to widać jaka mniejwięcej jest po jego wielkości i wyglądzie. Im większy tym wyższa moc. link - ten ostatni jak widzisz ma 5W.

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 12 sty 2006, 17:57

a do drabinki jacoba moge dać zamiast rezystora 27Ω/10W to 3 rezystory 10Ω/10W połączone szeregowo?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 sty 2006, 19:46

GVolt pisze:a do drabinki jacoba moge dać zamiast rezystora 27Ω/10W to 3 rezystory 10Ω/10W połączone szeregowo?
Możesz ale zamiast 27Ω bedziesz miał 30Ω ale to rozumiem nie jest dla Ciebie problem. Oprócz tego nie muszą one być 10W (ale oczywiście mogą) wystarczy 4W ale nie przypominam sobie aby były 4Watowe więc pewnie skończysz na 5W.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Sprawdzanie tranzystora NPN/PNP

Post autor: adiblol » 15 sty 2006, 9:42

Zrobiłem schemat układu do sprawdzania czy tranzystor jest PNP czy NPN. Do C/E, B/B, E/C podłączamy odpowiednio tranzystor. Pierwsza litera oznacza wersję dla NPN, druga dla PNP. Dioda D1 świeci się, jeśli bateria jest sprawna. Zapobiega to odczytaniu tranzystora NPN jako PNP gdy bateria jest pusta. Dioda D2 sygnalizuje typ tranzystora. Gdy się świeci, jest to NPN, w przeciwnym wypadku PNP. Działania układu chyba nie musze objaśniać ;)

UkŁaD NiE ByŁ TeStOwAnY W PrAkTyCe!!! Nie daję gwarancji że będzie działał! Układ licencjonowany jest licencją GNU GPL.

// Do postu poniżej: chyba każdy zrozumie
Załączniki
schemat_tester_tranzystorow.PNG
Tester tranzystorów (czy NPN czy PNP)
schemat_tester_tranzystorow.PNG (991 Bajtów) Przejrzano 9475 razy
Ostatnio zmieniony 15 sty 2006, 9:57 przez adiblol, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 15 sty 2006, 9:49

adiblol pisze:Działania układu chyba nie mysze objaśniać
Spróbuj to jednak dokładnie wyjaśnić

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 08 lut 2006, 14:25

chce zbudować układzik który powodowałby zaświecenie diody ultrajasnej czerwonej 5mm w nocy,
Obrazek
ale mam problem bo nie wiem jakie napięcie mam być na T1 żeby przewodził, tzn jaki ma być rezystor R1 aby T1 przewodził i dioda świeciła.... sprawdzałem opór fotorezystora, kiedy umieszczony jest w miejscu w którym ma być i w dzień wynosi ~23kΩ a w nocy to niem no ale na pewno dużo więcej:P a więc przy oporze fotorezystora od 0Ω do ok 100kΩ albo więcej ma dioda nie świecić.. a w nocy ma świecić :)
tu :arrow: http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/C ... _9_r74.pdf są dane katalogowe tranzystora BC107 ale ja nie wiem jak z nich coś wyciągnąć :P a więc bardzo prosze o pomoc :lol:

Edit: U zasilania jest 6,2V :D

Edit: ajajaj zapomniałem jeszcze przed diodą narysować rezystora, jak sie nie myle to powinien mieć wartość 300Ω aby przez diodę płynął prąd 15mA.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2006, 19:57 przez GVolt, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 08 lut 2006, 18:40

Schemat powinien raczej wyglądać tak.
Wersja pierwsza jest gdy fotorezystor ma małą rezystancje gdy jest oświetlony.
Droga wersja jest gdy fotorezystor ma dużą rezystancje gdy jest oświetlony (jak taki mam 60K przy świetle żarówki 75W )
Wartość rezystora R1 trzeba dobrać eksperymentalnie dla danego fotorezystora. Ja w drugiej wersji musiałem dać R1=330K żeby po zgaszeniu światłą w pokoju zaświecić niebieską diodę, a jak zapale światło dioda gasła.
Załączniki
moztak.JPG

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 09 lut 2006, 13:28

Jony130 dzięki przetestuje :D ale ten 1 bo ja mam fotorezystor że im większe natężenie światła tym mniejszy opór :D
ale jakie napięcie sie daje na bramke tranzystora :?: bo tego nadal nie wiem :| nie chce go czasem przepalić bo z diodami to już ciekawie porobiłem no doświadczenia uczą ale wole tym razem nic nie zepsuć :mrgreen:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 09 lut 2006, 16:28

Mój fotorezystor też zmniejsza swoją rezystancja jak go oświetlisz tak działa chyba każdy fotorezystor.
I wszystko jest dobrze fotorezystor ma być na dole. A nie jak u ciebie u góry bo zobacz.
Gdy fotorezystor jest oświetlony ma rezystancje 23ohmy. Co oznacza ze tranzystor zostanie otwarty i dioda będzie świecić.
A gdy robi się coraz ciemniej to rezystancja fotorezystora rośnie i wyłącza pomału tranzystor i dioda gania.
A w moim układzie jest tak. Gdy jest fotorezystor jest oświetlony ma bardzo mały opór(23). I cały prąd płynący przez R1 woli popłynąć przez fotorezystor niż tranzystor i dioda nie świeci. A gdy się zrobi ciemno to rezystancja fotorezystora rośnie i prąd płynący przez niego maleją.
Prąd płynący przez R1 wybiera sobie teraz drogę przez tranzystor bo prąd jest leniwy i nie chce płynąc przez durzą rezystancje fotorezystora.
I dioda zaczyna świecić.
Jeśli zmontujesz mój układ i R1 nie będzie mniejsze niż 1K (w wersji 1)to tranzystorowi nic nie grozi i możesz spać spokojnie na pewno go nie spalisz A w drugiej wersji tranzystor ma rezystor ograniczający prąd 1k więc tranzystorowi nic nie grozi nawet jak być dał R1=0.
A do włączenia tranzystora wystarczy 0.6V.

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 09 lut 2006, 19:56

sorka wtedy rąbnąłem błąd :/ miało być 23kΩ :oops:

już poprawiłem to ajajjajajajaj

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 09 lut 2006, 20:13

No czyli układu numer 2. Mój fotorezystor ma 60K przy świetle żarówki.
Wiec możesz wypróbować działanie układu drugiego.

ODPOWIEDZ