Wtam mam pytanie i prośbe czy moge wgrac program z 20C51 na 2313( i czy to zadziała:) Procki mają ten sam układ wyprowadzeń. Może ktoś z Was dokona takiej przeróbki
"softa" bo musze sie przyznac że sam dopiero zaczynam uczyć sie programowania...
Zegar Gigant na 2313?
Niestety chociaż procesory wydają się podobne, to są to zupełnie inne architektury. ‘2051 wywodzi się z rodziny 8051, natomiast ‘2313 z AVR. Tak więc kod binarny odpada. Jeśli masz listing programu (to było pisane w Bascomie?) to także nie da się go przekompilować bez zmian. Trzeba pozmieniać funkcje związane z licznikami oraz odwołania do portów, i pewnie co nieco po drodze 
Re: Zegar Gigant na 2313?
Wgrać, to owszem, możesz, ale działać NIE BĘDZIE. bo nie ma prawa zadziałać. Przeróbki kodu zrobić się nie da, to znaczy nie da się automatycznie przetłumaczyć jednego kodu na drugi. Prostszym wyjściem to jest napisać ekwiwalentny program dla drugiego proca a już najprościej, to użyć 2051.pim pisze:Wtam mam pytanie i prośbe czy moge wgrac program z 20C51 na 2313( i czy to zadziała:) Procki mają ten sam układ wyprowadzeń. Może ktoś z Was dokona takiej przeróbki
"softa" bo musze sie przyznac że sam dopiero zaczynam uczyć sie programowania...
Jednak skoro zaczynasz uczyć się programowania ... to samodzielne napisanie jest dobrym pomysłem.
Jeśli masz program w Bascomie 8051 to wczytaj go do Bascoma AVR, skompiluj, zobacz jakie błedy wskazał i usuń je na podstawie np. help'a. Pamiętaj o konfiguracji portów (Config) bo w 8051 tego nie ma. Pozatym jest dużo podobieństw. Niestety może to nie dać 100% gwarancji lecz spróbować warto.
Czasami stosuję tą metodę.
Czasami stosuję tą metodę.
Rzeczywiście, pim nie określił wyraźnie [a ja (no i passage również) pomyślałem, że program jest binarny] czy posiada program w postaci binarnej do wgrania do Flash'a, czy w postaci żródłowej. Jeżeli jest żródłowy, to jak napisał misci, są szanse na powodzenie.misci pisze:Jeśli masz program w Bascomie 8051 to wczytaj go do Bascoma AVR, skompiluj, ....
Kolega pim w zasadzie bardzo niewiele określił a sądząc po pytaniu nie ma żadnej wiedzy na temat programowania procesorów. Ja w każdym razie nie wyobrażam sobie programowania bez podstawowej wiedzy o architekturze, może inni mają inaczej, nie wiem. Myślę że sam sobie nie poradzi z taką przeróbką i pozostaje albo zmienić kontroler na '51 albo namówić do powrotu do tego projektu po zapoznaniu się z AVR. Wtedy sam go sobie zmodyfikuje (jeśli ma kod źródłowy) albo napisze od początku. Wymagałoby to jednak jakiejś reakcji kolegi który zadał pytanie.
Pozdrowienia, Jejek.
Pozdrowienia, Jejek.
Cześć pim.
Autem można jeździć bez znajomości konstrukcji silnika albo znać się na tym i potrafić sobie conieco naprawić. Jeśli chcesz tylko jeździc to kup '51, jeśli chcesz znać budowę - przerób jakiś kurs. Wybierz sobie to co Tobie bardziej odpowiada. Powodzenia.
Myslę że bez problemu znajdziesz wskazówki jak zacząć - jeśli to rozwiązanie wybierzesz. Wystarczy przeszukać archiwum.
Pozdrawiam, Jejek.
Autem można jeździć bez znajomości konstrukcji silnika albo znać się na tym i potrafić sobie conieco naprawić. Jeśli chcesz tylko jeździc to kup '51, jeśli chcesz znać budowę - przerób jakiś kurs. Wybierz sobie to co Tobie bardziej odpowiada. Powodzenia.
Myslę że bez problemu znajdziesz wskazówki jak zacząć - jeśli to rozwiązanie wybierzesz. Wystarczy przeszukać archiwum.
Pozdrawiam, Jejek.