Wzmacniacze audio
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Wzmacniacze audio
Mam pytanko: czy do zbudowania wzmacniacza audio wystarcza MOSFETy, rezystory,potencjometr i kable?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 9:27 przez adiblol, łącznie zmieniany 1 raz.
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
wzmacniacz na baterie....
chcialbym zrobic na baterie to nie potrzebuje prostownikow.
A do czego kondensatory sa potrzebne?
A do czego kondensatory sa potrzebne?
Bardzo proszę o umieszczanie tematów we właściwych działach, prośba ta jest również do innych użytkowników (temat przeniosłem we właściwe mu miejsce)
Ostatnio zmieniony 05 lut 2006, 16:01 przez Wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.
Prąd stały ma składową stało o wartości Y i składową zmienną równą zero
Zobacz na rysunek który dołączyłem, jest tam pokazany sygnał o składowej stałej równej 6V i „nałożonym” na nim składowa zmienna o wartości 2V.
A na dole masz sygnał o składowej stałej równej zero.
A składowa zmienna wynosi 2V
I właśnie kondensator przepuszcza tylko składową zmienną
Zobacz na rysunek który dołączyłem, jest tam pokazany sygnał o składowej stałej równej 6V i „nałożonym” na nim składowa zmienna o wartości 2V.
A na dole masz sygnał o składowej stałej równej zero.
A składowa zmienna wynosi 2V
I właśnie kondensator przepuszcza tylko składową zmienną
Re: Wzmacniacz audio
Dam Ci radę, jakiej nie lubią początkujący elektronicy (a przynajmniej ja takich nie znosiłem-:)) daj sobie spokój z wzmacniaczem audio na dyskretnych elementach - treść Twojego pytania jasno wskazuje, że w najlepszym razie uzyskasz spektaklularną ciszę a w najgorszym - spektakl "światło, dym i dźwięk".adiblol pisze:Mam pytanko: czy do zbudowania wzmacniacza audio wystarcza MOSFETy, rezystory,potencjometr i kable?
Na początek kup sobie zestaw do montażu wzm. audio jakiejś renomowanej firmy (velleman, AVT, Nord...) wraz z gotową płytką drukowaną i koniecznie oparty o specjalizowany układ scalony. Będziesz zaskoczony, ile problemów odkryjesz przy jego montażu i uruchamianiu.
Jeżeli uparłeś się na MOSFETy, użyj układu TDA7294 - jego stopień mocy oparty jest o tranzystory polowe właśnie... Kit z tym układem dostępny jest np w AVT jako 2153. Uprzedzam jednak, że jego poprawne uruchomienie i dobranie właściwego zasilacza także wymaga pewnej minimalnej wiedzy. Powodzenia
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Specjalne wzmacniacze operacyjne na scalaku
A czy jak kupię zintegrowany wzmacniacz w scalaku to zeby dzialalo z baterii to wystacza rezystory?
Sam układ scalony nie bedzie działał, musisz dołożyć kilka elementów zwykle zgodnie z notą katalogową i będą to jak Ci już wcześniej koledzy napisali przynajmniej rezystory i kondensatoryadiblol pisze:A czy jak kupię zintegrowany wzmacniacz w scalaku to zeby dzialalo z baterii to wystacza rezystory?
Zobacz aplikacje układu TDA2040 http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1460.pdf
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
NO NO NO NO noooo....
Przepraszam za odgrzewanie wątków...
Zrobilem wzmacniacz wedlug porady Passage'a (IRC) i DZIAŁA! Znajduje się w nim 1 tranzystor, 0 ukladow scalonych (chodz zamierzam dodac stabilizator) i inne. Jak bede mial czas to podam schemat.
Tak wiec moj pierwszy wzmacniacz jest w 100% analogowy i bezscalakowy
Zrobilem wzmacniacz wedlug porady Passage'a (IRC) i DZIAŁA! Znajduje się w nim 1 tranzystor, 0 ukladow scalonych (chodz zamierzam dodac stabilizator) i inne. Jak bede mial czas to podam schemat.
Re: NO NO NO NO noooo....
Może pokażesz schemat?adiblol pisze:Przepraszam za odgrzewanie wątków...