Witam, w najblizszej przyszlosci ( w przeciagu 2 lat ) planuje zbudowac robota - odkurzacz. Chce aby wykorzystywal mikrokontroler z programem okreslajacym wielkosci pomieszczen tak aby robot dokladnie wiedzial gdzie sie znajduje i nie wjezdzal w sciany. Jezeli chodzi o przeszkody mialby je omijac za pomoca czujnikow. Problem w tym ze nie mialem jeszcze doczynienia z mikrokontrolerami i nie wiem czy dla takiego amatora programowania jak ja nie bedzie to zbyt duze wyzwanie. Sama budowa nie stanowi problemu - jedynie zaprogramowanie... Myslicie ze w razie czego na internecie znalazlbym potrzebne informacje? Dzieki
http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... ay&ceid=72
i może skontaktuj się z opiekunem tego działu...
i może skontaktuj się z opiekunem tego działu...
Witam!
hmm...sprawa nie jest taka prosta. Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia w budowaniu robotów, to może zacznij od złożenia robota-odkurzacza z gotowych-dostępnych części. Może do poruszania wykorzystać napęd gąsienicowy od jakiejś starej zabawki...
zamontować mały odkurzacz, a do sterowania użyć mikroprocesor z zaprogramowaną trasą jazdy? Oczywiście bez czujników robot będzie "wrażliwy" na wszelkie zmiany w otoczeniu, ale na początek ja bym tak właśnie zrobił. Mając już działający układ mechaniczny można będzie dodawać kolejne udoskonlenia, czujniki, itd...
hmm...sprawa nie jest taka prosta. Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia w budowaniu robotów, to może zacznij od złożenia robota-odkurzacza z gotowych-dostępnych części. Może do poruszania wykorzystać napęd gąsienicowy od jakiejś starej zabawki...
zamontować mały odkurzacz, a do sterowania użyć mikroprocesor z zaprogramowaną trasą jazdy? Oczywiście bez czujników robot będzie "wrażliwy" na wszelkie zmiany w otoczeniu, ale na początek ja bym tak właśnie zrobił. Mając już działający układ mechaniczny można będzie dodawać kolejne udoskonlenia, czujniki, itd...