mam zamiar zrobić lampkę zasilaną (w światło) przy pomocy trójkolorowej diody led. Na początku chciałem zrobić jakiś sterownik, który płynnie przechodziłby między kolorami przy czym żeby czas pętli był regulowany w duzym zakresie (jeżeli miałby być stały to żeby trwało to min 12h). Okazało się, że to nie takie proste i co prawda znalazłem dwa projekty, które to robią:
pierwszy jest tutaj, niestety wymaga programowanego mikrokontrolera, o którym nie mam pojęcia, a już na pewno nie wiedziałbym jak go zaprogramować nie mówiąc o tym jakim programem, jest tam wersja na mosfetach ale mnie interesowałaby wersja prostsza, schemat jest na dole strony w formacie TIF i zawiera obie wersje
http://www.emanator.demon.co.uk/bigclive/rgbcont.htm
drugi projekt który znalazłem to rodzimy AVT2751
w obu tych projektach nie ma mowy o czasie w jakim następuje zmiana i nie wiem do końca, który byłby lepszy poza tym, że big Clive zachwala strasznie swój i jest tam o niebo więcej informacji o programach (no i układ zapamiętuje ostatni tryb w jakim działał), to ma byc prezent gwiazdkowy więc nie wiem czy zdążyłbym zrobić w kilka dni wszystko. Poza pracą, dochodzi czas przesyłki i szukanie odpowiednich elementów do lampki. Dlatego proszę o pomoc. Czy istnieje jakiś sposób zrobienia tego w prościej? Ewentualnie jakich potencjometrów muszę użyć gdy chciałbym podłaczyć diode bezpośrednio pod zasilacz 7.5V 800mA i regulować kolor lampki ręcznie. W zasadzie i tak zamierzałem zrobić tryb ręczny więc moduł auto mogę dodać za rok