Awaria monitora "OPTIView 15LX99"

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Awaria monitora "OPTIView 15LX99"

Post autor: c4v2 » 29 sty 2006, 19:04

Witam

Mam monitor typu "OPTIView 15LX99” czyli "Hyundai v570". Monitor po podłączeniu wtyczki zasilania załącza się słychać stuknięcie przekaźnika i zamiast „pływającego” po czarnym ekranie okienka z napisem „No Signal” pojawia się biały ekran a w środku napis „No Signal”. Naciśnięcie któregokolwiek przycisku z „Menu” powoduje wyłączenie i włączenie monitora jakby „reset”, co jakiś czas pojawia się okienko z napisem „Off Mode” i monitor się wyłącza lub „restartuje”. Po naciśnięciu przycisku „Power” monitor się wyłącza ale słychać najpierw szybkie potem coraz wolniejsze „cykanie”. Jakiś tydzień przed awarią słychać było ciche syczenie. Monitor rozkręciłem i nie widać mechanicznych usterek. Po złożeniu monitor zaczął działać tzn. pojawiło się „pływające okienko” po czarnym ekranie okienka z napisem „No Signal”, niestety działał do pierwszego wyłączenia. Wyłączając się restartował i znów to samo, biały ekran a w środku nieruchomy napis „No Signal”. Zdaję sobie sprawę że naprawa takiego monitora jest nieopłacalna ale może padła jedna dioda może tranzystor lub są jakieś zimne luty na płytkach. Nie mam doświadczenia z monitorami komputerowymi ale gdybym wiedział od czego zacząć to może bym go naprawił.

Dysponuję schematem serwisowym Hyundai v570 „OPTIView 15LX99” w Pdf ale waży ponad 600 KB więc nie mogę załączyć do niniejszego postu.

Pozdrawiam

ogryz
-

Post autor: ogryz » 29 sty 2006, 22:31

c4v2 pisze:Po złożeniu monitor zaczął działać tzn. pojawiło się „pływające okienko” po czarnym ekranie okienka z napisem „No Signal”, niestety działał do pierwszego wyłączenia.
Ten opis wskazuje jednoznacznie, że przyczyną są zimne luty. Lupa do ręki + lutownica + dużo kalafonii i do dzieła. Popraw dokładnie luty w szerokiej okolicy trafa WN, przetwornicy i na płytce kineskopu. Wogóle przejrzyj całą płytę i popraw każdy podejrzany lut - profilaktycznie.
Jeśli nie zadziałasz to usterka się pogłębi i może coś polecieć...

Pozdrawiam.

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 30 sty 2006, 11:20

Ten opis wskazuje jednoznacznie, że przyczyną są zimne luty.
niekoniecznie, ciche syczenie może oznaczac przebicie na WN, w ciemnym pokoju może uda ci się zauważyć łuk (isklierki :) ) obstawiał bym okolice trafa. powodzenia

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 30 sty 2006, 16:04

Czy przewód wysokiego na pięcia ten idący od trafopowielacza (WN) do „przyssawki” na kineskopie można odłączyć? Tzn. czy przyssawkę można odłączyć bez ryzyka że nie da jej się przyłączyć z powrotem? Lepiej się zapytać niż coś popsuć z niewiedzy!

Pozdrawiam

[ Dodano: 30-01-2006, 21:55 ]
Przelutowałem płytkę kineskopu i większość lutów na płycie głównej, zero rezultatów.
Zlokalizowałem miejsce cykania które występuje po wyłączeniu monitora, a dobiega ono z okolic trafopowielacza i "fajki-przyssawki" na lampie kineskopowej. Jak sprawdzić trafo?

Pozdrawiam

ogryz
-

Post autor: ogryz » 30 sty 2006, 23:03

Ssawkę zdjąć możesz, tylko najpierw ją rozładuj (może cię kopnąć wysokie napięcie). Można to zrobić tak: przewód od miernika z jednej strony podpinasz do masy na kineskopie (taki nieizolowany drut oplatający bańkę), drugą wsuwasz pod ssawkę.

Trafopowielacz sprawdzasz na dwa sposoby:
- omomierzem na największym zakresie między ssawką WN a wyprowadzeniem ABL (rezystancja powinna być nieskończona)
- miernikiem pojemności mierzysz pojemność wewnętrznego kondensatora na WN (między ssawką, a którymś z pinów trafa - nie pamiętam, który - trzeba by na schemacie sprawdzić). Jeżeli pojemność poniżej 1nF - trafo do śmieci.

Jeżeli iskrzy w okolicach przyssawki to, zdejm ją i dokładnie oczyść kineskop w tym miejscu i samą ssawkę.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 31 sty 2006, 14:57

Moim zdaniem uszkodzone jest trafo WN (przebite, peknięte).
Zrób jak pisał Timi, włącz monitor i zgaś światło :) Jesli trafo jest przebite lub pęknięte to będzie siał łukami do np. wystających kondensatorów, rezystorów itp.

Napisz jeszcze czy jak zaczyna syczeć to zanika obraz.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 31 sty 2006, 15:13

Witam

Zrobiłem tak zalecił mi Timi, ale nie było widać żadnych wyładowań.
Obraz przez cały czas to biały(jasno fioletowy,lila) ekran ze statycznym napisem „No Signal” i trzema prostokątami w podstawowych kolorach (RGB) i nie znika. Jeżeli chodzi o to cykanie pojawiające to pojawia się ono po wyłączeniu monitora.
„Ssawka WN” jest przylutowana do wprowadzeń kineskopu. A na schemacie (w trafopowielaczu) nie ma narysowanego kondensatora, jest tylko dioda.

Przyciski menu powodują "restart" monitora a menu nie jest wyświetlane tylko biały(jasno fioletowy,lila) ekran ze statycznym napisem „No Signal” i trzema prostokątami w podstawowych kolorach (RGB). Może to awaria mikroprosesora sterującego monitorem?

Jeżeli jest wyświetlany w okienku napis No „Signal”oraz prostokąty w podstawowych kolorach (RGB) to może trafopowielacz jest sprawny. Podczas normalnej pracy monitor wyświetlał takie samo okienko tylko że poruszało się po ekranie i ekran był czarny.

Niewiedza boli, oj boli :)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ