transformator
-
elvis1987
transformator
Mam pytanie. Jak mamy transwormator z 230V na 24V to przy zmianie połączenia będzię z 24V na 230V?? A są wogóle takie transwormatory?? samemu to sie da zrobić ??
-
Gość
Re: transformator
Transformacja!,przetwarzanie,transformator=przekładnik napięciowy.
Przykład 1.230V/24 uzyskuje się (230V =mały prąd na 24V duży prąd!.przykład 2. 24V duży prad na 230V mały prąd.
Rozumowanie Twoje prawidłowe,a proszę oswój się
z tą terminologią ,którą Ci podałem!.Transformatory=przekładniki! ,i to=
napięcie/prąd!. prad /napięcie.prad/prad!.
pozdrawiam.Hej jak tam Fuzz?
piotr
Przykład 1.230V/24 uzyskuje się (230V =mały prąd na 24V duży prąd!.przykład 2. 24V duży prad na 230V mały prąd.
Rozumowanie Twoje prawidłowe,a proszę oswój się
z tą terminologią ,którą Ci podałem!.Transformatory=przekładniki! ,i to=
napięcie/prąd!. prad /napięcie.prad/prad!.
pozdrawiam.Hej jak tam Fuzz?
piotr
Nie każdy transformator to przekładnik.
Odnosząc się do odpowiedzi mojego szanownego przedmówcy nadmieniam że pojęcia transformator i przekładnik napięcia nie są tożsame. O ile przekładnik jest prawie zawsze transformatorem (spotyka się wprawdzie pojemnościowe przekładniki napięciowe) to nie każdy transformator jest przekładnikiem. Przekładniki napięciowe są specyficznymi transformatorami o bardzo specjalnych parametrach urzywanymi w technice pomiarowej. Posiadają uzwojenie pierwotne dostosowane do napięcia linii na jakiej pracują (z reguły wysokie napięcie rzędu kilowoltów) i uzwojenie wtórne z regóły na 100V, a ich moce są niewielkie. Możliwe jest ich zastosowanie jako transformatorów wysokiego napięcia co zaproponował na swojej stronie Kol. Robert, ja jednak zamiast dławika szeregowo z uzwojeniem pierwotnym (to jest wtórne dławika! nawinięte przy rdzeniu) co wydaje mi się rozwiązaniem niezbyt wydajnym, obniżyłbym napięcie inym transformatorem do 100 - 110V lub połączył takie dwa identyczne przekładniki szeregowo uzyskując dwa razy większe napięcie. A co do wiadomości ogólnych dotyczących transformatorów odsyłam Kolegę pytającego do dowolnej książki z zakresu maszyn elektrycznych. Tam znajdzie na pewno potrzebne mu informacje. Nadmieniam że był też na ten temat obszerny i wyczerpujący artykół w EDW. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Hmm, gość, nie umiesz układać zdań
Nic nie kumam z tego bełkotu ...
Post gorzkiego też chyba nie rozwiązuje problemu, bo dotyczy w większości przekładników pomiarowych wysokiego napięcia, co się całkowicie mija z tematem
I w ogóle jaki Kol. Robert
Hmm .....
elvis1987:
TAK, każdy transformator może pracować w obie strony. Da się oczywiście taki transformator zrobić samemu, ale po co, skoro są gotowe
Post gorzkiego też chyba nie rozwiązuje problemu, bo dotyczy w większości przekładników pomiarowych wysokiego napięcia, co się całkowicie mija z tematem
elvis1987:
TAK, każdy transformator może pracować w obie strony. Da się oczywiście taki transformator zrobić samemu, ale po co, skoro są gotowe
Tak. Przekładnia w obie strony jest taka sama.elvis1987 pisze:Jak mamy transwormator z 230V na 24V to przy zmianie połączenia będzię z 24V na 230V??
Ważne tylko żeby na uzwojeniu wtórnym podać napięcie zmienne 24V wtedy na pierwotnym powinno się pojawić napięcie 230V ale o bardzo małej wydajności prądowej.
To jak w końcu? Mamy czy nie mamy taki transformator???elvis1987 pisze:A są w ogóle takie transwormatory??
Oczywiście. Jeśli wiesz dokładnie jak co działa i masz medal za znajomość przepisów BHP to jak najbardziej tak.elvis1987 pisze:samemu to sie da zrobić ??
Teoretycznie gdyby uzwojenie pierwotne miało 1 zwój drutu a wtórne 9-10 to tak powinno być.
Ale powtarzam to tylko TEORIA, która nie ma nic wspólnego z praktyką...
Ale radzę poszukać lepiej takiego transformatora niż robić go samemu...
Naprawdę, będzie lepiej i dla Ciebie i dla niego...
Pozdrawiam.
Mała wydajność to pojęcie bardzo względne. Zależy jaka to dla Ciebie "mała" i jaki to transformator...ivanek_89 pisze: Ważne tylko żeby na uzwojeniu wtórnym podać napięcie zmienne 24V wtedy na pierwotnym powinno się pojawić napięcie 230V ale o bardzo małej wydajności prądowej.
A co tu ma BHP do rzeczyivanek_89 pisze: Oczywiście. Jeśli wiesz dokładnie jak co działa i masz medal za znajomość przepisów BHP to jak najbardziej tak.
Wszystko zależy od zastosowanego transformatora.c4r0 pisze:Mała wydajność to pojęcie bardzo względne. Zależy jaka to dla Ciebie "mała" i jaki to transformator...
Hmmmc4r0 pisze:A co tu ma BHP do rzeczy![]()
![]()
No wiesz. Jeśli ktoś chce żeby go rozruszało 230V z sieci to faktycznie, po jakiego nam BHP?
Niech żyją kontakty i pieszczotliwe spotkania pierwszego stopnia z nimi
A co...
-
Arnold_S.