Rezystor podciągający - pytanie

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
niepewny

Rezystor podciągający - pytanie

Post autor: niepewny » 23 gru 2005, 21:06

Pytanie :idea:

Maksymalny prąd, w stanie "0", jaki można pobrać z linii portu mikrokontrolera 89c52 to 10mA. W takim razie, najmniejszy rezystor podciągający do plusa to R=U/I, R=5V/0,01A=500R. W konsekwencji z jednej linii portu 89c52 można sterować napięciem dodatnim o prądzie maksymalnym 10mA, płynącym przez rezystor podciągający.

Zgadza się?

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 24 gru 2005, 15:42

W pewien sposób się zgadza... Ale nie jest to zalecana praktyka. Po pierwsze rośnie pobór prądu przez układ. Po drugie jest pewien graniczny prąd który może płynąć przez linie zasilania i nie wiem czy '51 nie miały jeszcze limitu na jeden port. Po szczegóły musisz zajrzeć do not katalogowych (Absolute maximum ratings).

Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wzmacniaczy tranzystorowych. Jednak jeśli chcesz takich wyjść wykonać na przykład 2-3.. a pobór prądu nie ma znaczenia - może rzeczywiście być to opłacalne. To zależy od konkretnej aplikacji.

I gwoli szczegółów. W stanie niskim nie można pobrać z wyjścia układu żadnego prądu. Chyba, że powiemy, że jest to -10mA. W stanie niskim wyjście może przyjąć 10mA. Szczegół, ale niektórzy lubują się w odejmowaniu punktów za takie błędy na różnych egzaminach :?

Gienek
-
Posty: 32
Rejestracja: 01 sie 2003, 8:05
Lokalizacja: Tarn-Góry

Re: Rezystor podciągający - pytanie

Post autor: Gienek » 28 gru 2005, 19:25

niepewny pisze:W konsekwencji z jednej linii portu 89c52 można sterować napięciem dodatnim o prądzie maksymalnym 10mA, płynącym przez rezystor podciągający.
Zgadza się?
Tak tylko co z tego jak ten prąd uzyskasz przy zerowej oporności wejścia (według twojego założenia) podpiętego do tej nogi.

Jacek Bogusz
-
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2006, 20:17
Lokalizacja: Dzierżoniów
Kontakt:

Post autor: Jacek Bogusz » 13 sty 2006, 20:51

10mA? Hm... To założenie chyba zbyt optymistyczne. Zwróć uwagę na parametry:
- maksymalny prąd dla pojedynczego doprowadzenia: 10 mA
- maksymalny prąd dla całego portu 1,2 i 3: 15 mA
- maksymalny prąd dla całego portu 0: 26 mA.
Czyli wartości nie takie, jak wynikają z prostego wymnożenia 8x10 mA. Osobiście nie odważyłbym się puścić w sposób ciągły 10 mA przez procesor Atmel. No powiedzmy: mrugający LED to jeszcze ujdzie...
Procesor zawsze (nie tylko procesor) należy rozpatrywać jako całość, licząc całkowitą moc strat, która może pojawić się choćby hipotetycznie. Nie wolno też przy tym zapominać o temperaturze otoczenia. Ważne też jest to, czy przebieg ma charakter statyczny, czy też jest szybkozmienny. Ale na twoim miejscu użyłbym ot chociażby 2N7002 (mosfet, sot-23) lub czegoś podobnego.

Jacek

ODPOWIEDZ