[POMOCY] mam wykonać projekt do 16 stycznia!!!!

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
steven20
-

[POMOCY] mam wykonać projekt do 16 stycznia!!!!

Post autor: steven20 » 10 sty 2006, 0:37

witam
mam problem z napisaniem projektu z techniki mikroprocesorowej, który musz oddać do 16 stycznia 2006
potrzebuje pomocy w napisaniu programów na sumę oraz różnice liczb 16-bitowych bez znaku(tylko liczby dodatnie) asemblerze avr, ale niechby to był kompletny program(od początku do końca)przydalby sie tez ogólny schemat blokowy czynności jakie sie tam wykonuje( przy sumie i przy różnicy) oraz opis wyjaśniający ile czasu sie wykonują te programy i ile zajmują miejsca w pamięci.
wiem że to dużo ale jeśli ktoś ma o tym pojecie(w przeciwieństwie do mnie) to powinien sobie z tym poradzić za co z góry serdecznie dziekuje. moge również zlecić wykonanie tego projektu jeżeli komus pasuje. "jestem przciśniety do ściany" POMÓŻCIE!!! :( :( :(

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 10 sty 2006, 10:50

Nie śmieć na forum. A dwa nie można było wcześniej pomyśleć ? To już tak lekko złośliwie.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 10 sty 2006, 11:00

No wiesz.... to są dwie instrukcje asemblera. Każdy z programów. Proponuję powrót do podstawowych książek albo rozmowę z prowadzącym projekt.
Nawet napisałbym Ci które... ale denerwujesz ludzi.
Naucz się, że powtórzenie tematu 3x zwiększa o 2^3 irytację ludzi pasjonujących się cyfrówką. Dla ludzi zajmujących się analogówką współczynnik ten wynosi, jeśli się nie mylę e^3
:mrgreen:

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: [POMOCY] mam wykonać projekt do 16 stycznia!!!!

Post autor: gaweł » 10 sty 2006, 12:18

steven20 pisze:witam
mam problem z napisaniem projektu z techniki mikroprocesorowej, który musz oddać do 16 stycznia 2006
potrzebuje pomocy w napisaniu programów na sumę oraz różnice liczb 16-bitowych bez znaku(tylko liczby dodatnie) asemblerze avr, ale niechby to był kompletny program(od początku do końca)przydalby sie tez ogólny schemat blokowy czynności jakie sie tam wykonuje( przy sumie i przy różnicy) oraz opis wyjaśniający ile czasu sie wykonują te programy i ile zajmują miejsca w pamięci.
wiem że to dużo ale jeśli ktoś ma o tym pojecie(w przeciwieństwie do mnie) to powinien sobie z tym poradzić za co z góry serdecznie dziekuje. moge również zlecić wykonanie tego projektu jeżeli komus pasuje. "jestem przciśniety do ściany" POMÓŻCIE!!! :( :( :(
Długo się zastanawiałem, czy w tym temacie coś napisać. Z jednej strony to jest porażające, że tak proste (by nie powiedzieć prymitywne) zagadnienia stanowiły ścianę nie do pokonania. No ale może steven20 był chory, jak to było na wykładach, więc by nie posądził, że jest ignorowany, to niech przeczyta załącznik (fragment z książki). Jeżeli to mu nie wyjaśni zagadnienia, to powinien się zastanowić, czy nie zmienić szkoły na bardziej jemu odpowiednią.
Załącznik zawiera przykład dla procków AVR, ale jest na tyle uniwersalny, że dla C51 i PIC, to steven20 powinien dać sobie radę.
:arrow: Koppel, przejrzałem wszystkie 3 posty dotyczące tego zagadnienia, nie są identyczne, w każdym jest użyty inny procek.

Coś nie chciał dodać się załącznik, więc jest tu: www.edw.com.pl/n0003/dod.pdf

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 10 sty 2006, 18:07

Ciekawe że mało kto porosi o materiały aby samemu zrobić, tylko wszyscy chcą gotowe rozwiązania, ot taka uwaga.

steven20
-

Post autor: steven20 » 10 sty 2006, 22:44

dzieki wielkie gaweł za pomoc,

bo na innych to chyba nie ma co liczyć,

sa tacy wyuczeni ze chyba zapomnieli jak to kiedyś sami czegoś nie wiedzieli,

a tak w ogóle to te moje posty nie są takie same,

a skoro sie taka wielce bulwersujecie to usuńcie ten napis ze strony głównej: "dla wszystkich"

[ Dodano: 10-01-2006, 22:46 ]
aha skoro masz jakieś materiały brzozi to udostępnij jak możesz, bo po to pisałem tego posta, prosiłem o wszelką pomoc

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 11 sty 2006, 0:29

gaweł pisze: :arrow: Koppel, przejrzałem wszystkie 3 posty dotyczące tego zagadnienia, nie są identyczne, w każdym jest użyty inny procek.
Moja wina... wynik pracy na Logice rozmytej i włączonej heurystyki... człowiek głupieje jak zbyt długo ma kontakt z komputerami. Przepraszam i proszę o wybaczenie :wink:

:arrow: Steven20
Nie chodzi nawet o to, że temat jest prosty. To jest w porządku. Jedni zaczynają, inni pytają się o przekształcenie FTT w asemblerze. Chodzi tak na prawdę o dwie sprawy:
1. Mój bład - wydawało mi sie, że wszystkie posty są takie same. Już za to przeprosiłem.
2. Pytanie nie sformułowane na zasadzie: naprowadźcie mnie na rozwiązanie, pomóżcie z jakimś fragmentem.... tylko tak jak napisał brzozi - prośba o gotowca. Jest to o tyle irytujące, że mało kto z nas siedzi tutaj tylko z myślą o poświęceniu całego czasu pomocy bliźnim. Chętnie pomagam tam gdzie mogę i gdzie widzę zaangażowanie ze strony pytającego. Gdzie powstaje jakiś ciekawy pomysł. Nie lubię natomiast próśb o gotowce. Myślę, że w tym podejściu nie jestem odosobniony.

Nie odbieraj powyższego tekstu personalnie. Piszę jedynie o formie postu.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 11 sty 2006, 1:48

Koppel pisze:Moja wina... wynik pracy na Logice rozmytej ...
:arrow: Spoko Radku, nie tylko tobie się to zdarza :mrgreen:
:arrow: steven20, na stronie Wojtka http://www.elektronika.priv.pl/ w dziale mikrokontrolery znajdziesz informacje jak pisze się programy w asm dla AVR. Dla innych procków program będzie wyglądał podobnie, każdy z nich ma instrukcje dodawania normalnego i dodawania z przeniesieniem, odejmowania normalnego i odejmowania z przeniesieniem.

steven20
-

Post autor: steven20 » 11 sty 2006, 2:12

no dobrze rozumiem do czego zmierzacie, ale bym chciał to zrozumieć albo żeby ktoś to prostym językiem wytłumaczył bo jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o asemblera
a takie stwierdzenia że to jest proste(bo pewnie jest dla tych co mają z tym łącznośc na codzień) i podanie w 2 czy 3 linijkach kodu mi nie pomoże bo zwykle tak ktoś odpowiada
a ciężko mi jest znaleźć coś o tym i to jeszcze w avr i pic bo z 51 to z książek coś wyciągne, a w tych dwóch pozostałych kody sie chyba różnią.
zresztą skąd mam wytrzasnąć informacje ile ten program zajmuje miejsca w pamięci albo ile czasu sie wykonuje...

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 11 sty 2006, 10:17

steven20 pisze:zresztą skąd mam wytrzasnąć informacje ile ten program zajmuje miejsca w pamięci albo ile czasu sie wykonuje...
assemblacji kodu źródłowego z pdf-a, który udostępnił Gaweł można dokonać ręcznie.
te kilka rozkazów można sobie przetłumaczyć na postać liczbową (binarną) zerkając na listę rozkazów procesora.
Jak policzysz bajty na sztuki - to będziesz wiedział ile to zajmuje miejsca.
W dokumentacji procesora można odszukac informację ile taktów (cykli zegara)
zajmuje wykonanie danego rozkazu - obok mnemoników piszesz sobie:
ten jeden takt, a ten dwa, a ten ileś tam - jak posumujesz - masz czas wykonania
w taktach, niezależny od wartości kwarca ani niczego.
Do tego naprawdę nie trzeba być 'góró', wierz mi.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 16 sty 2006, 7:05

Mam pytanie do gawła, a mosz może coś podobnego na temat mnożenia dzielenia i odejmowania, bo fajnie jest wtyłumaczone i zaciekawiło nie to.

ODPOWIEDZ