Rozkład napięć i prądów w układzie WE (tran. NPN)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
SNG
-

Rozkład napięć i prądów w układzie WE (tran. NPN)

Post autor: SNG » 07 sty 2006, 17:18

Witam, mam takie pytanie , wiem że dla układu z potencjometrycznym zasilaniem bazy i sprzężeniem emiterowym rozkład prądów i napięć dla tranzystora NPN jest taki:

http://img456.imageshack.us/my.php?imag ... npn2hl.jpg

A co się stanie jeśli w miejsce tranzystora NPN wstawimy PNP ??? Wiem że wtedy wszystkie prądy ( Ie, Ib , Ic będą ujemne), rozumiem też że napięcia będa ze znakiem ujemnym ale te zależności na Ie, Urc , Ur1 orz Ur2 pozostaną takie same.

Przykładowo tutaj http://www.edw.com.pl/ea/bipolarne.html#wzm wszystkie obliczenia i wzory są dla wzmacniacza z tranzystorem NPN ( a nigdzie nie ma dla PNP), domyślam się jednak ze wzory są te same . Czy tak rzeczywiście jest ??

Drugie pytanie, jeśli mamy układ z t. NPN to Ecc powinno być dodatnie np +12V , natomiast gdy w układzie jest zastosowany t. PNP to nie możemy podać chyba 12V prawda tylko -12V ? Jak to jest ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

Dark
-
Kontakt:

Post autor: Dark » 07 sty 2006, 21:49

Wszystkie wzory dla układu tranzystora npn w układzie OE zachowują ważność zmienia sie tylko biegunowość napięcia i rozpływ prądów:
Na twojym rysynku wszystkie sztrzałki oznaczające kierunek napięć i prądów powinny być przy tranzystorze pnp zaznaczone w przeciwną stronę. A równania pomnożone przez (-1), a układ ten rozpatruje się tak samo jak z tranzystorem npn.
Częściej spotykasz sie z układami tranzystorów npn dlatego, że są one częściej stosowane w praktyce niż tranzystory pnp, ponieważ tranzystory npn są sybsze niż tranzystory pnp.[/center]

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 08 sty 2006, 0:39

Dark pisze:Na twojym rysynku wszystkie sztrzałki oznaczające kierunek napięć i prądów powinny być przy tranzystorze pnp zaznaczone w przeciwną stronę.[/center]
Pod warunkiem że odwrócisz zasilanie :wink:

ODPOWIEDZ