Regulator napięcia
Regulator napięcia
wie może ktoś jak idzie sprawdzić regulator napięcia od alternatora??
tj ford fiesta tylko że regulator mam na stole. Można go sprawdzić jakoś na "sucho" bez podłączania do alternatora??
[ Dodano: 06-01-2006, 15:33 ]
tj ford fiesta tylko że regulator mam na stole. Można go sprawdzić jakoś na "sucho" bez podłączania do alternatora?? a ta książka jest gdzieś w sieci czy trzeba ją kupić??
[ Dodano: 06-01-2006, 15:33 ]
tj ford fiesta tylko że regulator mam na stole. Można go sprawdzić jakoś na "sucho" bez podłączania do alternatora?? a ta książka jest gdzieś w sieci czy trzeba ją kupić??
Na stole sprawdzisz tylko regulator, w samochodzie sprawdzisz wszystko, czy ładuje, czy ma sprawną instalację, itp. sprawdzenie w samochodzie jest bardziej miarodajne.
Sam regulator można sprawdzić, potrzebny jest regulowany zasilacz prądu stałego do ok 18V. Zasilacz podłączasz jak akumulator a do szczotek żarówkę ok 5-10W. Regulujesz napięcie i patrzysz kiedy żarówka zapala sie i gaśnie.
Sam regulator można sprawdzić, potrzebny jest regulowany zasilacz prądu stałego do ok 18V. Zasilacz podłączasz jak akumulator a do szczotek żarówkę ok 5-10W. Regulujesz napięcie i patrzysz kiedy żarówka zapala sie i gaśnie.