AVR i C

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
dromader
-

AVR i C

Post autor: dromader » 02 sty 2006, 9:29

bry. desperacko potrzebuje materialow, kursow itp. dotycacych programowania AVR w C. jakies tajne adresy i takie tam. przekopalem sie chyba przez cale google i w sumie strasznie tego niewiele. jak macie jakies materialy to proszę o kontakt :) thx za kazda pomoc. hyh.

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 02 sty 2006, 18:44

w necie to faktycznie nie tak łatwo ale:
książka: "Mikrokontrolery AVR w praktyce" Jarosław Doliński
i EDW też jest kurs C dla AVR

dromader
-

Post autor: dromader » 03 sty 2006, 8:14

heh no tak. mam ta ksiazke i musze powiedziec ze wiecej tam not katalogowych niz nauki C dla AVR, hyh jak bys mogl mi podac dokladnie w jakich EDW dokladnie jest ten kurs to bym bym strasznie wdzieczny, no chyba ze masz jakies pdf-y z tego :D.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 03 sty 2006, 20:38

:arrow: dromader,
Hej!
Kurs C jest prowadzony w EdW od Maja 2005r. z przerwami.
Nie ma go w numerach: 08/05 i 11/05.

Pozdrawiam

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 04 sty 2006, 11:58

proponuję też zerknąć tu:
:arrow: http://mikrokontrolery.net/avr_kursy.htm

pozdrawiam,
tasza

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 04 sty 2006, 13:14

Jak zainstalujesz sobie kompilator C, który można sciągnąć z netu (gdzie i jak jest napisane w pierwszym numerze kursu, o którym wspomina Ivanek), to tam znajdziesz pdf'a o nazwie avr-libc-user-manual-1.2.3.pdf, który zawiera wiele cennych informacji. Książkę J.Dolińskiego rzeczywiście trudno nazwać kursem programowania.

dromader
-

Post autor: dromader » 04 sty 2006, 13:22

thx tasza. juz tam zagladalem. mam jeszcze jeden problem oprocz braku materialow odnosnie C. jest sobie taki program:

.org 0x0000
rjmp main

main:
ldi r16, 0xff;
out DDRB, r16; <-error w tej linii
loop:
rjmp loop

jak chce to skompilowac to wywala mi blad Undefined symbol DDRB;
moze wiecie o co chodzi, chyba we wszystkich proponowanych programach sie znajduje taka instrukcja wiec nie rozumiem dlaczego sie to nie chce skompilowac. walczylem z tym w AVRStudio 4 i 3.5. w 3.5 blad byl tyz w tej linii tylko tresc sie troche roznila. cos jak undefined references czy jakos tak i nic wiecej. kazda pomoc sie przyda.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 04 sty 2006, 16:00

dromader pisze:thx tasza. juz tam zagladalem. mam jeszcze jeden problem oprocz braku materialow odnosnie C. jest sobie taki program:

.org 0x0000
rjmp main

main:
ldi r16, 0xff;
out DDRB, r16; <-error w tej linii
loop:
rjmp loop

jak chce to skompilowac to wywala mi blad Undefined symbol DDRB;
moze wiecie o co chodzi, chyba we wszystkich proponowanych programach sie znajduje taka instrukcja wiec nie rozumiem dlaczego sie to nie chce skompilowac. walczylem z tym w AVRStudio 4 i 3.5. w 3.5 blad byl tyz w tej linii tylko tresc sie troche roznila. cos jak undefined references czy jakos tak i nic wiecej. kazda pomoc sie przyda.
Mam rozumieć, że piszesz program w assemblerze?
Otóż:
sam kompilator asma nie zna takich elementów jak DDRB. Symbol DDRB nie jest słowem kluczowym. Aby kompilator wiedział co znaczy, na początku programu musisz dołączyć odpowiedni plik definiujący. Każdy z modeli mikrokontrolerów ma swój indywidulany zestaw symoli związanych z architekturą i zasobami mikrokontrolera. Zakładając, że przykładowo używasz AT902313, to taki plik nazywa się 2313def.inc.
Polecam również odwiedzenie strony http://www.elektronika.priv.pl/ w dziale "mikrokontrolery".

ODPOWIEDZ