Pomocy!!!

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Pomocy!!!

Post autor: seweryn » 08 gru 2005, 20:14

Chcę urzyć myszki optycznej do pomiaru przesunięcia. Nie wiem jak się z nią komunikować!
Posiadam książkę "Programowanie mikrokontrolerów AVR w Bascom" ale tam nic o myszy nie ma(może być w innym języku)! Znalazłem biblotekę na orginalnej stronie Bascom ale jest płatna.

Proszę o pomoc!

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 08 gru 2005, 20:53

Ogólnie podejścia są dwa - albo wykorzystamy całą myszkę albo tylko sensor. Nie wiem jak z sensorem, poza tym obawiam się, że jego działanie może się różnić dla każdej myszy. Z koleji jeśli chodzi o wykorzystanie całej myszy - nie ma problemu. Gada to sobie z otoczeniem po łączu szeregowym podobnym do tego z klawiatury (łącze synchronoczne) i komunikuje się za pomocą odpowiednich ramek. Jeszcze lepiej jeśli posiadasz myszę na RS'a.
Microcip produkuje układ MTA41300 "Mause and Trackball Controler IC". Z tego co pamiętam opisali tam wszystkie potrzebne ramki. Wynika z tego, że mysza ogólnie jest na tyle wygodna, że podczas odczytu poinformuje Cię o ile została przesunięta w kierunkach X oraz Y od chwili ostatniego czytania.

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 09 gru 2005, 19:43

znalazłem troche o tych ramkach tylko że w wersji eng. będe próbować uruchomić całą myszkę.
jak ktoś się tym zajmował i ma coś na temat to proszę na email smsev@poczta.onet.pl
albo tutaj pisać!!

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 13 gru 2005, 23:40

Zajrzyj do pomocy (nawet polskiej) z BASCOM AVR, jest tam rozpiska (instrukcja SENDSCAN) co trzeba wysłać by zaemulować ruch myszą PS2. Wystarczy odwrócić sytuację, i zapytać co wyśle mysz jak wykonasz odpowiedni ruch.

Przy odczytywaniu danych korzystasz z funkcji GETKATBD lub lepiej GETATKBDRAW.

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 24 gru 2005, 20:08

wie może ktoś czy mysz optyczna wogóle nadaje się do pomiaru przesunięcia??czy będzie gubić wymiar?? może trzeba zastosować specjalne podłoże??

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 31 gru 2005, 18:58

Stare myszy optyczne musiały mieć dobrą podkładkę, a nowe mogą mieć prawie wszystko.
Polecam :arrow: W83C43 - Keyboard Controller with P/S 2 Mouse Support

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 02 sty 2006, 18:41

ok. Lepsza jest np szlifowana listwa metalowa (powierzchnia lustrzana klay 4 :) ) czy jakaś matowa powierzchnia(np. listwa pomalowana matową farbą)??

ODPOWIEDZ