Chcę urzyć myszki optycznej do pomiaru przesunięcia. Nie wiem jak się z nią komunikować!
Posiadam książkę "Programowanie mikrokontrolerów AVR w Bascom" ale tam nic o myszy nie ma(może być w innym języku)! Znalazłem biblotekę na orginalnej stronie Bascom ale jest płatna.
Proszę o pomoc!
Pomocy!!!
Ogólnie podejścia są dwa - albo wykorzystamy całą myszkę albo tylko sensor. Nie wiem jak z sensorem, poza tym obawiam się, że jego działanie może się różnić dla każdej myszy. Z koleji jeśli chodzi o wykorzystanie całej myszy - nie ma problemu. Gada to sobie z otoczeniem po łączu szeregowym podobnym do tego z klawiatury (łącze synchronoczne) i komunikuje się za pomocą odpowiednich ramek. Jeszcze lepiej jeśli posiadasz myszę na RS'a.
Microcip produkuje układ MTA41300 "Mause and Trackball Controler IC". Z tego co pamiętam opisali tam wszystkie potrzebne ramki. Wynika z tego, że mysza ogólnie jest na tyle wygodna, że podczas odczytu poinformuje Cię o ile została przesunięta w kierunkach X oraz Y od chwili ostatniego czytania.
Microcip produkuje układ MTA41300 "Mause and Trackball Controler IC". Z tego co pamiętam opisali tam wszystkie potrzebne ramki. Wynika z tego, że mysza ogólnie jest na tyle wygodna, że podczas odczytu poinformuje Cię o ile została przesunięta w kierunkach X oraz Y od chwili ostatniego czytania.
znalazłem troche o tych ramkach tylko że w wersji eng. będe próbować uruchomić całą myszkę.
jak ktoś się tym zajmował i ma coś na temat to proszę na email smsev@poczta.onet.pl
albo tutaj pisać!!
jak ktoś się tym zajmował i ma coś na temat to proszę na email smsev@poczta.onet.pl
albo tutaj pisać!!
-
ZbeeGin
Stare myszy optyczne musiały mieć dobrą podkładkę, a nowe mogą mieć prawie wszystko.
Polecam
W83C43 - Keyboard Controller with P/S 2 Mouse Support
Polecam